Lisää Kotivertailuun

Asunnon hinta: Oikein hinnoiteltu koti on puoliksi myyty

Asunnon hinta: Oikein hinnoiteltu koti on puoliksi myyty

Asunnon hinta kannattaa asettaa heti myynnin alussa ostajien näkökulmasta mahdollisimman oikealle tasolle. Alalla pitkään toimineet tai useampia asuntokauppoja tehneet tietävät, että asuntokaupassa ei yleensä kannata olla liian ahne ja kokeilla kepillä jäätä, ainakaan pitkään.

Ostajia ei yleensä riitä loputtomiin ja liian korkea hinta alussa voi pelottaa potentiaalisimmat ostajat ensimetreiltä. Liian korkea asunnon hintapyyntö myös pidentää yleensä myyntiaikaa ja aiheuttaa pahimmillaan vain naureskelua naapurustossa.

Asunto, joka myynnin alkaessa komeilee asuntoportaaleissa hakutulosten kärjessä putoaa muutaman viikon jälkeen hakutulosten häntäpäähän. Siellä se ei enää herätä entisenlaista huomiota ja kiinnostusta. Vaikkei asunnoissa olekaan parasta ennen -päivämääriä, ostajaehdokkaat alkavat helposti epäillä, että asunnossa on jotakin oikeasti vikana, kun se ei ole mennyt. Jotkut asunnot ovat myynnissä vuosia, vaikkei niissä ole mitään muuta vikaa kuin myynnin alkaessa ollut liian korkea hintapyyntö.

Liian halvallakaan ei tosin kannata myydä, ellei ole pakko, kiire tai ellet ole turhankin äveriäs.

Miten määrittää omalle asunnolle hinta?

 

VAKOILE MUIDEN ASUNTOKAUPPOJA.

Etsi Oikotieltä ja Etuovesta, onko vastaavia asuntoja juuri nyt julkisessa myynnissä. Jos niitä löytyy, näkyvätkö ne hakutulosten alkupäässä vai loppupäässä? Tämä kertoo siitä, ovatko ne tulleet juuri myyntiin vai olleet jo tovin kaupattavana. Jos sinulla ei ole kiire, voit seurailla muutaman viikon ajan lasketaanko niiden hintaa tai poistuvatko ne myynnistä. Huomaa kuitenkin, että asunnon poistuminen asuntoportaalista ei aina tarkoita, että se olisi myyty, sillä monet laittavat asunnon myynnin tauolle välttääkseen myyntiajan pidentymisen aiheuttamat ongelmat.

 

OPI LISÄÄ SIITÄ, MITEN ASUNNON HINTA MÄÄRÄYTYY.

Lue KotiKylän artikkelit:

Tiedä tämä hinta-arvioista 

Kolme tapaa määrittää asunnon hinta

Näin nostan asuntoni arvoa ja kiinnostavuutta

Asuntojen hinnat: Miksi keskineliöhintojen heilahtelut eivät koske sinua?

 

TILAA PERUSTELTU PUOLUEETON HINTA-ARVIO KOTIKYLÄSTÄ.

Tilaa tästä KotiKylän maksullinen asuntokohtainen puolueeton hinta-arvio, joka ottaa huomioon toteutuneiden kauppahintojen ohella kyseisen asunnon erityispiirteet ja alueen hintahajonnan. Jos aikasi ei ole rahaa, voit vaihtoehtoisesti kutsua 2-3 osaavaa ja luotettavaa perinteistä välittäjää käymään kotonasi antamassa maksuttoman hinta-arvion. Huomioi kuitenkin, että jokaiseen välittäjän käyntiin pitää varata ainakin tunti ja välittäjien maksuton hinta-arvio on osa heidän uusasiakashankintaansa. Jotkut välittäjistä antavat tarkoituksella liian matalia hinta-arvioita, jolloin he saavat myytyä asunnon ja tienattua palkkionsa minimaalisella työmäärällä. Jotkut taas tapaavat antaa liian optimistisia arvioita, jotta he saavat helpommin asiakkaan tekemään myyntitoimeksiannon.

 

TESTAA HINTAA TOSIELÄMÄSSÄ.

