Hintahaarukka: Alkaen enintään

Lisää Kotivertailuun

MOI. OLEN KATJA,
KOTIKYLÄN PERUSTAJA.
HAUSKA TAVATA.

katja syvätty

MISTÄ KAIKKI ALKOI?

Mistä kaikki alkoi? Siitäkö, kun ostimme vuonna 1997 ensimmäisen kotimme, kerrostalokaksion Pitkänsillanrannan jugendtalosta, ensiesittelystä ja tajusin, että välittäjä perii myyjältä ison provision aika pienestä työstä.

Siitäkö, kun siirryin mainostoimiston luovan suunnittelijan tehtävistä vuonna 2008 Kiinteistömaailma-ketjuun markkinointi- ja viestintäjohtajaksi kehittääkseni Kiinteistömaailmaa ja koko välitysalaa  kuluttajaystävällisemmäksi? Minulla oli asiaan polttava intohimo jo silloin.

Siitäkö, kun suorittaessani LKV-tutkintoani tajusin lopullisesti sen, että vaikka välittäjällä olisikin nimensä lopussa tuo maaginen kirjainlyhenne, hän ei vastaa kaupassa muusta kun oman myyntityönsä ammattimaisesta suorittamisesta? Myyjä ja ostaja ovat aina ne, jotka kantavat vastuun kaupasta ja myydyn asunnon kunnosta ja he kantavat myös virheiden seuraukset. Myyjä vastaa ostajille jopa välittäjän sanomisista ja sanomatta jättämisistä.

KotiKylän idean synty ja rohkeus hypätä ideaa toteuttamaan vaati kuitenkin elämältä rajumpia otteita. Monta asuntokauppaa myöhemmin ostimme hyvältä alueelta upouuden ihanan omakotitalon. Kauppaa hoiti maineikas välittäjä, emmekä tavanneet myyjää edes kaupanteossa, hänellä oli edustaja. Pian kaupan jälkeen ilmeni, ettei kaikki ollutkaan niin kuin talon markkinointipapereissa luki ja välittäjä oli antanut ymmärtää. Selvisi myös, että kaikki muut olivat tienneet asioiden todellisen laidan: Välittäjä, pankki, myyjä perheineen, taloa rakentaneet yritykset, jopa kylänmiehet- ja naiset. Talossa oli keskeneräisyyksiä, puutteita ja rakennusvirheitä ja kun palkkaamamme huippujuristi reklamoi eri tahoja virheellisen tiedon antamisesta tai huolimattomasta rakentamisesta, kaikki vetäytyivät vastuusta ja ohjasivat meitä kääntymään asunnon aiemman omistajan eli myyjän puoleen. Joka olikin sitten varaton, eli kykenemätön vastaamaan virheistä.

Parin vuoden raskaan selvittelyprosessin jälkeen oikeus tuomitsi myyjän yksipuolisesti maksamaan meille koko vaatimussummamme, mutta kun myyjä on  varaton, euroakaan ei ole tullut. Korjasimme talon puutteet omalla kustannuksellamme eikä kaksikaan oikeusturvavakuutusta riittänyt korvaamaan asianajokulujamme, olisi tarvittu vielä pari vakuutusta lisää.

Kun talo oli laitettu priimakuntoon ja meille tuli myöhemmin tarve vaihtaa asuinpaikkaa, oli päivänselvää, että myymme talomme itse. Emme halunneet ylimääräistä jälkipyykkiä, jota tulee helposti, kun joutuu vastamaan juridisesti välittäjän puheista ja puhumatta jättämisistä. Emme myöskään halunneet maksaa kymmeniä tuhansia euroja siitä, että joku toimii sihteerinämme ja esittelee asuntoamme puolestamme, mutta me teemme kaiken oikean työn ja kannamme vastuun.

TARVITTIIN
PIENI
RAVISTELU.

KOTI LÖYSI MEIDÄT.

