Lisää Kotivertailuun

Oma koti on yleensä ihmisen elämän suurin ja tärkein ostos. Siinä on kiinni paitsi rahat ja talous, myös arjen sujuvuus, elämänlaatu ja perheonni.

Oikeanlainen koti voi parantaa ihmisen elämänlaatua, hyvinvointia ja jopa terveyttä. Sen hankinta voi olla loistava taloudellinen päätös ja tuottoisa sijoitus, johon sijoitetut varat ovat turvassa ja kasvavat. Väärin valittu koti taas voi viedä elämänlaadun, terveyden, perheonnen, rahat ja omaisuuden.

Miten sitten osata valita oikeanlainen koti, jossa mieli ja sielu lepäävät, keho voi hyvin, perhe viihtyy, arki sujuu ja perheen talous vankistuu?

1. Tee budjetti ja suunnitelma kodinhankinnasta järjellä.

Minkä verran sinulla on omaa rahoitusta ja lainan vakuuksia saatavilla? Laki vaatii, että vähintään 10 % pitää olla omaa rahoitusta. Uuden asunnon arvosta vakuudeksi lasketaan 70% eli sinulla pitää olla myös antaa pankille 20% asunnon hinnasta vakuuksia eli muuta omaisuutta.

Jos tarvitset lainaa, kuinka suurella summalla voit maksaa asuntolainaa kuukausittain? Jos otat lainan 15-20 vuodeksi ja varaudut koron nousuun, kuinka suuren lainan voit ylipäätään pankista saada ja kuinka suuren pystyt hoitamaan?

Tarvitset rahaa myös varainsiirtoveron maksamiseen, ellet ole ensiasunnon ostaja. Lisäksi tarvitset joka kuukausi rahaa myös kuukausittaiseen asumiseen ja ylläpitoon. Erilaisissa asunnoissa on erilaiset asumiskulut. Isommissa suuremmat kuin pienemmissä.

Rahaa täytyy varata myös asunnon tai yhtiön tuleviin remontteihin ja ikäviin yllätyksiin. Jos ostat käytettyä asuntoa, hyvä keino on varata 5 % ostettavan asunnon hinnasta erilliselle tilille tuleviin remontteihin ja asuntoon liittyviin ikäviin yllätyksiin.

 

2. Eikö kotia tahdo löytyä? KotiKylä auttaa.

Asunnon ostaminen sujuu helpommin, kun valitset avuksesi KotiKylästä Kotietsivän. Sen avulla voit löytää niitäkin asuntoja, jotka ovat vasta tulossa myyntiin tai joita myydään hiljaa.  Asunnon ostamisen turvallisuutta lisäämään voit hankkia KotiKylän kaupasta puolueettoman hinta-arvionkuntotarkastuksen ja neuvot tarjousten ja kauppakirjan tekoon.

 

3. Valitse kriteerisi täyttävien kotien joukosta koti tunteella.

Mikä  oli se koti, jonka kuvat nähdessäsi sydämesi alkoi läpättää innosta? Missä tunsit olosi heti kotoisaksi? Minne olisit halunnut jäädä saman tien pidemmäksi aikaa? Missä lapset alkoivat heti leikkiä? Missä tunsit löytäneesi puuttuvan palasen elämästäsi? Missä osaat nähdä itsesi ja perheesi viiden vuoden päästä? Minkä näit jo mielessäsi uudelleen sisustettuna? Missä tunsit palanneesi kotiin?

 

4. Aloita salapoliisityö ja etsi rakkautesi heikot kohdat.

Mene käymään löytämässäsi unelmakodissa uudelleen ja tarkasta talo kuin sherlock holmes. Samoin sen ympäristö ja yhteiset tilat. Etsi kaikki kotiehdokkaan hyvät ja huonot puolet. Jos kyse on pientalosta tai rivitalosta, käy asunnossa myös sateella ja illalla. Ovatko rännit kunnossa? Tulviiko piha salaojien puutteesta? Onko kaadot tehty talosta pois päin?

Lue myös vielä kaikki talon paperit kertaalleen huolella läpi. Kysy asiat, jotka mietityttävät. Googlaa asuinalueesta. Kysy kavereilta alueesta ja talosta.

Selvitä, kuka asuntoa myy ja miksi. Googlaaminenkin on sallittua. Jos asunto on ulosotossa tai myyjä muuten varaton, huomaa, että talo voi olla kunnossa, mutta myyjä ei pysty todennäköisesti kantamaan lakisääteistä vastuutaan talon mahdollisista virheistä.  Jos talossa löytyisi vaikkapa paha kosteusvaurio, ostaja ei tulisi saamaan myyjältä korvausta vaan kaikki menisi omaan piikkiin.

Jos myyjänä on perikunta, sopimuskumppaninasi on monta eri osapuolta. Näissäkin tapauksissa voit kyllä ostaa talon, kunhan tiedät etukäteen tilanteen ja varaudut siihen taloudellisesti ja henkisesti.

 

5. Mielikuvaharjoittele asumista.

Kuvittele itsesi asumaan valitsemaasi kotiin ja alueelle. Menemään sieltä aamuruuhkassa töihin. Lähtemään sieltä lomalle. Kutsuvan sinne vieraita. Viettävän joulua. Millaista arkenne on kesähelteellä, syyssateiden aikaan ja talvipakkasilla?  Jos sinulla on lapsia, kuvittele hakevasti heidät päiväkodista tai näe heidät matkalla kouluun. Missä kukakin viettäisi aikaa ja nukkuisi? Mitä tekisitte viikonloppuisin? Mitä lapset puuhailisivat? Olisiko lähellä lapsille kavereita ja harrastusmahdollisuuksia ja kuka lapsia kuljettaisi harrastuksiin?

