Lisää Kotivertailuun

Asunnon kuntotarkastus tarvitaan ennen

pien- ja rivitaloasunnon kauppaa.

Asunnon kuntotarkastus on sekä myyjän että ostajan turva. Kuntotarkastus kertoo, missä kunnossa asunto kaupantekohetkellä oli. Kun suuri osa puutteista löytyy ennen kauppaa tehdyssä asunnon kuntotarkastuksessa, myyjä ei voi väittää, ettei tiennyt vioista etukäteen. Ostaja puolestaan ei voi kaupan jälkeen vaatia myyjältä korvauksia kuntotarkastuksessa löytyneistä puutteista tai virheistä, joista hän on saanut kuulla ennen kaupantekoa ja jotka on kirjattu kuntotarkastuspöytäkirjaan.

Myyjällä on asuntokaupassa tiedonantovelvollisuus eli hänen on annettava ostajalle ennen kauppaa  kaikki tieto, mikä voi vaikuttaa kauppaan. Myyjä vastaa juridisesti asunnon virheistä ostajalle kaupan jälkeenkin, tiesi hän niistä tai ei. Piilevissä virheissä, joista myyjä ei tiennyt itsekään, vastuuta on kuitenkin rajoitettu ja elleivät ne ole todella merkittäviä, ne jäävät usein ostajan maksettavaksi.

Ostajalla on asuntokaupassa selonottovelvollisuus, eli hänen on tarkastettava asunto ympäristöineen ennen kauppaa. Hän ei voi vedota kaupan jälkeen virheisiin, jotka olivat selvästi nähtävillä asunnossa tarjouksentekohetkellä tai jotka löytyivät kuntotarkastuksessa.

Kun myyt tai ostat yli viisi vuotta vanhaa omakotitaloa, erillistaloa tai rivitalohuoneistoa, kannattaa ehdottomasti teettää ennen kauppaa asunnon kuntotarkastus. Asunnon Kuntotarkastus -nimellä myydään monenlaisia ja monenhintaisia palveluita, mutta oikeaoppinen kuntotarkastaja on auktorisoitu ammattilainen, joka tekee tarkastuksen aina viranomaisten hyväksymän ohjeen (KH 90-00394 ) mukaan, ei sitä soveltaen. Suurissa kerrostaloyhtiöissä, joissa yhtiöllä on laaja korjausvastuu, riittää suppeampi kosteusmittaus.

Lue myös:

KotiKylän mainio artikkeli Kuntotarkastaja – asuntokaupan apuri vai kaupan kaataja, jossa 1500 taloa tarkastanut Matti Kaijomaa Raksystems Oy:ltä kertoo työstään. 

Asunnon kuntotarkastus - Näin tilaat sen

 • Varmista, että kuntotarkastajana on aina alan auktorisoitu ammattilainen. Tunnistat hänet siitä, että hän käyttää titteliä Asuntokaupan kuntotarkastaja AKK. Hän tekee kuntotarkastuksen KH-kortin ohjeita noudattaen, ei soveltaen. Kortin ohjeisiin kuuluu myös se, että seinä- ja lattiarakenteita avataan. 
 • Jos haluatte saada turvaa piilevien virheiden varalta, myyjä voi tilata Raksystemsin kuntotarkastuksen yhteydessä Kauppaturva-vakuutuksen. Jos asunnosta löytyy piileviä virheitä kaupan jälkeen, vakuutus korvaa niiden korjauskuluja myyjän puolesta ostajille.
 • Teettäkää asunnon kuntotarkastus ajoissa. Parasta on, että myyjä teettäisi sen jo ennen asunnon myynnin aloittamista. Tällöin ostajaehdokkailla olisi kaikki tieto käytössä jo ennen ostopäätöksen tekemistä ja molemmat kaupan osapuolet säästyvät ikäviltä yllätyksiltä, hankalilta hinnanalennuskeskusteluilta tai kaupasta vetäytymiseltä siinä vaiheessa, kun kaupantekopäivä on jo sovittu.
 • Valmistautukaa asunnon kuntotarkastukseen huolella etukäteen. Myyjällä on eniten tehtäviä: Hänen tulee kerätä asunnon piirustukset, dokumentit ja tiedot menneistä remonteista valmiiksi ja täyttää kuntotarkastustilauksen yhteydessä saatu  alkuhaastattelukaavake huolellisesti. Lue tästä Raksystemin valmistautumisohje. 
 • Myyjän tulee kertoa kaikki tiedossaan olevat asiat tarkastajalle. Tämä kannattaa, sillä ostaja ei voi kaupan jälkeen reklamoida asioista, jotka ovat hänen tiedossaan ennen kaupan tekoa.
 • Jos ostajaehdokas on jo olemassa, sekä myyjän että ostajan kannattaa olla paikalla kuntotarkastuksessa. Jos jokin asia mietityttää tarkastuksen yhteydessä, voitte kysyä siitä samantien tarkastajalta.
 • Lukekaa tarkastajan tekemä kuntotarkastusraportti huolellisesti ja jos siinä on kysyttävää, kysykää. Jos kuntotarkastuksessa mainitaan lisätutkimustarpeista tai akuuttia korjausta vaativista virheistä, sopikaa kirjallisesti ennen kauppaa, miten, kenen toimesta ja milloin lisätutkimukset hoidetaan ja miten korjauskustannukset mahdollisten virheiden osalta jaetaan. Liittäkää kuntotarkastusraportti kauppakirjan liitteeksi.
Fiksu asuntokauppias selvittää ennen kauppaa, mitä on ostamassa ja mitä myymässä.

