Laaja haku

Lisää Kotivertailuun

Kun puhutaan asuntojen markkinoinnista, monelle tulee mieleen asuntoportaalit Oikotien Asunnot ja Etuovi. Molemmat ovat asuntojen kaupallisia markkinapaikkoja, jotka tavoittavat kuukausittain satoja tuhansia ihmisiä. Jos asuntojen markkinointia pohtii tarkemmin, tajuaa että oman kodin markkinointi ja sopivan ostajan etsintä eroaa radikaalisti perinteisestä tuotteiden ja palveluiden markkinoinnista. Normaalisti asioita yritetään kaupata isolle joukolle ihmisiä, mutta koti voi ottaa vain yhdet asukkaat kerrallaan.

 

Siitä, että koko maailma tai koko kylä tietää, että asuntosi on myynnissä on harvoin sinulle hyötyä, sillä valtaosa kodinvaihtajista etsii uutta kotia vanhalta asuinalueeltaan. Varsinkaan lapsiperheet eivät mieluusti vaihda asuinaluettaan sen jälkeen, kun lapset ovat aloittaneet päiväkodin ja koulun.

Kodit soveltuvatkin siitä syytä varsin huonosti valtakunnalliseen massamarkkinointiin. Vain sillä on merkitystä, tavoittaako asuntosi markkinointi juuri oikealla hetkellä ne, jotka saattaisivat haluta ostaa juuri sinun alueeltasi sinun myymäsi kodin.

Myöskään siitä ei ole myyjälle välttämättä hyötyä, että joillakin välitysliikkeillä monta eri  välittäjää eri puolella Suomenmaata myy asuntoasi. Riskinsä siinä ainakin on. Lain mukaan vastaat myyjänä ostajaehdokkaille juridisesti kaikesta, mitä asuntoa esittelevät ja markkinoivat ihmiset heille asunnostasi sanovat tai sanomatta jättävät. Mitä useampi kokki, usein sitä sekavampi ja riskialttiimpi soppa.

Alla on esittelyssä KotiKylä sekä kiinnostavimmat tämänhetkiset asuntojen markkinointikanavat.

 

KotiKyla.com

 

KotiKylä on uudenlainen verkkopalvelu, jonka avulla kodin ostajat ja myyjät voivat löytää suoraan toinen toisensa. He voivat kommunikoida ja, sopia esittelyistä ilman välikäsiä ja tehdä ammattilaisten ohjauksessa ja opastuksessa onnistuneita asuntokauppoja. KotiKylä palvelee valtakunnallisesti ja sillä on myös asumisen palvelujen verkkokauppa. Se palvelee sekä myyjiä että ostajia ja ylläpitää omaa salaista ostajarekisteriä ja kotiarkistoa.

KotiKylällä on myös oma virtuaalinen välityspalvelu,  Myyntipakki. Myyntipakki tarjoaa asunnon myyjälle kaiken, mitä hän saisi perinteiseltä välittäjältäkin lukuunottamatta esittelyjä. Hinta vain on monta kertaa pienempi.

Myyntipakki sisältää mm. puolueettoman hinta-arvion, edustavan myynti-ilmoituksen ammattikuvauksineen ja pohjapiirroksineen, asunnon kattavan myynnin ja markkinoinnin mm. Oikotien Asunnoissa, KotiKylässä ja somessa sekä myyjän ja asunnosta kiinnostuneiden ostajaehdokkaiden henkilökohtaisen avun tarjouksiin vastaamisessa ja sopimusten teossa.

Myyntipakki ei ole kuitenkaan ainoa tapa saada KotiKylästä apua asunnon myyntiin. Jos et tarvitse asuntokuvauksia tai henkilökohtaista opastusta myyntiprosessissa, voit hankkia avuksesi vielä edullisemman Ostajaetsivän tai Myyntiapulaisen. Ostajaetsivä sopii niille, jotka haluaisivat myydä asuntonsa ilman suurta julkisuutta: Se etsii kodillesi uusia omistajia KotiKylän ostajarekisteristä, Ostajapankista sekä somea ja ns. Puskaradiota hyödyntäen. Myyntiapulainen taas hoitaa itsemyyjän puolesta ammattimaisesti asunnon myynnin ja markkinoinnin ja käyttää kanavana hiljaisten kanavien ohella mm. Fb-markkinointia ja Oikotien Asuntoja.

 

Oikotien Asunnot ja Etuovi

 

Oikotien Asunnot ja Etuovi ovat asuntoportaaleja, valtakunnallisia markkinapaikkoja, joissa molemmissa on tuhansia asuntoilmoituksia. Sanoman omistama Oikotie on erityisen vahva pääkaupunkiseudulla, Alma Median omistama Etuovi taas Pirkanmaalla.

Isojen markkinapaikkojen hyvänä puolena myyjän kannalta on se, että niissä käy satoja tuhansia viikko- ja kuukausikävijöitä. Osa on uteliaita asuntofriikkejä, osa haaveilijoita, osa niitä jotka ovat tosissaan etsimässä asuntoa. Mikä markkinapaikkojen ero sitten on? Mitä eroa oli aikoinaan kilpailevilla puhelinluetteloilla? Yksi tykkää yhdestä, toinen toisesta. Ne, jotka ovat tosissaan etsimässä asuntoa, käyvät yleensä molemmissa portaaleissa, Torissa, eri välittäjien verkkopalveluissa ja Googlen kautta löytyvissä alan palveluissa.

