Hintahaarukka: Alkaen enintään

Laaja haku

Lisää Kotivertailuun

  1.Myytävän asunnon asuntoesittely vaatii oikean ajankohdan

  Ostajaehdokkaalla on toki omat aikataulutoiveensa, joita sinun on kunnioitettava, mutta jos mahdollista koeta valita sellainen ajankohta, jolloin asunto on eniten edukseen. Ja sinä tietysti myös.

  Hyvä ajankohta, on sellainen että saat asunnon muut asukkaat hyvissä ajoin ulos kotoa ja että ehdit laittaa rauhassa asunnon esittelykuntoon. Asuntoesittely kannattaa pitää valoisaan aikaan, koska silloin asunnossa on luonnonvaloa, joka saa tilan kuin tilan näyttämään viihtyisämmältä ja valoisammalta. Lisäksi myös pihaan ja lähiympäristöön pääsee tutustumaan valoisalla.

  Jos joudut pitämään asuntoesittelyn hämärään aikaan tai rankkasateella, mutta asuntosi vahvuuksiin kuuluvat hienot näkymät, kiva lähiympäristö tai mainio piha, kerro ostajalle, että hämärään aikaan asunto ei paljasta kaikkia parhaita puoliaan ja kutsu ostaja uudestaan käymään valoisana päivänä.

   

  2.Valaise koti kauniisti.

  Valaistuksella on iso merkitys asunnon tunnelmaan. Laita ennen asuntoesittelyä valot päälle valmiiksi tärkeimpiin huoneisiin. Näin ostaja voi liikkua asunnossasi ilman sinuakin eikä kenenkään aika mene valokatkaisimien rämppäämiseen.

  Luonnonvaloa ei voita mikään ja huoneista avautuvat näkymät kiinnostavat taatusti ostajaehdokkaita. Ellei ole pimeä ilta, avaa sälekaihtimet tai vedä verhot pois ikkunoita peittämästä ja anna luonnonvalon helliä huoneitasi.

   

  3.Tuuleta koti raikkaaksi ennen kuin asuntoesittely alkaa.

  Tuoksut vaikuttavat ihmisiin sekä tiedostetulla että tiedostamattomalla tasolla ja asuntoesittelyyn tullessa ihmisen aistit ovat usein valppaimmillaan.

  Jos kodissasi tuntuu hajua, sen syy kannattaa selvittää ja pyrkiä eliminoimaan ennen ensimmäistäkään esittelyä. Kukaan ei halua asua lemuavassa talossa ja epämiellyttävän hajun oletetaan helposti kertovan sisäilmaongelmista.

  Hajun pelko voi olla aiheellista tai aiheetonta. Rakennusteknisesti asunnossa tuntuva haju voi viestiä puutteellisesta ilmanvaihdosta, asunnossa piilevästä kosteus- ja homevauriosta, ilmastointilaitteiden tai hormien viasta tai vaihdon tarpeessa olevista ilmastointilaitteen suodattimista – tai vain siitä, että asunnossa tai samoja hormeja käyttävässä toisessa huoneistossa on vastikään ollut pissaileva kissa tai koiranpentu, innokas tupakanpolttaja tai ruoat polttanut kotikokki.

  Hyvä ja toimivakaan ilmanvaihtolaitteisto ei korvaa raitista ulkoilmaa, joka virtaa asuntoon, kun ikkunoita tai ovia pitää hetken auki. Tuuleta siis kunnolla ennen jokaista esittelyä.

   

  4.Ota asunnon papereista kopiot ja laita ne esille. 

  Varaa asunnon tai kiinteistön viralliset paperit, tulostetut pohjakuvat ja mahdollinen tuloste myynti-ilmoituksesta valmiiksi esittelyyn.

  Vaikka ostajaehdokas olisi nähnyt pohjakuvan ja asuntosi tiedot netissä, se ei takaa, että hän muistaisi niitä sen jälkeen, kun hän astuu ovestasi sisään. Paperinen pohjakuva auttaa ostajaehdokasta hahmottamaan asuntoesittelyn aikana, missä hän milloinkin on ja saamaan kokonaiskuvan tilasta. Virallisia papereita ja myyntiesitteen tietoja taas voitte katsoa yhdessä esittelyn aikana.

