Lisää Kotivertailuun

Voiko rakkaudella olla hintaa? Entä kodilla, joka on täynnä rakkaita muistoja?
Asunnon hinta on ratkaisevassa asemassa asuntokaupassa. Kun asuntoa ostaneilta ja myyneiltä kysytään, mikä tekee asuntokaupasta onnistuneen, oikea asunnon hinta nousee aina esille. Asuntojen hinnat kiinnostavat myös suurta yleisöä ja mediaa. Niistä revitään räväköitä uutisotsikoita ja niistä kuhistaan kylänraiteilla.
Se että asuntojen keskineliöhinnat ovat nousseet tai laskeneet, ei kuitenkaan välttämättä kosketa tavallista asunnon ostajaa tai myyjää. Keskineliöhinnat ovat aina keskiarvoja. Samallakin alueella samankaltaisten asuntojen toteutuneet neliöhinnat voivat vaihdella joskus jopa satoja prosentteja, joten pelkkä hintojen keskiarvon tunteminen ei auta yksittäisen asunnon hinnoittelussa.  Lisäksi keskineliöhintoja vääristävät usein myös asuntokannan muutokset. Jos alueelle rakennetaan paljon kovan neliöhinnan uudiskohteita, alueen keskineliöhinta nousee, vaikka vanhempien asuntojen arvo pysyisi samana.
Asunnon oikea hinnoittelu on tärkeää sekä nykyisille ja tuleville kodin omistajille, myös yhteiskunnalle. Suomalaisten varallisuudesta yli 70% on kiinni asunnoissa. Jos asuntoja joudutaan myymään ns. alennuksella, omistajien varallisuus vähenee. Jos niitä taas yritetään myydä ylihintaan, asunnot joko jäävät ns. hyllylle tai ostajat maksavat ylihintaa menettäen varallisuuttaan.
Jotta myytävän tai ostettavan asunnon hinta ei aiheuttaisi sinulle turhaa päänvaivaa ja kokisit olevasi asuntosi hinnoittelun ammattilainen, olemme rakentaneet sinulle Hintatohtorin palstan. Täältä löydät ajankohtaisia ​​artikkeleita ja uutisia asuntojen hintakehityksestä ja oman asuntosi arvoon vaikuttavista asioista.
Yksi sijoittaa hyvään osoitteeseen, toinen isoon neliömäärään, kolmas natiseviin lattialankkuihin ja kakluuniin.

Asunnon arvo, mikä siihen vaikuttaa?

Asunnon omistajilla on taipumus arvioida myytävän asunnon arvo yläkanttiin. Toisaalta hullu ei ole se, joka pyytää vaan se joka maksaa, sanotaan, eikä omaa unelmakotia voi mitata vain rahassa.

Näin onnistut kotisi hinnoittelussa

Asunnot ovat uniikkeja  eikä niillä ole ohjehintoja. Siksi omaa asuntoaan hinnoittelevan on hyvä tietää, että on muitakin tapoja määrittää hinta, kuin surffata portaaleissa, pyhittää iltoja välittäjien kahvittamiseen tai käyttää verkon automaattisia hinta-arviotyökaluja.

Näin nostat asuntosi arvoa tulevien asukkaiden silmissä

Näkemykset tietyn asunnon sopivuudesta ja arvosta syntyvät aina tunteen ja järjen yhteistyönä. Siistimmät ja viehättävämmät asunnot löytävät nopeammin uudet omistajansa ja ostajat ja vuokralaiset ovat valmiita maksamaan niistä paremman hinnan kuin samankaltaisista “pommeista”.  Siksi oman asunnon arvoon voi ja kannattaa yrittää vaikuttaa pienillä ja helpoilla arkiteoilla.

Mistä tiedän, mikä hinta-arvio on oikea?

Kaikki asuntoaan aiemmin myyneet tietävät, että eri välittäjien antamissa hinta-arvioissa voi olla suuria eroja.

Verkostakin saa nykyisin maksuttomia automatisoituja hinta-arvioita, mutta ne perustuvat postinumeroalueiden keskineliöhintoihin eivätkä valitettavasti kerro paljonkaan yksittäisen asunnon hintatasosta. Näin on erityisesti silloin, kun alueella myydään vastaavia asuntoja vähän tai kun alueen asuntokanta on monipuolista tai samankokoiset ja ikäiset asunnot voivat erota toisistaan kunnoltaan ja ominaisuuksiltaan.

Hinnoittelun sietämätön vaikeus?

Totuus on se, että asunnon hinnoittelu on usein vaikeaa, olit sitten myymässä tai ostamassa. Alueen keskineliöhinnat eivät auta yksittäisen asunnon arvon määrityksessä. Portaaleissa näkyvät vastaavien asuntojen hinnat eivät kerro sitä, mihin hintaan mikäkin asunto vaihtaa lopulta omistajaa. Usein lopullinen kauppahinta on ilmoitettua myyntihintaa hieman alempi, mutta joskus kaupat tehdään myyntihinnalla tai jopa sitä korkeammalla hinnalla.

Haluatko tilata puolueettoman ja perustellun näkemyksen vastaavien asuntojen tämänhetkisestä hintatasosta alueellasi ja arvion juuri sinun asuntosi todennäköisimmästä hintahaarukasta? Maksullinen kirjallinen arvio perustuu alueesi vastaaviin viime vuosina toteutuneisiin asuntokauppoihin ja asuntosi erityispiirteisiin ja se auttaa sinua muodostamaan oman näkemyksesi asuntosi hinnasta.

Hintatohtorin uusimmat:

Rakennusvuosi vaikuttaa asunnon hintaan – mutta miten?

70-LUVUN ASUNNOISSA VOI OLLA PARAS HINTA-LAATUSUHDE Talon rakennusvuosi...

Lue lisää

Totta ja tarua asuntojen hinnoista

Ostanko, myynkö vai odottelenko?   Oli syksy 2002. Mediassa ennustettiin asuntojen hintojen...

Lue lisää

Yksiö Helsinki: Sijainnista pitää maksaa.

Kaupunkien kerrostaloyksiöt ovat asuntokaupan maitoa. Nopeasti hyllyssä kiertävää, helppoja...

Lue lisää

Omakotitalot Helsinki – mikä niiden hintaan vaikuttaa?

Asunnon tai kiinteistön arvon määritys on vaikeaa. Erityisen hankalaa hinta-arvioita on tehdä...

Lue lisää