Asunnon kuntotarkastus: yleisimmin löytyvät virheet *

Veden kulkuun ja kosteuteen liittyvät

Maanpinnan kallistukset rakennuksesta poispäin puutteelliset

Sadevesien ohjaus puutteellinen

Salaojat puuttuvat tai niistä ei ole tietoa

Hajut, jotka voivat johtua mikrobeista tai homeesta ja vaativat jatkotutkimuksia

Talon huoltoon ja varustetasoon liittyvät

Ikkunanpellit puuttuvat tai puutteelliset

Huoltomaalaustarpeet

Turvavarusteet puutteelliset

Läpivienneissä, hormeissa ja piipun pellityksissä puutteita

Talon rakennusaikaan liittyvät

Märkätilat teknisen käyttöikänsä päässä

Riskirakenteet, jotka on korjattava

Kreosiitti tai asbestilöydökset, jotka on poistettava

* Asiantuntijana Raksystems Oy:n johtava asiantuntija Matti Kaijomaa. Riitatapaukset ja rakentamisen laatu, RI, RTA, AKK, HTT.

Näin tilaat KotiKylän kautta Raksystems -kuntotarkastuksen ja saat 6 kk korotonta maksuaikaa.

 1. Sovi kuntotarkastuksen teettämisestä, aikataulusta ja kustannusten jakamisesta hyvissä ajoin kaupan toisen osapuolen kanssa. Aikataulua suunnitellessasi huomioi, että ennen tarkastusta myyjän pitää etsiä tarvittavat paperit ja täyttää esitietolomake ja tarkastuksessa menee useampi tunti ja sekä ostajan että myyjän olisi hyvä olla itse paikalla. Varaudu siihen, että kuntotarkastusraportin tekoon ja sen tulosten sulatteluun menee muutama päivä, joskus pidempäänkin. Älä missään nimessä sovi kaupantekopäivää liian nopeasti tarkastuksen perään.
 2. Siirry alla olevasta linkistä Raksystemsin sähköiseen ajanvaraukseen.
 3. Anna palvelussa tarkastettavan asunnon tiedot, joiden perusteella ohjelma laskee tarkastukselle hinnan. Huomioi, että Raksystemsin kuntotarkastusten hinnat ovat aina samat riippumatta miten ja mitä kautta sen tilaat. Tiedosta myös, että kuntotarkastusten hinnat markkinoilla vaihtelevat, koska kuka tahansa voi käytännössä mainostaa tarjoavansa kuntotarkastuksia. 
 4. Varaa sähköisestä kalenterista tarkastukseen molemmille kaupan osapuolille sopiva ajankohta.
 5. Lopuksi anna tilaajien ja maksajien tiedot ja muista kirjoittaa kampanjakoodiksi KOTIKYLÄ.
 6. Kun tilaus on tehty, saatte Raksystemsiltä sähköpostitse tilausvahvistuksen, valmistautumisohjeen ja alkuhaastattelulomakkeen.
 7. Näin saatte auktorisoidun tarkastajan KH-kortin mukaan tekemän kuntotarkastuksen, selkeän ja perusteellisen kuntotarkastusraportin liitettäväksi kauppakirjaan ja kuntotarkastukselle 6 kuukautta korotonta maksuaikaa.
Asunnon kuntotarkastus vähentää ikäviä yllätyksiä kaupan jälkeen ja siitä asiasta kannattaa hiukkasen maksaakin.