  Ellet ole toimittanut ostajaehdokkaalle asuntoon liittyvistä tärkeimmistä papereista kopioita ennen asuntoesittelyä, varaudu antamaan niitä esittelyn aikana tai toimittamaan ne sähköpostilla sen jälkeen.

   

  5. Ota ostajaehdokas vastaan kuin odotettu vieras.

  Ota ostajaehdokas ystävällisesti ja luontevasti vastaan. Kuuluu hyviin tapoihin tervehtiä kädestä pitäen, esitellä itsensä ja kysyä, jos ostajaehdokas haluaa riisua kengät ja takin. Muista, että ostaja ei ole tullut tapaamaan sinua, tutkimaan komeroidesi siisteyttä tai ihmettelemään sisustusvalintojasi. Häntä kiinnostaa ennen kaikkea asuntosi ja se, millaisen kodin siitä saisi.  Mitä mukavammaksi ostaja olonsa kotonasi tuntee, sitä parempi mielikuva hänelle jää kodistasi. Sitä todennäköisemmin hän haluaa tulla uudelleen ja kenties jopa tehdä tarjouksen.

   

  6.Kulje ostajaehdokkaan mukana, mutta anna hänen määrätä tahti.

  Jos asuntosi on suuri, sinun on hyvä kulkea ostajan mukana huoneesta toiseen. Availe ovia, lisäile valoja, vastaile kysymyksiin, kerro varustetasosta ja materiaaleista, anna ostajan kurkistella kaikkiin paikkoihin mitkä häntä kiinnostavat. Ellei ostaja vastustele, käykää myös pihalla, autotallissa ja muissa aputiloissa.

  Useimmat ostajat, jotka ovat kodistasi aidosti kiinnostuneita haluavat nähdä asunnosta kaiken –kellarikomerosta lämmönjakohuoneeseen. Jotkut taas haluavat saada ensikäynnillä vain yleisfiiliksen. Sen jälkeen he makustelevat, mietiskelevät ja laskevat ropojaan ja tulevat uudestaan, jos siltä tuntuu.

  Asuntoesittely kannattaa hoitaa mahdollisimman pitkälle ostajan ehdoilla. Jos ostajaehdokkaasi haluaa käydä seitsemännen kerran katsomassa saunan rikkinäistä ovea, älä hermostu vaan anna mennä. Hän on tekemässä yhtä elämänsä isointa kauppaa kuten sinäkin.

   

  7.Ole oma mukava ja rehti itsesi.

  Älä huoli, sinun ei tarvitse juontaa esittelykierrosta kuin Mertaranta tai jaaritella niitä näitä radiokanavan aamuäänen tapaan. Voit jutustella juuri sen verran kuin persoonaasi ja tilanteeseen sopii.

  Tärkeintä on, että olet ystävällinen ja avulias ja vastaat ostajan esittämiin kysymyksiin mahdollisimman selkeästi ja avoimesti. Jos et osaa, voi tai halua vastata äkkiseltään johonkin, lupaa selvitellä asiaa ja palata sitten asiaan pikaisesti. (Muistathan myös tehdä niin). Hyvät ja rehdit ostajat ostavat asuntoja mieluiten hyviltä rehdeiltä tyypeiltä ja sellainenhan sinä juuri olet.

   

  8. Tarjoa lisätietoja naapurustosta ja asuinalueesta.

  Asuntokaupassa kiinnitetään ihan liikaa huomiota itse asuntoon, vaikka asunnon sijainti, lähiympäristö ja lähipalvelut ovat vähintään yhtä tärkeitä sekä ostopäätöksen, asunnon arvon kehityksen että asukkaiden viihtymisen kannalta.

  Ellei ostaja asu valmiiksi naapurissa ja tunne nurkkia yhtä hyvin kuin sinä, mieti mikä sinun alueellasi voisi olla hänelle kiinnostavaa, positiiivista ja merkityksellistä. Miten lähellä on hyvä lähikauppa, mistä löytyy lähin bussipysäkki, mistä lähtevät hiihtoladut ja lenkkipolut ja missä on lähin koulu ja päiväkoti? Asuuko naapurustossa enimmäkseen lapsiperheitä vai onko kortteli opiskelijoiden tai eläkäläisten kansoittama? Miten naapuriapu ja sopu toimivat ja miten kivat ne vuosittaiset kyläjuhlat tosiasiassa ovat?