Talon myynti itse sujui varsin nopeasti ja vaivattomasti, mutta uuden kodin löytäminen oli vaikeaa. Meillä oli rahoitus kunnossa, uusi asuinalue ja asunnon kriteerit selvillä, ruhtinaallinen yhdeksän kuukauden vapautumisaika sovittuna, hakuvahdit eri verkkopalveluissa ja välittäjät valjastettu kertomaan sopivista kodeista, mutta mitään ei löytynyt. Katsoimme hädissämme jo vuokra-asuntoja.

Asiat nytkähtivät liikkeelle kun liityin toivekaupunginosani Facebook-ryhmään ja laitoin sinne persoonallisen Oletko harkinnut kotisi myyntiä-postauksen. Sain neljä vastausta liki samantien eikä mikään ehdotetuista asunnoista ollut julkisesti myynnissä.  Yksi ehdokas oli erityisen kiinnostava ja sovimme tapaamisesta. Asunto oli sata vuotta vanha ja vaati paikoin perusteellista remonttia. Rakastin kuitenkin vanhoja taloja ja tämä yksilö oli upea. Sen sijainti oli meille täydellinen ja talossa oli heti kodin tuntu. Lapset juoksivat portaikoissa ja varailivat itselleen huoneita.

Aikaisempi kiinteistökauppariita takaraivossani tein talon taustatyöt erityisen huolella: selvitin talon historian, hankin itse kiinteistön paperit Maanmittauslaitokselta, tulostin asunnon pohjakuvat Helsingin Arskasta. (itse asiassa naapurin pohjakuvat, koska tämän asunnon viimeiset pohjakuvat olivat 50-luvulta), juttelin omistajien kanssa ja palkkasin tutun rakennusalan ekspertin katsastamaan talon kunnon jo ennen tarjouksen tekoa. Kun pääsimme hinnasta sopuun, teetimme Raksystemsillä kuntotarkastuksen ja laitoimme kauppamme ehdoksi piilovirhevakuutuksen. Piilovirhevakuutus suojaa sekä myyjää että ostajaa, sillä se korvaa kiinteistöstä tai asunnosta löytyviä piileviä virheitä koko myyjän vastuuajan.

Oli kevät 2016, aurinko paistoi ja se syntyi. Idea KotiKylästä.

Verkossa olevasta paikasta, joka yhdistää kodit ja kodin etsijät ilman turhia välivaiheita, välikäsiä ja välityspalkkioita. Joskus jo silloin, kun kodin vaihto on vasta harkinnassa.

Paikasta, joka demokratisoi asunnon oston ja myynnin ja tekee siitä helpompaa ja turvallisempaa tavallisille ihmisille, ostajille ja myyjille, jotka kantavat asunto- ja kiinteistökaupassa aina lopulta vastuun. KotiKylässä kuka tahansa voi hankkia verkon kautta kätevästi kaikki palvelut, avun ja tiedon, mitä tarvitsee ostaakseen, myydäkseen tai vuokratakseen kodin turvallisesti ja menestyksekkäästi. Kuka tahansa voi hankkia KotiKylän työkalupakin tai ostaa Kaupasta yksittäisiä palveluita myös auttaakseen sukulaistaan tai tuttavaansa asuntokaupassa.

KotiKylän kilpailuetuna on moni muukin asia kuin palvelun hinta, mutta rahaa ei pidä väheksyä. KotiKylän Myyjän ja Ostajan työkalupakkien käyttäminen perinteisen välittäjän sijaan säästää sinulta tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia euroja, olit sitten myymässä tai ostamassa. Laskepa huviksesi, monen kuukauden nettopalkan voit tienata KotiKylän avulla. (Kodin etsijä, kuvittelitko muka oikeasti, etteivät myyjä ja välittäjä lisäisi välityspalkkiota asunnon hintapyyntöön?)

KOTIKYLÄ
UUDISTAA
KOTIEN
KAUPPAA.

EVERY GREAT SOUL NEEDS A GREAT HOME.