Hintahaarukka: Alkaen enintään

Lisää Kotivertailuun

Asunnon ostopäätös ja arvon määritys tehdään yhtälailla tunteella kuin järjellä. Asuntosi sijaintiin, näkymiin, rakennusvuoteen etkä kokoon voi vaikuttaa, mutta moneen muuhun asiaan voit. Tässä artikkelissa käymme läpi helppoja tekoja,  joiden avulla voit lisätä ostajien kiinnostusta asuntoosi ja joiden avulla asunnon arvo voi nousta.

Useimmat asunnon ostajat etsivät perheelleen kotia pitkäksi aikaa. Koti on tärkeä ihmiselle: siellä vietetään arkea ja juhlaa, kasvatetaan lapsia, rakastetaan, tavataan ystäviä ja toivutaan sairauksista ja maailman murheista. Siksi asunto, joka herättää ostajissa positivisia tunteita ja tuntuu heti kodilta tulee todennäköisemmin ostetuksi.

Siksi ennen myyntiä kannattaa katsoa omaa kotia raadollisesti ulkopuolisen silmin. Nyt on hyvä aika pistää vihdoin rempallaan olevat asiat kuntoon, viedä romut ja turhat tavarat kierrätykseen, siivota huusholli, tyhjentää ylitse pursuavat naulakot ja pyyhetelineet, vaihtaa uudet lamput palaneiden tilalle ja ostaa kotiin uusia pyyhkeitä, sohvatyynyjä ja kukkia.

Hanki kustannusarviot tulevista remonteista.

Yhtiöön tai asuntoon tulossa olevat isot remontit pelottavat ostajia. Ostajilla on myös taipumus yliarvioida tulevien remonttien hinta ja harva lähtee pyytämään ammattilaiselta kustannusarviota ennen ostotarjouksen tekemistä.

Jos yhtiöön tai asuntoosi on tulossa lähivuosina iso remontti, yritä saada siitä edes alustava kustannusarvio ja aikataulu annettavaksi ostajaehdokkaille. Sillä, tarkoittaako remontti tuleville ostajille 10 000€ vai 50000€ kuluja, on paljonkin merkitystä. Samoin sillä, voiko remontin aikana asunnossa asua vai onko oletus, että ostajan on etsittävä toinen asunto remontin ajaksi.

Kartoita lämmityskulut ja tarvittaessa kerro, miten ne saadaan alemmas.

Korkeat asumiskustannukset pelottavat ostajia. Suurin kustannuserä on yleensä näillä leveysasteilla talon lämmitys. Maalämmöllä ja kaukolämmöllä on parempi maine kuin sähkölämmityksellä ja öljylämmityksellä. Niiden käyttöönotto maksaa tavallisesti enemmän, mutta itse lämmityskulut ovat usein edullisemmat.

Jos omakotitalossasi on pääasiallisena lämmitysmuotona öljylämmitys tai sähkölämmitys ja lämmityskulut ovat sinunkin mielestäsi korkeat, voit pyytää valmiiksi tarjoukset kaukolämpöverkkoon liittymisestä tai maalämmön asentamisesta ja antaa ne ostajaehdokkaille. Näin he alkavat nähdä ongelmien sijaan vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia.

Siivoa, karsi ja laita paikat kuntoon.

Siisti koti antaa kuvan hyvin hoidetusta ja huolletusta asunnosta, ja sellaisia ihmiset haluavat ostaa. Siisteys ei tarkoita vain liattomuutta ja pölyttömyyttä vaan myös sitä, että tavarat ovat järjestyksessä, huonekaluja ei ole liikaa, paikat eivät ole rempallaan ja asuinhuoneet näyttävät viihtyisiltä asuinhuoneilta eivätkä varastoilta tai museoilta.

Tyhjäkin asunto on helpompi ostaa kuin sotkuinen loukku.

Asunnot, joissa näkyy sisustajan kädenjäljen sijaan jokunen rapakuntoinen huonekalu, tyhjiä kaljatölkkejä ja roskia sekä nuhjuinen laveri nurkassa eivät ole ostajien mieleen, olivat ne teknisesti kuinka hyviä tahansa. Jos asuntosi näyttää vuokralaisen jäljiltä juuri tältä, hoida kalusteet kierrätykseen, siivoa ja tuuleta asunto ja myy se mieluummin tyhjänä.

Jos taas lukeudut tavaran hamstraajiin etkä ole halunnut päästää yhtään aarrettasi näkyvistä, nyt on aika karsia ja pakata tavarat, joita et käytä päivittäin ja jotka eivät kaunista asuntoasi laatikkoihin ja sijoittaa ne varastoon tai muualle, missä ne pysyvät hyvässä tallessa. Kukaan ostajaehdokas ei pysty arvioimaan tilaa, joka on täynnä huonekaluja ja tavaroita, olivat ne miten ihania tahansa. Muista, että olet nyt myymässä tilaa. Seiniä, lattioita, huonekorkeutta, pintamateriaaleja, pohjaratkaisua. Et pitämässä kirpputoria.

Pintaremontti voi nopeuttaa myyntiä muttei välttämättä maksa itseään takaisin.

Jos päädyt tekemään juuri ennen myyntiä pintaremonttia, sinun kannattaa keskittyä asioihin, joissa ostajien omat mieltymykset eivät ole yleensä kovin vahvat. Seinien ja kattojen maalaus ja lattioiden hionta voi olla hyvä investointi, mutta keittiöt ja kylpyhuoneet ostajat haluavat usein suunnitella ja toteuttaa itse.

Halvoilla materiaaleilla, vanhanaikaisella tyylillä ja puutteellisella suunnittelulla toteutettu keittiö- ja kylpyhuoneremontti saattaa olla ostajille jopa oston este. Harva raaskii repiä alas juuri uudistettua keittiötä tai kylpyhuonetta, joten jos remontin tyyli ei miellytä, asunto saatetaan jättää mieluummin ostamatta.