Mieti myös millaisen toisen valinnan voisit tehdä? Millainen olisi vaihtoehto B eli toinen asunto, jonka voisit ostaa? Millaista elämä siellä olisi? Entä jos hankkisit ihan toisentyyppisen asunnon toisenlaisella sijainnilla?

6. Tee päätös, etenetkö tämän kotikaupan kanssa.

Jos päätät edetä, etene. Mieti hinta, jonka kanssa sinä voit elää ja jonka myyjä voi hyväksyä  ja tee ehdollinen tarjous, jossa ehtona on ettei kosteusmittauksissa (kerrostalohuoneisto) tai kuntotarkastuksessa (rivitalohuoneisto, pientalo tai kiinteistö) löydy mitään kummaa. Jos ostat pientaloa tai kiinteistöä ja teetät kuntotarkastuksen kauttamme Raksystemsillä, voit laittaa kaupan ehdoksi  myös myyjän ottaman piilovirhevakuutuksen. Piilovirhevakuutus korvaa piilevien virheiden korjauskulut tiettyyn rajaan asti myyjän puolesta.

Jos myyjä ei hyväksy tarjoustasi, hän  tekee yleensä vastatarjouksen. Jos olet edelleen budjetissasi ja olet edennyt ostoprosessissasi  huolella, muutaman tonnin hintaero on asuntokaupoissa toisarvoinen.

7. Älä panikoidu kuntotarkastuksen tuloksista

Jos ostat pientalon tai rivitalohuoneiston, muista teettää asunnon kuntotarkastus ennen loppukauppaa. Älä pelkää kuntotarkastuksessa löytyviä ikäviä yllätyksiä; on aina parempi löytää asunnon virheet ja puutteet ennen kauppaa kuin sen jälkeen. Jos olet laittanut kaupan ehdoksi ettei kuntotarkastuksessa löydy merkittäviä tai kauppahintaan vaikuttavia virheitä,  sinulla on ennen kauppaa vielä neuvotteluvaltaa. Voit ehdottaa kauppahinnan alentamista, virheen korjauttamista myyjän piikkiin tai perääntyä koko hommasta.

Kaupan jälkeen tilanteesi on hankalampi. Jos myyjä ei ole tällöin tiennyt virheestä, kyseessä on piilevä virhe, ja jotta myyjä joutuisi siitä ylipäätään oikeudellisesti vastuuseen, virheen on pitänyt olla merkittävä kaupan syntymisen kannalta ja sen korjauskulujen pitäisi olla 4-10% asunnon kauppahinnasta. 400 000€ asunnossa tämä tarkoittaa vähintään 16000 € korjauskuluja. Pienet virheet jäävätkin lähes aina ostajan maksettavaksi ja jos isot piilevät virheet menevät oikeuskäsittelyyn, myyjä ei joudu koskaan korvaamaan korjauskuluja kokonaan.

Tuliko kuntotarkastuksessa esille tietoa, joka tekee asunnosta vähemmän kiinnostavan tai sopimattoman suunnitelmaasi? Jos kyllä, oletko halukas ostamaan asunnon edullisempaan hintaan siitä huolimatta? Jos ei, go ahead.

 

8. Laadi fiksu kauppakirja

Lue artikkelimme siitä, kuinka tehdään fiksu kauppakirja .  Varmista myös, ettei kauppakirjassa evätä mitenkään myyjän lakisääteistä vastuuta talon vioista tai piilevistä virheistä, ellet ole asian kanssa ihan sujut ja ellei mahdollisia isojakin virheitä ole huomioitu jo kauppahinnassa. Älä suostu mihinkään epämääräisiin lauseisiin, jotka rajoittavat myyjän vastuuta. Laki edellyttää, että myyjä on antanut ostajalle kaiken tiedon joka voi vaikuttaa hänen ostopäätökseensä ja että ostaja on tutustunut asuntoon ja tarkastanut sen huolella ennen kaupan tekoa. Jos myyjä on kertonut, että asunnon kylpyhuoneessa on kosteusvaurio tai takan hormi on korjausta vailla ennen kaupan tekoa, ei ostaja voi vedota niihin kaupan jälkeen hinnanalennuksen toivossa. Toisaalta jos kosteusvaurio onkin laajempi ja ulottuu keittiöön saakka tai jos hormi on korjaamiskelvoton, ostaja voi reklamoida myyjää.

 

8. Tee kaupat ja ala suunnitella muuttoa ihanaan uuteen kotiisi.

Muista, että kodin tekevät viime kädessä siellä asuvat ihmiset ja heidän energiansa, eivät designkalusteet ja viimeisen päälle hiotut parketit. Remontoi ja sisusta ennen muuttoa vain sen verran, kun on tarpeen. Ihanimmat sisustukset syntyvät pala kerrallaan uutta, vanhaa ja lainattua yhdistäen. Korjattavaa tulee vastaan joka asunnossa ja talossa. Kun olet tehnyt asunnon valinnan huolella, asunnon pienille vioille ja vastoinkäymisille ei kannata antaa yhtään ylimääräistä ajatusta.