Hintahaarukka: Alkaen enintään

Laajennettu haku

Lisää Kotivertailuun

KYSYMYKSIÄ ASUNTOKAUPASTA?

ME VASTAAMME.

Asuntokauppa on yleensä yksi elämän suurimpia kauppoja. Asunnot ovat kalliita, asuntokaupassa ei ole automaattista peruutusoikeutta ja useimmat meistä ostelevat ja myyvät koteja harvoin.  Olemme  koonneet siksi avuksesi vastaukset kysymyksiin, jotka useimmiten asuntokauppaa suunnittelevia askarruttavat.

Usein kysyttyjä kysymyksiä asuntokaupasta.

Kannattaako kodin keittiö ja kylpyhuone remontoida juuri ennen myyntiä?

Harkitse remonttiin ryhtymistä eri kanteilta. Monet ostajat haluavat remontoida uuden kotinsa keittiön ja kylpyhuoneet mieleisekseen. Makuja on monia. Jos alueellasi on samantyyppisiä kohteita, joissa kylpyhuone ja keittiö ovat jo remontoituja, pyydetäänkö niistä enemmän? Toisaalta hyväkuntoisista kodeista, jotka on remontoitu hyvällä maulla, maksetaan yleensä enemmän ja ne menevät kaupaksi nopeammin.  

Milloin minun pitää maksaa varainsiirtovero?

Vain ostaja maksaa varainsiirtoveron, joka on 2% asunto-osakekaupoissa ja kiinteistökaupoissa 4%. Varainsiirtovero kannattaa maksaa kaupoilla. Ensiasunnon ostaja on vapautettu varainsiirtoverosta.

Mitä dokumentteja tarvitsen myydessäni asunto-osakettani?

Tarvitset isännöitsijäntodistuksen liitteineen. Liitteissä on energiatodistus, viimeisin vuosikertomus, tulos ja tase, talousarvio, kunnossapitotarvesuunnitelma eli PTS, yhtiöjärjestys. Kaupungilta kannattaa myös kysyä onko aluetta koskevia kaavasuunnitelmia vireillä.

Kaupoilla, sinulla täytyy olla mukana myytävän asunnon osakekirja, kauppakirja, henkilöllisyystodistus. Jos asunnon osakekirja on asuntolainasi panttina pankissa, ota yhteyttä pankkiisi ja pyydä heitä lähettämään osakekirja ostajan pankkiin, jossa olette tekemässä kaupat. Muistathan varata osakekirjan lähettämiseen aikaa.

Voinko siirtää asuntolainani toiseen pankkiin?

Kyllä voit, mutta neuvottele ensin kaikki valmiiksi uuden pankin kanssa. Pankit antavat parhaat lainatarjoukset asiakkailleen, jotka ovat keskittäneet kaikki pankkiasiansa heille, joten usein samassa yhteydessä kannattaa siirtää myös perheen muut pankkiasiat uuteen pankkiin. Kun annat uudelle pankillesi valtakirjan, uusi pankkisi hoitaa tavallisesti lainasi ja muiden pankkiasioidesi siirron vanhasta pankista. 

Voiko asunnon tai kiinteistön arvo laskea?

Yleisesti ottaen asuntojen arvo nousee pitkällä aikavälillä ja ne ovat hyviä sijoituskohteita, mutta aina ei ole kuitenkaan näin. Erityisesti muuttotappiokunnissa asuntojen arvo on saattanut laskea ja hinnan alentaminenkaan ei auta, koska potentiaalisia ostajia ei alueella ole riittävästi.

Myös muutamat muut tekijät saattavat vaikuttaa hintaan, esimerkiksi asunnon arvo ei välttämättä heti pariin vuoteen nouse linjasaneerauksen jälkeen yhtä paljon kuin linjasaneeraus tuli kustantamaan. Kodista on myös hyvä pitää huolta, sillä asunnon arvo säilyy silloin paremmin.

