Lisää Kotivertailuun

Asunnon arvo syntyy viime kädessä ostajan päässä. Siihen vaikuttaa mm. asuntosi sijainti, näkymät, kunto, rakennusvuosi ja koko. Näihin asioihin sinun on hankala juuri ennen myynnin aloittamista vaikuttaa. Onneksi kuitenkin on asioita, joilla voit lisätä ostajien kiinnostusta ja nostaa asuntosi arvoa. Tässä artikkelissa käymme läpi helppoja tekoja,  joiden avulla voit lisätä ostajien kiinnostusta asuntoosi ja joiden avulla voit nostaa asunnon arvoa.

Useimmat asunnon ostajat etsivät perheelleen kotia pitkäksi aikaa. Koti on tärkeä ihmiselle: siellä vietetään arkea ja juhlaa, kasvatetaan lapsia, rakastetaan, tavataan ystäviä ja toivutaan sairauksista ja maailman murheista. Siksi asunto, joka herättää ostajissa positivisia tunteita ja tuntuu heti kodilta tulee todennäköisemmin ostetuksi ja siitä ollaan valmiita maksamaan enemmän.

Siksi ennen myyntiä kannattaa katsoa omaa kotia raadollisesti ulkopuolisen silmin. Nyt on hyvä aika pistää vihdoin rempallaan olevat asiat kuntoon, viedä romut ja turhat tavarat kierrätykseen, siivota huusholli, tyhjentää ylitse pursuavat naulakot ja pyyhetelineet, vaihtaa uudet lamput palaneiden tilalle ja ostaa kotiin uusia pyyhkeitä, sohvatyynyjä ja kukkia.

Hanki kustannusarviot tulevista remonteista.

Yhtiöön tai asuntoon tulossa olevat isot remontit pelottavat ostajia ja laskevat asunnon koettua arvoa. Ostajilla on myös taipumus yliarvioida tulevien remonttien hinta ja harva lähtee pyytämään ammattilaiselta kustannusarviota ennen ostotarjouksen tekemistä.

Jos yhtiöön tai asuntoosi on tulossa lähivuosina iso remontti, yritä saada siitä edes alustava kustannusarvio ja aikataulu annettavaksi ostajaehdokkaille. Sillä, tarkoittaako remontti tuleville ostajille 10 000€ vai 50000€ kuluja, on paljonkin merkitystä asunnon arvon kannalta. Samoin sillä, voiko remontin aikana asunnossa asua vai onko oletus, että ostajan on etsittävä toinen asunto remontin ajaksi.

 

Kartoita lämmityskulut ja tarvittaessa kerro, miten ne saadaan alemmas.

Korkeat asumiskustannukset pelottavat ostajia ja voivat laskea ostajan kokemaa asunnon arvoa. Suurin kustannuserä on yleensä näillä leveysasteilla talon lämmitys. Maalämmöllä ja kaukolämmöllä on parempi maine kuin sähkölämmityksellä ja öljylämmityksellä. Niiden käyttöönotto maksaa tavallisesti enemmän, mutta itse lämmityskulut ovat usein edullisemmat.

Jos omakotitalossasi on pääasiallisena lämmitysmuotona öljylämmitys tai sähkölämmitys ja lämmityskulut ovat sinunkin mielestäsi korkeat, voit pyytää valmiiksi tarjoukset kaukolämpöverkkoon liittymisestä tai maalämmön asentamisesta ja antaa ne ostajaehdokkaille. Näin he alkavat nähdä ongelmien sijaan vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia.

Vertaile eri lämmitysmuotoja Motivan laskurilla.

 

Siivoa, stailaa ja laita paikat kuntoon.

Siisti koti antaa kuvan hyvin hoidetusta ja huolletusta asunnosta, ja sellaisia ihmiset haluavat ostaa. Siisteys ei tarkoita vain liattomuutta ja pölyttömyyttä vaan myös sitä, että tavarat ovat järjestyksessä, huonekaluja ei ole liikaa, paikat eivät ole rempallaan ja asuinhuoneet näyttävät viihtyisiltä ja kutsuvilta, eivät varastoilta tai museoilta. Katso asuntoasi ulkopuolisen silmin. Mikä häiritsee silmää? Mikä luo levotonta tunnelmaa? Hyvä nyrkkisääntö stailauksessa on se, että vähemmän on enemmän. Tämä koskee eritoten värejä, huonekaluja ja pikkuesineitä. Jos asuntosi värimaailma muistuttaa Tikkurilan värikarttaa, koeta harmonisoida värimaailmaa vaihtamalla verhoja, tyynynpäällisiä ja pöytäliinoja. Väärän värisen tai liian kirjavan sohvankin voi peittää halutessaan kauniilla huovalla.

