Hintahaarukka: Alkaen enintään

Lisää Kotivertailuun

Tässä on käyttöösi Asunnon ostajan muistilista asioista, jotka sinun kannattaa selvittää, kun perehdyt sinua kiinnostavaan asuntoon. Asunnon ostaminen on tarkkaa puuhaa, sillä asunto- tai kiinteistökaupassa ei ole automaattista palautusoikeutta. Ostajana sinun on lain mukaan tarkastettava asunto huolellisesti ennen tarjouksen tekoa.

Asunnon ostajan muistilista auttaa sinua tarkastamaan oleelliset asiat asunnon asiakirjoista, eritoten isännöitsijäntodistuksesta ja yhtiöjärjestyksestä.

Asunnon ostajan muistilista on myös hyvä väline, kun arvioit onko tietty koti ylipäätään sopiva tarpeisiisi ja onko tietyn asunnon ostaminen taloudellisesti järkevää ja millaisiin kulueriin, asumishaittoihin ja remontteihin sinun pitää taloudellisesti ja henkisesti varautua. Onnea asunto- ja kiinteistökauppoihisi!

 • Tontti/Piha-alue ja sen hallinta: Olemme tarkastaneet paikan päällä tonttimme tai piha-alueemme rajat. Jos kyse osakemuotoisesta rivi- tai pientalosta, tiedämme tuleeko meillä olemaan hallintaoikeus piha-alueeseemme vai onko kaikki yhteisesti hallittua.
 • Sijainti: Olemme tutustuneet asuinalueeseen ja asunnon sijantiin huolella. Tiedämme millaisia ihmisiä, palveluita ja harrastusmahdollisuuksia alueella on ja onko alueella melua tai hajua.
 • Asumiskustannukset:Olemme arvioineet, mitkä ovat asunnon kuukausittaiset ja vuosittaiset asumiskulut, varanneet rahaa hieman yllätyksiin ja laskeneet, että selviämme kuluista.
 • Makuuhuoneet:Asunnossa on riittävä määrä makuuhuoneita käyttöömme – myös muutaman vuoden kuluttua ja makuuhuoneissa on kunnon ikkuna ja säilytystilaa.
 • Kulkuyhteydet: Olemme selvittäneet, miten asunnosta pääsee kouluun/päiväkotiin/työpaikalle/kauppaan ja että perheemme jokapäiväinen liikkuminen tulee olemaan riittävän vaivatonta.
 • Keittiö: Keittiö on tarpeisiimme sopiva ja meitä miellyttävä tai tulemme remontoimaan sen jossakin vaiheessa mieleiseksemme.
 • Märkätilat eli sauna- ja kylpyhuonetilat: Asunnossa on riittävä määrä kylpyhuoneita ja wc:itä käyttöömme – myös muutaman vuoden kuluttua. Tiedämme milloin märkätilat on suunnilleen rakennettu ja onko niissä asianmukaiset vesieristykset. (ennen vuotta 2000 rakennettujen talojen märkätiloihin ei vaadittu vesieristyksiä) Ellei, tiedostamme että niissä voi olla kosteutta ja voimme joutua uusimaan ne.
 • Asunnon kunto ja tarvittavat remontit: Olemme kartoittaneet, mitä muutostöitä ja remontteja haluaisimme toteuttaa ja mikä on niiden kustannustaso. Olemme selvittäneet huoneiston tai kiinteistön kunnon myös ulkopuolisella asiantuntijalla tai tulemme laittamaan sen selvittämisen kaupan ehdoksi ostotarjoukseemme. Huomioimme remonttikustannukset laskiessamme asunto- ja asumisbudjettiamme.
 • Näkymät: Ainakin osasta asunnon ikkunoista on meitä miellyttävät näkymät.
 • Luonnonvalo: Asuntoon tulee riittävästi terveydelle välttämätöntä luonnonvaloa. Ellemme ole varmoja, käymme uudelleen valoisana aikana.
 • Pientalojen sadevesien ohjaus: Selvitämme ennen kauppaa, ovatko pientalo- tai rivitaloasunnon räystäät, rännit ja sadevesikaivot kunnossa ja kallistuuko maanpinta talon ulkopuolella poispäin rakennuksesta. Kartoitamme nämä ja mahdollisesti jo syntyneet kosteusvauriot myyjän kanssa ennen kaupantekoa ja selvitämme, kuka korjaa mahdolliset puutteet.
 • Vesi- ja viemäriputkiston, sähköjohtojen, hormien, salaojituksen ja katon kunto: Tiedämme, milloin ne on asennettu/ uusittu/tarkastettu ja milloin niihin on odotettavissa korjaustarpeita.
 • Sisäilma: Asunnossa ei tunnu epämiellyttävää hajua tai jos tuntuu, olemme selvittäneet mistä asia johtuu ja asia on hoidossa.
 • Mahdolliset merkit vanhoista tai uusisata kosteusvaurioista: Olemme tarkastaneet, irtoilevatko maalit, muovimatot tai tapetit tai ovatko parketit paikoin tummuneet? Jos kyse on pien- tai rivitalosta, laitamme kaupan ehdoksi ennen kauppaa toteutetun asunnon kuntotarkastuksen.
 • Kiinteistö: Olemme tarkastaneet kiinteistön papereista, että kiinteistössä ei ole rasitteita tai oikeuksia, jotka haittaisivat liikaa tulevaa asumistamme. Tiedämme, keitä ovat kiinteistön rajanaapurit.
 • Asunto-osakeyhtiö: yhtiön talous: Olemme tarkastaneet yhtiön papereista/ isännöitsijältä, missä kunnossa yhtiö on ja onko yhtiövastikkeeseen luvassa nousuja.
 • Asunto-osakeyhtiö, yhtiön toiminta: Tiedämme onko yhtiössä isännöitsijä, kuka on hallituksen puheenjohtaja ja miten lumenluonti ja muut yhteiset pihatyöt hoidetaan. Onko yhtiöllä yhteisiä tiloja tai yhteisomaisuutta? Olemme kyselleet myös yhtiön yhteishengestä.
 • Myyjä: Tiedämme, kuka asuntoa myy ja missä aikataulussa ja mihin hän muuttaa. Jos tiedämme, että myyjä myy asuntonsa talousvaikeuksien vuoksi ja on todettu oikeudessa varattomaksi, tiedostamme, ettei myyjä pysty välttämättä kantamaan juridista vastuuta asunnon mahdollisista piilovirheistä. Varaudumme tähän tarjouksessamme ja selvitämme, voimmeko laittaa kaupan ehdoksi Raksystemsin kuntotarkastuksen oheen saatavaa piilovirhevakuutusta.
I love lists. They make me feel organized.