Valitsemasi hintapyyntö ja asunnostasi otetut kuvat ja tiedot on hyvä testata ennen varsinaisen myynnin aloittamista tosielämässä. Helppo, turvallinen ja hyvä tapa testata kysyntää on aloittaa KotiKylässä ns. hiljainen myynti.

Tällöin rekisteröidyt Myyjäehdokkaaksi ja teet KotiKylään asuntoilmoituksen, mutta ilmoitustasi ei julkisteta vielä asuntoportaaleissa vaan ainoastaan KotiKylän omissa kanavissa ja somessa. Jos kukaan ei kysy asunnostasi lisätietoja tai halua esittelyyn, pystyt vielä muokkaamaan asuntosi hintaa, myyntikuvia ja ilmoituksen sisältöä rauhassa ilman että koko kaupunki näkee. Kun olet tyytyväinen muutoksiisi, voit muuttaa ilmoituksesi helposti KotiKylässä julkiseksi, jolloin siitä julkaistaan ilmoitus satoja tuhansia ihmisiä  tavoittavassa Oikotie-asuntoportaalissa ilman lisämaksua.

Kun kotisi julkaistaan ensi kertaa asuntoportaalissa,  koittaa sen H-hetki: Ensimäisten kahden viikon aikana kotisi komeilee yleensä asuntoportaalien hakutulosten kärjessä ja saa suurimman huomion. Ellei asuntoasi ole viety käsistä jo hiljaisen myynnin aikana, parhaat kaupat tehdään tavallisesti heti julkisen myynnin alussa, jos kaikki on ilmoituksessasi kohdallaan.

Jos saat heti myynnin alkaessa ostotarjouksen, suhtaudu siihen suurella vakavuudella. Usein ensimmäisenä ilmaantuvat ostajat ovat parhaita. Vaikkei ensimmäinen tarjous olisikaan sellainen, johon voisit siltä istumalta suostua, yritä päästä jatkamaan neuvotteluja.

 

MUISTA, ETTÄ KYSE VOI JOSKUS OLLA VAIN AJOITUKSESTA.

Asuntokauppa on osittain myös tuuripeliä, sillä kotisi ei tarvitse kuin yhden ainoan ostajan. Jos oikeanlaisia ostajia kodillesi on harvassa, voi olla, että yksikään heistä  ei ole juuri samaan aikaan etsimässä kotia, kuin sinä olet myymässä. Siksi myyntiin on hyvä varata aikaa. Jos myyntiaika uhkaa venyä, usein kannattaa ottaa koti muutamiksi viikoiksi pois portaaleista ja tulla uudelleen hippusen parannellulla myynti-ilmoituksella.

Nelihenkinen tuttavaperhe yritti myydä tyylikästä uudenveroista erillistaloaan kevään ja kesän tuloksetta välittäjän kautta. Heillä oli tontti varattuna rakentamista varten, mutta he joutuivat luopumaan suunnitelmistaan, kun tarjouksia ei tullut. Puolen vuoden tauon jälkeen, keskellä kylmintä talvea, he laittoivat kodin uudelleen myyntiin. Mikään muu ei ollut muuttunut paitsi ajankohta (ja ehkä välittäjä). Perheen hämmästykseksi ensimmäinen kävijä osti asunnon hyvään hintaan. Kyseessä ei ollut edes odotetusti lapsiperhe, vaan yksinäinen nainen, joka oli tovi sitten aktivoitunut asunto-ostoksille ja halusi muuttaa juuri sille alueelle ja juuri sellaiseen kotiin.

#katjaankila, KotiKylä 2017

img

Katja

Samasta aiheesta

Asuntojen hinnat: Miksi hintaheilahtelusta ei pidä huolestua?

Suomalaisten kotitalouksien kaikesta varallisuudesta 53 % on kiinni omassa asunnossa ja  16 %...

Lue lisää
by Katja

Kuntotarkastaja – Asunnon ostajan ja myyjän paras kaveri vai kaupan kaataja?

Raksystemsin kuntotarkastaja Matti Kaijomaa on tehnyt elämänsä aikana kuntotarkastuksen yli 1500...

Lue lisää
by Katja

Osakehuoneistojen hinnat nousivat vuoden 2017 toisella neljänneksellä

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 toisella vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat...

Lue lisää
by Katja