Markkinapaikkoja tarvitaan: Ne helpottavat ostajan asunnon etsintää. Mitä enemmän asuntoja löytyy helposti yhdestä paikassa, sen helpompaa asunnon etsijän elämä on. KotiKylä on valinnut markkinointikumppanikseen Sanoman Oikotien Asunnot. Tämä tarkoittaa sitä, että KotiKylän julkisessa markkinoinnissa olevat asunnot ovat esillä myös Oikotien Asunnoissa, ellei myyjän kanssa ole toisin sovittu.

 

Markkinapaikoissa on hyvät ja huonot puolensa

 

Isojen markkinapaikkojen haasteena myyjän kannalta on se, että kilpailu ostajan huomiosta on siellä raadollinen. Asuntoja kiireellä skrollaava ostaja voi tehdä päätöksen jonkun asunnon jatkoon pääsystä sekunneissa yhden kuvan ja otsikon perusteella. Jos samankaltaista tarjontaa on paljon, moni kelpo asunto voi jäädä täysin huomaamatta.

Toinen haaste on se, että markkinapaikkojen antama näkyvyys asunnolle ei ole tasaista. Ensimmäisten kahden viikon aikana asunto saa Oikotien Asunnoissa ja Etuovella suurimman huomion. Uudet myyntiin tulossa olevat ja juuri myyntiin tulevat asunnot kiinnostavat; se lienee psykologinen ilmiö.  Toinen konkreettisempi syy on se, että  kun uusi asunto laitetaan Oikotien asuntoihin tai Etuoveen, siitä lähtee vahtiviestit kaikille hakuvahdin tehneille, joiden kriteereihin se sopii.

Parin kolmen viikon päästä uudet kilpailevat asunnot ovat ehtineet täyttää portaalien hakutulosten kärkipaikat ja asunto putoaa väkisin hakutuloksissa alemmas. Samaa tahtia putoaa asunnon saama huomio. Jos sama koti pysyy markkinapaikoissa kuukausia tai jopa vuosia, siitä tulee ostajille helposti ns. hyllyntäytettä. Ostajat alkavat helposti ajatella että kodissa on jotakin vikaa, vaikkei se pitäisi paikkaansa.

Joskus hyllylle jääneen asunnon ainoa vika voi olla se, että sen markkinoinnissa ei ole huomioitu markkinapaikkojen toimintamallia ja ostajien uutuushakuisuutta. Asuntoa on lähdetty myymään hätäisesti puutteellisin tiedoin, huonoin kuvin tai selkeään ylihintaan, eikä tilannetta ole korjattu riittävän nopeasti.

Moni hyvä asunto saattaa jäädä myös ostajan huomaamatta, koska se ei täytä tismalleen ostajan antamia tarkkoja hakukriteerejä. Ostaja, joka hakee asuntoa tuloksetta Punavuoresta saattaisikin löytää unelmakotinsa Töölöstä, muttei tietokoneohjelma sitä ymmärrä.

 

Some ja puskaradio 

 

Puskaradion ja somen välityksellä myydään nykyään niin autoja, remontti- ja suunnittelutöitä kuin asuntojakin. Koska suuri osa kodinvaihtajista haluaa pysyä vanhalla asuinalueellaan tai haluaa seuraavan asuntonsa juuri tietystä yhtiöstä, puskaradion ja alueellisen somemarkkinoinnin merkitystä ei kannata aliarvioida.

Facebook on noussut viime vuosina kiinnostavaksi asuntojen myynti- ja vuokrauskanavaksi. Sen etuna on helppous ja nopeus. Kuka vaan voi perustaa oman asunnon myynti- ja vuokrausryhmän ja jos ryhmä on avoin, kuka tahansa voi julkaista siellä osto- tai myynti-ilmoituksen. Tämä on kuitenkin myös Facebookin haaste. Asuntokaupassa turvallisuus ja luotettavuus on äärettömän tärkeää ja yksityishenkilöiden ylläpitämien Facebook-ryhmien on sitä hankalaa tarjota. Facebook sopiikin siksi hyvin asuinalueiden sisäiseen asuntojen myyntiin. Naapuri voi kertoa siellä myyvänsä asuntoaan ja toinen naapuri voi innostua sen ostamaan.

Facebookin etuna on myös mainonnan hyvä kohdennettavuus. Maksullisen Facebook-markkinoinnin avulla KotiKylä voi kertoa myyntiin tulevasta asunnosta juuri tietyn alueen tietyn ikäisille perheille, joiden tiedetään käyvän paraikaa esim. asuntoportaaleissa.

KotiKylä hyödyntääkin myytävien asuntojen ennakkomarkkinoinnissa ja kotien ja ostajien yhteensovittamisessa sekä Facebook-ryhmiä että maksullista alueellista Facebook-mainontaa.

Myös asuntoaan myyvän kannattaa hyödyntää myynnissä omia somekanaviaan ja oman kaupunginosansa fb-yhteisöjä. Voit ohjata kävijät omista somepostauksistasi katsomaan KotiKylässä julkaistua Kotiesittelyä tai Etsin kotia-ilmoitusta. Suosittelemme myös kertomaan mahdollisista myynti- tai ostoaikeista aina tutuille, vaikkei olisikaan vielä varma myynnistä tai ostosta. Yllättävän monet asunnot vaihtavat nimittäin omistajaa hiljaa ilman julkista markkinointia.