Kansantaloudellinen tilanne vaikuttaa asunnon hintoihin puoleen ja toiseen. Taloudellisen taantuman aikana hinnat saattavat laskea tai pysyä paikallaan, kun taas nousukaudella hinnat lähtevät nopeampaan nousuun. Asuntolainan koroilla ja poliittisilla päätöksillä voi olla sekä negatiivinen että positiivinen vaikutus hintoihin ja kodin vaihdon innokkuuteen.

Alueen kaavoituksen muuttuminen tai uudet naapurikiinteistöt saattavat vaikuttaa asunnon arvoon. Kun olet ostamassa asuntoa, kannattaa ottaa selvää onko kaavaan tiedossa muutoksia, jotka voisivat vaikuttaa asunnon arvoon tulevaisuudessa (esim. uuden moottoritien rakentaminen). Kaavoituksesta saa lisätietoja kunnalta jos myyjällä ei niitä ole. 

Ostaisinko uudiskohteen vai vanhan asunnon?

Molemmissa vaihtoehdoissa on omat etunsa sekä heikkoutensa. Riippuu myös paljon siitä millaisessa asunnossa itse haluaa asua. Uudet kodit maksavat vanhoja koteja enemmän, mutta uuden kodin remonttikustannuksissa tulee heti säästämään. Uusissa taloissa on myös 10 vuoden rakentajan takuu rakennusvioille.  Monissa täysin uusissa taloissa löytyy kuitenkin alkuun virheitä, kun taas hieman vanhemmissa taloissa rakennusvirheet on jo löydetty ja ehditty jo korjata.

Moniin uusiin koteihin on annettu houkuttelevia maksuehtoja, kuten kahden vuoden lyhennysvapaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että siirtämällä lyhennystä korot eivät lopeta juoksemista ja nostavat lopullista kokonaiskustannusta.

Uudessa kodissa sinulla on usein mahdollisuus vaikuttaa materiaaleihin ja jopa pohjaratkaisuun jos asunto on vielä rakennusvaiheessa. Näin saat tyyliisi sopivan kodin. Uusissa kodeissa on energiankäyttö otettu tarkemmin huomioon, mikä vähentää talon käyttökustannuksia ja säästää luontoa. Uudet kodit ovat myös uusimpien säädösten mukaan rakennettuja. Täytyy kuitenkin muistaa, että uutuus ei ole suinkaan synonyymi laadulle, sillä uusiin taloihinkin saatetaan käyttää edullisia rakennusmateriaaleja ja työvoima saattaa olla heikosti koulutettua tehtäväänsä.

Lopulta siis on vaikeaa sanoa kumpi vaihtoehto olisi selkeästi optimaalisempi, mutta edelliset asiat on hyvä ottaa huomioon tehdessäsi päätöstä.

Maksoin asuntokaupan yhteydessä koko kauppasumman, mutta saan muuttaa asuntoon vasta 2 kk kuluttua. Voinko pyytää myyjältä vuokraa tästä ajasta?

Yleensä vastaavissa tapauksissa tehdään ensin alkukauppa, jolloin osa kauppahinnasta maksetaan myyjälle ja kauppakirja allekirjoitetaan. Loppukauppa eli lopun kauppahinnan maksu tehdään kun asunto vapautuu uudelle omistajalle ja asunto merkitään hänen nimiinsä. Tämän jälkeen uusi omistaja on vastuullinen maksamaan vastikkeet ja muut taloyhtiöltä tulevat maksut esim. vesimaksu, sauna-/pyykkivuoro tai parkkipaikka.

Asunto on koko kauppahinnan maksamisen jälkeen sinun, joten olet oikeutettu pyytämään vuokraa, sillä maksathan jo asunnosta tulevia kuluja. Neuvottele sopiva vuokrasumma asunnon edellisen omistajan kanssa heti ja tehkää määräaikainen vuokrasopimus vuokra-ajalle. Vuokrasta olisi ollut hyvä sopia jo kauppoja tehtäessä, koska jälkeenpäin vuokraa on vaikeampaa lähteä neuvottelemaan.  

Olen ostamassa remontoitavaa kotia. Kuinka paljon varaan remonttiin rahaa?