   

  9. Jos asut asunto-osakeyhtiössä, kerro yhtiöstä oleellisia asioita, joita ei lue myyntiesitteessä.

  Ostajaehdokasta voi kiinnostaa, kuka tekee yhtiössä lumityöt ja kuka huoltaa nurmikentät. Kuka järjestää legendaariset pihajuhlat (onko niitä) ja millainen tyyppi on hallituksen puheenjohtaja? Millaista väkeä yhtiössä asuu? Millaisia yhteisiä tiloja yhtiöllä on ja miten niitä käytetään? Onko parkkipaikan autopaikat jaettu osakkaille ja jos on, niin tasajaolla vai huutoäänestyksellä. Jos asut rivitalo-tai erillistaloyhtiössä, saako jokainen hoitaa omaa pihaplänttiään miten haluaa eli onko osakkailla hallintaoikeus omiin piha-alueisiinsa? Joissakin yhtiöissä kaikki piha-alueet ovat ns. yhteisiä ja yhtiön hallinnassa ja harva tajuaa selvittää asian laitaa yhtiöjärjestyksestä.

  P.s. Jokainen haluaa mukavia naapureita. Niitä et voi kuitenkaan luvata. Älä myöskään pelottele ostajaehdokkailta naapuritalon kiukkuisella mummolla (ei, vaikka sinulla olisikin hyviä tarinoita hänestä) tai siitä sietämättömästä tyypistä, joka parkkeeraa miten sattuu.

   

  10.Älä päästä ostajaa lähtemään, ennen kuin olette sopineet etenemisestä.

  Kun ostaja on lähdössä ja kaikki tärkeä on nähty ja kerrottu, on aika kysyä ystävällisesti, miten edetään.

  Yksi haluaa miettiä kantaansa muutaman päivän. Toinen saattaa vastata, että tykkään, mutta on oma asunto myymättä. Kolmas kyselee, onko tullut tarjouksia ja koettaa udella, kuinka kiire myynnillä on ja kuinka tiukka hinta on. Neljäs on kivikasvo, josta ei ota selvää ja viides aikoo jutella pankin kanssa. Kuudes…No, opit huomaamaan, että asuntokauppa on niin iso asia, että ensiesittelyn jälkeen ostajaehdokkaat todella harvoin ilmoittavat, että juu, tämän minä ostan, mitä maksaa, koska saa muuttaa.

  Siksi sinun onkin jätettävä ostajalle hyvä ensivaikutelma kodistasi ja varmistettava, että hän ei pääse unohtamaan kotiasi hetimiten. Liian pitkään kestävä jahkailu taltuttaa kovankin asuntokuumeen. Jos ostaja on osoittanut pientäkään kiinnostusta asuntoosi, varmista että sinulla on ostajan yhteystiedot.

  Yhteydenpito ostajaan onnistuu luontevasti, jos lupasit toimittaa vastauksia ostajan kysymyksiin tai lähettää hänelle asunnon papereita. Tämä tuntuu ostajasta palvelulta, ei painostukselta.

  Samalla kun lähetät lisätietoja kannattaa aina kysyä, haluaisiko ostaja tulla käymään uudelleen katsomaan asuntoa ja onko hänelle tullut mieleen lisäkysymyksiä tähän asuntoon ja asuntokauppaan liittyen. Sinähän tietty vastaat mielelläsi ja ellet tiedä, voit selvitellä asioita sikäli, kun ne liittyvät asuntoosi, kiinteistöösi tai asunto-osakeyhtiöön.

  Voit myös vallan hyvin laittaa ystävällisen sähköpostiviestin pari kolme kertaa esittelyn jälkeen, jossa kysyt kuulumisia ja kysyt, haluaisivatko ostajaehdokkaat tulla uudelleen katsomaan kotianne. Voit myös tarjota oma-aloitteisesti lisätietoja, lähettää vaikkapa isännöitsijän yhteystiedot tai verkko-osoitteita, joista ostaja saa lisätietoja alueen palveluista tms.

  Asuntoesittely on helppo järjestää, se voi olla jopa hauskaa. Muista, että sinä tunnet asuntosi parhaiten ja olet siksi paras myös sitä esittelemään ja siitä kertomaan. 

  You sell a home but buy a house or apartment. Then you use your heart, muscles and wallet to make that home.