Hintahaarukka: Alkaen enintään

Laajennettu haku

Lisää Kotivertailuun

Pyydä maksuton hinta-arvio asunnostasi täältä ja tuolta? Pienten asuntojen hinnat nousussa? Rommaako jo? Jatkuuko asuntojen hintojen nousu? Asuntojen hinnat näyttelevät suurta osaa paitsi asuntokaupassa, myös koko Suomen taloudessa. Niistä tehdään tilastoja, niistä tehdään uutislööppejä, niiden avulla käytetään valtaa ja tehdään kovaa bisnestä.

Myytyjen asuntojen ja kiinteistöjen hintatilastot olivat pitkään perinteisten kiinteistönvälittäjien salaista yksityisomaisuutta. Välittäjä saattoi vilauttaa niitä salaa pöydän alta asunnon myyntiin laittoa pohtivalle, maksuttoman arviokäynnin tilanneelle asiakkaalle ja kertoa juhlallisesti, mitä asunnosta kannatti pyytää aiemmin tehtyjen asuntokauppojen valossa. Myyntiin laittoa pohtiva asiakas saattoi tokaista välittäjälle vihaisena, että “en mä sua sitten ota, kun naapurivälittäjä tarjosi tästä 20% enemmän.”

Eiväthän välittäjät koskaan myyntiin ottamistaan asunnoista mitään hintaa tarjoa tai lupaa, kyse on vain arviosta ja ostaja ja myyjä päättävät hinnan ja ehdot, jolla kaupat syntyvät.  Asunnon maksuton hinta-arvio on edelleenkin välittäjille todella tärkeä uusasiakashankinnan väline. Välittäjän antama maksuton hinta-arvio vaikuttaa väkisinkin siihen, tekeekö asiakas välittäjälle myyntitoimeksiannon vai ei ja se taas vaikuttaa siihen, millaisen hinta-arvion välittäjä antaa. 

Asuntojen.hintatiedot.fi kertoo toteutuneita hintoja

Viime vuosina toteutuneiden kauppojen hintatilastot ovat onneksi avautuneet julkisemmiksi. Palvelussa Asuntojen.hintatiedot.fi kuka vaan voi nähdä, millä hinnalla milläkin postinumeroalueella on tehty viimeisen 12 kuukauden aikana isojen välitysketjujen kautta asuntokauppoja. Palvelu näyttää todellisia myytyjä asuntoja ilman osoitetietoja, ei helposti harhaanjohtavia keskineliöhintoja. Sen ongelmana on se, että asuntoja on palvelussa kovin vähän. Kone näyttää helposti ei-oota.

Auttavatko verkosta saatavat maksuttomat hinta-arviot?

 

Vuoden parin sisällä markkinoille on tullut myös kaupallisia verkkosivustoja, joista kuka tahansa voi saada postinumeroalueeseen ja asunnon kokoon ja tyyppiin perustuvan  maksuttoman hinta-arvion. Ongelma on se, että näiden palveluiden antamat arviot perustuvat lähtökohtaisesti alueen vastaavien asuntojen keskineliöhintoihin.

Keskineliöhinnat eivät kerro yksittäisen asunnon arvosta, ellei kyse sitten ole postinumeroalueesta, jossa asuntokanta on todella laaja ja homogeeninen ja täynnä identtisiä kerrostalokaksioita ja kolmioita. Paperilla samankaltaistelta näyttävien asuntojen neliöhinnoissa voi olla KotiKylän tutkimusten mukaan jopa 200% heitto. Esimerkkinä: Jos halvin asunto on maksanut 1000€/m2 ja kallein 5000€/m2, niiden keskineliöhinnaksi tulee 3000€/m2, mikä ei auta kolmannen asunnon hinnoittelijaa laisinkaan.