Suosittelemme, että rekrytoit vastaavan mestarin tai pätevän remonttimiehen mukaasi asuntoesittelyyn.  Hän voi kartoittaa kanssasi tulevan remontin laajuuden ja antaa suuntaa antavan arvion remontin kustannuksista.

Koska jokainen asunto ja remontti on uniikki, remontin kustannuksia on mahdotonta kertoa tietämättä tilannetta tarkemmin. Yleensä remonttibudjetit menevät aina yli, joten kannattaa budjetoida mielummin yläkanttiin kuin alakanttiin. Siinä vaiheessa kun remontti on ajankohtainen, muistathan kilpailuttaa luotettavat tekijät, pyytää tekijöiltä kirjalliset urakkatarjoukset ja laatia urakasta kirjallisen sopimuksen ennen työn aloittamista. 

Voinko pyytää myyjää teettämään kuntotarkastuksen ja mitä siitä selviää?

Kyllä voit. Voit myös tarjoutua maksamaan puolet tarkastuksesta. Kuntotarkastuksessa tehdään mm. kosteiden tilojen ja muiden riskialttiiden tilojen kosteusmittaukset, mutta jos vauriot ovat piilossa rakenteiden sisällä eikä rakenteita avata, on mahdollista, että kaikkia vaurioita ei pystytä löytämään. Lue ihmeessä artikkelimme kuntotarkastukesta ja sen tilaamisesta ja kuntotarkastajan työstä.

KotiKylä suosittelee kuntotarkastuksiin alan markkinajohtajaa Raksystemsiä, jonka tarkastukset noudattavat taatusti alan laatuvaatimuksia. Tilaa kuntotarkastus kätevästi täältä. 

Kuka vastaa kaupan jälkeen asunnosta/kiinteistöstä löytyvistä vioista?

 

Myyjä vastaa asunnosta ja kiinteistöstä annetuista tai antamatta jätetyistä tiedoista ostajalle, oli tiedot antanut hän tai välittäjä. 

Jos ostajana huomaat virheen, jota et ole voinut huomata tarkastaessasi asuntoa,  josta sinulle ei ole kerrottu kaupanteon yhteydessä tai josta ei ole mainittu esitteessä, kauppakirjassa tai sen liitteissä, tee välittömästi myyjälle kirjallinen reklamaatio. 

Jos myyjäkään ei ole tiennyt virheestä.

Sinun täytyy vedota virheeseen ja ilmoittaa siihen perustuvista vaatimuksista kohtuullisessa ajassa. 

Myyjällä on vastuu virheistä viiden vuoden ajan. Tapauksissa, joissa myyjä on menetellyt törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti, valitusaika voi olla pidempi.

 

Ostajalla on virheen perusteella oikeus hinnanalennukseen. Virheen ollessa olennainen, ostajalla on jopa oikeus purkaa kauppa, jota kuitenkin tapahtuu harvoin. Ostajalla on lisäksi virheen perusteella oikeus saada korvaus vahingosta.

Hinnanalennus määrätään vähentämällä sovitusta kauppahinnasta virheellisen kiinteistön arvo kaupantekohetkellä. Myyjän on maksettava palautettavalle kauppahinnalle korkolain mukaista korkoa kauppahinnan vastaanottopäivästä lukien.

Myyjällä on oikeus tulla toteamaan virhe, joten älä tee korjauksia ennen kuin olet ilmoittanut virheestä myyjälle. Virheestä kannattaa ottaa kuvia mahdollisia riitatilanteita varten ja pyydä myös korjausfirmalta tarjous virheen korjaamisesta.

 

Uuden kodin ostaminen kiinnostaa. Milloin otan yhteyttä pankkiin?

Uuden kodin ostaminen on suuri päätös. Ensin sinun kannattaa laskea menojasi ja tulojasi ja miettiä, kuinka paljon kuukaudessa pystyisit maksamaan lainaa ja sen korkoja. Sen jälkeen voisit haarukoida itse tulevan asuntolainasi maksimimäärää lainalaskurilla ja selvittää, millaisen haluamasi asunnon sinun budjetillasi saisi. 

