Hintahaarukka: Alkaen enintään

Laajennettu haku

Lisää Kotivertailuun

Monta asiaa kodissasi voit muuttaa jälkeenpäin, mutta sijainti pysyy aina samana. ​Mieti siis kahteen kertaan, jos löydät unelmatalosi moottoritien vierestä, 70 kilometrin päässä työpaikastasi tai jos asuinalue on kymmenen kilometrin päässä  lastesi  lähikoulusta. Onko löytämäsi talo niin uniikki ja ihana, että haluat sen vuoksi käyttää päivästä toiseen työmatkoihin tunteja päivässä ja kuskata muun ajan autolla lapsia harrastuksiin ja kouluun? Tällä mallilla et ehdi paljoa perillä kotona olla.

​Asuinalue palveluineen on asunto-ostoksissa usein jopa tärkeämpi valintakriteeri kuin itse asunto. Millaisten palveluiden tai ihmisten läheisyys vaikuttaa eniten perheenne hyvinvointiin ja arkenne sujuvuuteen? Yksi tarvitsee lähikaupan kivenheiton päähän, toinen päiväkodin ja koulun. Kolmannelle nämä asiat eivät ole oleellsia, mutta meren ja jalkapallokentän läheisyys on. Neljäs haluaa naapuriin ystäviä ja sukulaisia, viidennen ykköskriteerinä on arvostettu ja turvallinen asuinalue.

Sijainti merkitsee toki muutakin kuin etäisyyksiä. Mitä näkyy talon ikkunoista? Millainen on naapurusto ja millaisia ihmisiä alueella asuu? Miten nopeasti pääsette ulos luontoon? Mihin ilmansuuntaan talon oleskelupiha aukeaa ja paistaako tontillesi aurinko? Tunnetko olosi alueella heti kotoisaksi? Onko teillä alueella valmiiksi perhettä, tuttavia tai ystäviä, jotka tuovat paitsi iloa ja sisältöä elämään, myös auttavat tarvittaessa?

Kodin sijainti vaikuttaa viihtyvyyteen ja elämänlaatuun isosti

Kotisi sijainti vaikuttaa oleellisesti perheesi viihtyvyyteen, elämäntyyliin ja ajankäyttöön. Se vaikuttaa siihen, kuinka paljon kävelette ja liikutte, mitä harrastatte, miten teette ostoksia ja kuinka paljon istutte päivittäin autossa. Se vaikuttaa myös kaikista yksittäisistä tekijöistä eniten talon arvoon. Jos moottoritien humina ei haittaa sinua, se saattaa karkoittaa suuren osan muista ostajaehdokkaista. Älä kuitenkaan unohda, että tilanne on sama vuosien päästä, kun olet ehkä itse myyntiaikeissa.

Uusia kotikulmia kannattaa testailla etukäteen

​Jos harkitset muuttoa uuteen kaupunginosaan tai jopa uuteen kaupunkiin, käy perheesi kanssa koeasumassa asuinalue etukäteen. Käykää kaupassa ostamassa jäätelöt ja kahvilassa juomassa munkkikahvit. Viekää lapset telmimään koulun tai päiväkodin pihalle ja lähipuistoon. Näin paitsi testaatte, miltä alue tuntuu myös helpotatte perheen mahdollista kotiutumista. Parasta on, jos voitte käydä alueella eri vuodenaikoina. Harva asuinalue tuntuu kovin haluttavalta tammikuisessa myrskysäässä, mutta ainakin tiedät etukäteen, mitä on joskus odotettavissa.

Jos unelmiesi alueelta tulee koteja harvoin myyntiin ja olet jo menettänyt melkein toivosi, käykää silti viettämässä alueella sinnikkäästi aikaa koko perheen voimin. Joskus unelmatalon löytämiseen tarvitaan visualisoinnin voimaa, ja mikäpä olisi tehokkaampaa visualisointia kuin perheensä roudaaminen konkreettisesti alueelle, missä haluaa asua. Jos tuuri käy, saatat myös päästä juttusille jonkun alueella asuvan kanssa ja kuulla, että hänen naapurinsa harkitsee myyntiä.

Suomen paras kotikunta?

Lähde: Kuntabarometri 2014. n= 3 400 asukasta ja yritys- tai kuntapäättäjää.

1.    Kaarina
2.    Tampere
3.    Ylöjärvi
4.    Helsinki
5.    Kuopio
6.    Espoo
7.    Vaasa
8.    Nurmijärvi
9.    Rauma
10.  Kirkkonummi