Se, että tilastotietoihin lisäisi saunan tai parvekkeen ei  valitettavasti poista ongelmaa. Kaupunkien keskustoissa hyvä parveke tai sauna voi tuoda asunnolle lisäarvoa, mutta monilla alueilla parvekkeetonta ja saunatonta asuntoa on jopa hankalaa löytää. Verkosta saatavat pika-arviot antavat asuntotyypin ja alueen keskimääräisestä hintatasosta mainiota osviittaa, mutta eivät yksin riitä.

Jos myyt tai ostat, tarvitset arvion juuri tietystä asunnosta.

Edelleenkin asunnon myyjillä on tarve saada puolueetonta tietoa toteutuneista kauppahinnoista oman kauppahintansa päättämisen tueksi.

Sama tarve on myös ostotarjousta pohtivilla. On kyseessä yksi elämän suurimmista kaupoista ja useimmat joutuvat maksamaan asuntoaan vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Lisäksi moni myyjä näkee asuntonsa arvokkaampana kuin se onkaan tai haluaa kokeilla kepillä jäätä, eikä kukaan viranomainen valvo asuntokaupan hintojen kohtuullisuutta toisin kuin muussa kuluttajakaupassa.

KotiKylä haluaa tuottaa asiakkailleen lisäarvoa muuttuvassa maailmassa. Se on konseptoinut siksi henkilökohtaisen digitaalisen hinta-arvion ostajille ja myyjille, jotka haluavat saada perustellun ja puolueettoman asuntokohtaisen arvion ennen ostotarjouksen tekoa tai asuntonsa myyntiinlaittoa. Hinta-arvio on samalla hyvä analyysi asunnon ja alueen markkinatilanteesta. Se tehdään käymättä asunnossa, mutta siinä huomioidaan aiemmin toteutuneiden kauppahintojen  lisäksi alueen ja asuntotyypin hintahajonta, kyseisen asunnon erityispiirteet ja asiat, jotka juuri sillä alueella ja sen tyyppisissä asunnoissa näyttävät vaikuttavan hintoihin. Hinta-arvio sisältyy osaan KotiKylän Työkalupakeista, mutta sen voi ostaa myös erillisenä KotiKylän verkkokaupasta. Arvion toimitusaika on max 2 arkipäivää.

KotiKylän Hinta-arvio vs. verkosta saatava maksuton hinta-arvio

KotiKylässä arvion antaa aina asiaan perehtyvä ihminen eikä tietokoneohjelma. KotiKylän Hinta-arvio ei pohjaudu pelkkään dataan keskineliöhinnoista vaan se huomioi arvioitavan asunnon sijainnin alueella,  valokuvat, pohjakuvan ja tiedot asunnon kunnosta ja ominaisuuksista.  Jokainen käytetty asunto kun on unikki ja eroaa sijainniltaan, tyyliltään, kunnoltaan ja ominaisuuksiltaan muista saman postinumeroalueen samankaltaisista asunnoista.

KotiKylän Hinta-arvio antaa huomattavasti laajemman ja selkeämmän kuvan alueen ja asunnon markkinatilanteesta kuin maksuttomat nettiarviot ja se soveltuu myös rivi- ja pientalojen hinnan ennustamiseen.

KotiKylän Hinta-arvio vs. välittäjien tarjoama maksuton hinta-arvio

KotiKylässä arvion antaa ihminen, joka perehtyy asuntoon saamiensa tietojen ja kuvien pohjalta, mutta ei aja paikan päälle katsomaan asuntoa perinteisen välittäjän tavoin.

KotiKylän Hinta-arvio on puolueeton eikä osa välitysliikkeen tai välittäjän uusasiakashankintaprosessia. Olit sitten ostaja tai myyjä, arviomme tavoitteena on auttaa sinua asuntokaupassasi, ei yrittää sen avulla houkutella sinut tekemään laajempi sopimus kanssamme.

KotiKylän Hinta-arvio on kirjallinen ja se antaa huomattavasti laajemman ja selkeämmän kuvan alueen ja asunnon markkinatilanteesta kuin välittäjien suullinen hinta-arvio.