Kun olet kartoittanut omaa taloustilannettasi ja tehnyt pohjatyötä lainalaskurin avulla, olet valmis ottamaan yhteyttä pankkeihin. Jos sinulla on olemassa oleva asiakkuus pankkiin,  voit yleensä jättää alustavan lainatarjouspyynnön kätevästi verkon kautta. Lainatarjouspyynnön jättämistä varten pankki tarvitsee tarkat tiedot säännöllisistä tuloistasi ja menoistasi, joten varaa tiedot niistä käden ulottuville. 

Kun olet saanut pankista alustavan lainatarjouksen, ns. lainalupauksen, voit sopivan asunnon löytyessä tehdä heti ostotarjouksen. Lainalupaus on yleensä voimassa rajoitetun ajan, yleensä 3 kk, joten saatat joutua uusimaan sen, jos uusi asunto ei löydy nopeasti.

Päätin sopimukseni välitysliikkeen kanssa. Voinko tehdä nyt kaupat ostajan kanssa, joka kävi täällä aiemmin välittäjän kanssa?

Kyllä voit, mutta jos välitysopimuksen päättymisestä on alle 6 kk välittäjä on oikeutettu perimään sinulta sovitun välityspalkkion täysimääräisenä. 

 

Ostotarjouksen peruminen, miten teen sen?

Ostotarjouksen peruminen ei ole välttämättä niin helppoa kuin kuvittelisi, joten älä anna hätiköityjä tarjouksia. Ostotarjouksesi on voimassa antamasi voimassaoloajan loppuun. Voimassaolo voi kuitenkin päättyä aiemmin, kun myyjä joko hylkää tarjouksen tai jättää vastatarjouksen. Tarjouskaavakkeissa on yleensä vaihtoehdot myyjälle: hyväksyn tarjouksen, en hyväksy tarjousta tai en hyväksy tarjousta, mutta jätän vastatarjouksen.

Onko mukana välittäjä ja hän ei ole ehtinyt kertomaan tarjoustasi myyjälle? Jos tarjousta ei ole vielä kerrottu, voit pyytää häntä perumaan tarjouksen. Jos myyjä on kuitenkin jo tietoinen tarjouksestasi, yritä neuvotella ostotarjouksen purkaminen, oli kyseessä sitten välittäjän kautta tehty tarjous tai suoraan myyjälle.

Jos myyjänä haluat perua antamasi vastatarjouksen, yritä myös neuvotella vastatarjouksen peruminen ostajan kanssa.

Tutustu Kotikylän Asuntokauppakouluun

Asuntokaupan peruminen ostotarjouksen hyväksymisen jälkeen. Mitä teen?

Asuntokaupan peruminen on harvinaista ostotarjouksen sopimisen jälkeen, mutta sitä tapahtuu silloin tällöin. Hyväksytyssä kirjallisessa ostotarjouksessa voi olla mainittu peruutetuista kaupoista sakkona vakiokorvaus tai käsirahan maksaminen. Tällöin kauppojen peruuntuessa voit pyytää perunutta osapuolta maksamaan vakiokorvauksen tai käsirahaa vastaavan summan hyvityksenä peruuntuneista kaupoista.

Vakiokorvaus tai käsiraha on maksimissaan 4% kauppahinnasta eli asunnon myyntihinnasta.  Jos sinulla ei ole kirjallista ostotarjousta, sinun on hyvin vaikea näyttää tuomioistuimessa toteen suullisesti sovittua tarjousta, vaikka asuntokaupoissa suullinen sopimus on myös laillisesti sitova. Suosittelemmekin aina tekemään kirjallisen ostotarjouksen, jonka kaikki kaupan osapuolet allekirjoittavat.

Tutustu Kotikylän Asuntokauppakouluun

Mikä on ehdollinen tarjous?