Nyt sanot tietysti, että eihän se ostaja sohvaa tai pöytää osta. Ei niin, mutta ne vaikuttavat asuntosi antamaan tunnelmaan ja vaikutelmaan ja ne taas vaikuttavat asuntosi arvoon.

 

Tyhjäkin on helpompi ostaa kuin sotkuinen.

Asunnot, joissa näkyy sisustajan kädenjäljen sijaan jokunen rapakuntoinen huonekalu, tyhjiä tölkkejä ja roskia sekä nuhjuinen laveri nurkassa eivät ole ostajien mieleen, olivat ne teknisesti kuinka hyviä tahansa. Vaikka ne olisi helppoa kantaa ulos, ne vaikuttavat ostajan saamaan vaikutelmaan asunnosta ja laskevat helposti asunnon arvoa. Jos asuntosi näyttää vuokralaisen jäljiltä juuri tältä, hoida kalusteet kierrätykseen, siivoa ja tuuleta asunto ja myy se mieluummin tyhjänä.

Jos taas lukeudut tavaran hamstraajiin etkä ole halunnut päästää yhtään aarrettasi pois näkyvistä, nyt on aika karsia ja pakata turhat tavarat, joita et käytä säännöllisesti ja jotka eivät kaunista asuntoasi. Jos et ole halukas laittamaan niitä kierrätykseen, laita ne laatikkoihin ja sijoita ne varastoon tai muualle, missä ne pysyvät hyvässä tallessa. Kukaan ostajaehdokas ei pysty arvioimaan tilaa, joka on täynnä huonekaluja ja tavaroita, olivat ne miten ihania tahansa. Muista, että olet nyt myymässä asuntoa, tilaa. Seiniä, lattioita, huonekorkeutta, pintamateriaaleja, pohjaratkaisua. Et pitämässä kirpputoria.

 

Pintaremontti voi nopeuttaa myyntiä muttei välttämättä nosta asunnon arvoa.

Jos päädyt tekemään juuri ennen myyntiä pintaremonttia, sinun kannattaa keskittyä asioihin, joissa ostajien omat mieltymykset eivät ole yleensä kovin vahvat. Seinien ja kattojen maalaus ja lattioiden hionta voi olla hyvä investointi asunnon arvon kannalta, mutta keittiöt ja kylpyhuoneet ostajat haluavat usein suunnitella ja toteuttaa itse.

Halvoilla materiaaleilla, vanhanaikaisella tyylillä ja puutteellisella suunnittelulla toteutettu keittiö- ja kylpyhuoneremontti saattaa olla ostajille jopa oston este. Harva raaskii repiä alas juuri uudistettua keittiötä tai kylpyhuonetta, joten jos remontin tyyli ei miellytä, asunto saatetaan jättää mieluummin ostamatta.

 

Asunnon arvo nousee hyvillä kuvilla

Ensivaikutelman merkitystä ei pidä koskaan aliarvioida. Myytävän asuntosi ensivaikutelma syntyy netissä olevalla myynti-ilmoituksella ja eritoten siinä olevilla valokuvilla.  Edustavat, selkeät ja hyvin valotetut valokuvat antavat kuvan asunnosta, jossa olisi ihana asua ja jota haluaa mennä katsomaan.

Kaikki asunnon myyjät ja välittäjät eivät vieläkään tajua tätä.

On totta, että nykyajan matkapuhelimilla osaava kuvaaja voi saada hyviä julkaisukelpoisia kuvia asunnosta. Yhtä lailla totta on se, että netin markkinapaikat ovat täynnä ilmoituksia, jotka pistävät silmään siksi ETTÄ NIISSÄ ON HÄMÄRÄT, ANKEAT JA EPÄTARKAT KUVAT. Koko asunto näyttää siksi hämärältä, ankealta ja epäsiistiltä.  Ammattimaisten kuvien puuttuminen on itse asiassa suurin syy siihen, että itsemyyjät eivät onnistu myynnissä. Kun myynti ei kulje, he ottavat välittäjän, välittäjä teettää ammattikuvauksen ja tilaa selkeät pohjakuvat ja hups, ihmiset kiinnostuvat ja asunto menee kaupaksi.

 

Lue myös:

Näin asunnon myynti onnistuu. 

KotiKylän Myyntipakki: fiksumpi apu myyntiin.

Suunnitelmissa asunnon myynti itse? Tilaa KotiKylästä ammattimainen asuntokuvaus, pohjakuvat ja markkinointi. 

Kiinnostaako asunnon myynti? Liity Kaveriksemme niin saat siihen parhaat vinkit.

[erforms id=”23481″]