Ehdollinen tarjous sisältää kaupan ehtoja, joiden täytyy toteutua, jotta tarjous on sitova ja kauppa voidaan laittaa täytäntöön. Ehtoja voivat olla esimerkiksi

 • lainan saaminen
 • oman asunnon myynti.
 • kuntotarkastuksen tai kosteusmittauksen suorittaminen, niin ettei tuloksissa ole vakavaa huomautettavaa asunnon kunnosta.

Jos annettu ehto ei täyty, tarjous ei sido osapuolia.

Pitääkö ostotarjouksessa määrittää tarjouksen voimassaoloaika?

Tarjouksen voimassaoloaika kannattaa ehdottomasti mainita ostotarjouksessa, mutta mieti tarkkaan kuinka kauan annat myyjälle miettimisaikaa. Yleensä tarjouksen voimassaoloaika on muutaman päivän. Vastatarjouksen voimassaoloaika saattaa olla joissakin tapauksissa vain tunteja, varsinkin jos myyjä on saanut on useita tarjouksia. Muista tehdä ostotarjous aina kirjallisesti!

Tutustu Kotikylän Asuntokauppakouluun

Onko ostotarjous sitova?

Oikeustoimilain mukaan sopimus syntyy kun myyjä hyväksyy ostajan tarjouksen. Ostotarjous on asunto-osakekaupassa sitova jos siihen asetetut ehdot (lainan saanti, ostajan asunnon myynti tai kuntotarkastus ostettavasta kohteesta) täyttyvät. Kiinteistökaupassa tehdään alustava sopimus tulevasta kaupasta. Sopimus ei sido jos se ei täytä lain vaatimuksia.

Ostotarjous kannattaa tehdä aina kirjallisena, kaikkien osapuolien allekirjoittamana. Asunto-osakkeen ostotarjouksessa voi olla mainittuna vakiokorvaus, jonka hyväksytyn tarjouksen peruva osapuoli maksaa toiselle osapuolelle. Vakiokorvaus voi olla maksimissaan 4% kauppahinnasta.

Toinen yleisesti käytetty tapa on käsirahan maksaminen myyjälle. Jos ostaja peruuttaa kaupan, käsiraha jää myyjälle. 

Suosittelemme tekemään aina kirjallisen ostotarjouksen. Suullinen tarjous on kuitenkin myös sitova asunto-osakekaupoissa. Suullinen tarjous on kuitenkin vaikea näyttää toteen jos toinen osapuoli muuttaa mieltään. Suullisessa sopimuksessa saattaa myös tulla helpommin tulkinnanvaraa osapuolien kesken.

Tutustu Kotikylän Asuntokauppakouluun

Miten asunnon myyntihinta eroaa velattomasta hinnasta?

Asunnon myyntihinta on myyjälle maksettava summa. Velaton hinta on ostettavan kohteen kokonaishinta, joka sisältää myyntihinnan ja asuntoon kohdistuvan taloyhtiön velan osuuden, jota lyhennetään rahoitusvastikkeella. Jos haluat maksaa asuntoon kohdistuvan yhtiövelan pois, ota tällöin yhteys isännöitsijätoimistoon. 

Tutustu Kotikylän Asuntokauppakouluun

Miten aloitan asunnon myynnin?

Pääset helpoiten alkuun myynnissä sillä, että tilaat asuntosi paperit. Jos asut asunto-osakeyhtiössä saat ne isännöitsijältä. Jos omakotitalossa tai muussa kiinteistössä, saat tilattua ne Maanmittauslaitoksesta netin kautta tai puhelinsoitolla. Samaan aikaan voit hankkia KotiKylän Myyjän Työkalupakin ja alkaa kerätä tietoja tehdäksesi Kotiesittelyn KotiKylään. Meillä on asunnon myyntiin laittamisesta kattava artikkeli, kannattaa lukaista ensin se. 

Mitä kodille tulisi tehdä ennen esittelyä

Moni miettii ennen esittelyn pitämistä, miten koti olisi mahdollisimman myyvä. Tässä muutama vinkki:

 1. Siivous. Siisteys ennen kaikkea – siivoa kotisi huolella – siis todella huolella, ettei ostajaehdokkaiden huomio kiinnity kodissasi siisteyteen. Siisti koti antaa signaalin ostajille, että kodista on pidetty huolta. Meillä ihmisillä on erilaisia käsityksiä siisteydestä ja sen vuoksi parempi puunata liikaa kuin liian vähän.
 2. Tuuletus.  Raikas tuoksu on yllättävän tärkeä tekijä ensivaikutelmassa.
 3. Kukat. Tuore basilika keittiöön ja leikkokukkia maljakkoon. Värikäs hedelmävati luo myös mukavasti kodikkuutta.
 4. Piha kuntoon. Saapuessaan näytölle, piha antaa monelle ostajalle ensivaikutelman myytävästä kodista. Poista kaikki turhat rojut pihalta ja leikkaa nurmikko. Laita polkupyörät ojennukseen (eivät siis nojaile pitkin seiniä) ja liukkailla keleillä huolehdi tarvittavasta hiekoituksesta. Kauniilla pihalla on huomattava lisäarvo kotisi myynnissä.
 5. Lämpötila. Huolehdi, että kodin lämpötila on miellyttävä, kun ostajat saapuvat näytölle.
 6. Valaistus. Jos olet jo muuttanut pois ennen asunnon myyntiä, pidä huolta, että asunnossa toimivat edelleen sähköt ja joka huoneessa on riittävä valaistus. Ei kukaan osta sikaa säkissä.
 7. Pintaremontti voi joskus olla paikallaan. Pintaremontissa yritetään saada mahdollisimman paljon näkyvää aikaan vähällä vaivalla ja rahalla. 90-luvun boordinauhalliset tapetit siis joutavat vaihtoon uusien tieltä ja keittiön kuluneet ovet ja tasot voi vaihtaa kunhan itse kaapit ovat hyvässä kunnossa. Läikikkäät ja osittain irronneet kylpyhuoneen silikonit joutavat myös vaihtoon. Kuluneen puulattian voi hioa ja maalata tai lakata.
 8. Raivaa ja kierrätä turhat tavarat pois. Aloita muuttoon valmistautuminen jo tässä vaiheessa eli vie turhia tavaroita kierrätykseen. Koti, jossa kaikki paikat pursuavat tavaraa tuntuu yleensä paitsi ahtaalta myös epämiellyttävältä.

Milloin on paras aika myydä?

Oikea aika on aina kun sinulla on tarve myydä. Koteja on yleensä eniten myynnissä keväällä ja syksyllä, jolloin asuntokauppa on vilkkaimmillaan. Toki silloin on enemmän tarjontaa, josta hyvänkin asunnon voi olla vaikea erottautua. Hiljaisempaa aikaa asuntokaupassa ovat heinäkuu ja joulun aika. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kauppa silloinkin voisi käydä.

Vältyt myyntivoittoverolta,  jos sinä tai joku perheestäsi on asunut myymässäsi asunnossa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Perheellä tarkoitetaan puolisoa ja alaikäisiä lapsia.

Haluatko henkilökohtaista neuvontaa asuntokauppaasi?

KotiKylän kautta on mahdollista saada henkilökohtaista apua asunto- ja kiinteistökauppaan.

Jos kysymyksesi koskee asunto- tai kiinteistökauppaan liittyvää lakiasiaa, soita kumppanimme lakitoimisto Herkulexin neuvontanumeroon 0600 02110 (ark. 9–16, 1.98€/min + pvm/mpm sis. alv 24%) Jos kysymyksesi koskee asuntokauppasi virallisten papereiden sisältöä ja tulkintaa, kannattaa olla yhteydessä suoraan taloyhtiön isännöitsijään tai hallituksen puheenjohtajaan.

Jos taas haluat muunlaista henkilökohtaista opastusta ostamiseen, myymiseen tai kaupan tekoon, voit hankkia KotiKylän L-työkalupakinMyyjälle ja ostajalle on omansa ja molempiin kuuluu henkilökohtainen verkkoneuvonta koko kaupan ajan ja jopa 3 kk sen jälkeen.