Hintahaarukka: Alkaen enintään

Laaja haku

Lisää Kotivertailuun

Anna muiden rakastua kotiisi. (vaikka oma suhteenne olisikin jo laimentunut)

OHJEET KOTIESITTELYN JULKAISUUN

NÄIN VALMISTAUDUT

Kotiesittelyn tekoa helpottaa, jos otat esille valmiiksi asuntosi tärkeät paperit kuten kauppakirjan tai yhtiöjärjestyksen. Lisäksi kannattaa hankkia ajantasainen digitaalinen pohjapiirros sekä digivalokuvia kodistasi ulkoa ja sisältä.

Oletko valmis myymään asuntosi nopeastikin? Asunto-osakkeen haltijan kannattaa pyytää omalta isännöitsijältä valmiiksi isännöitsijäntodistus liitteineen. Isännöitsijäntodistuksen tulee olla myyntihetkellä korkeintaan 3 kuukautta vanha ja siitä selviävät mm. yhtiölainan suuruus ja yhtiössä tehdyt ja tuloillaan olevat merkittävät remontit.

Kiinteistössä asuvan kannattaa puolestaan tilata jo hyvissä ajoin Maanmittauslaitoksesta kiinteistön rasitustodistus, kiinteistörekisteriote ja lainhuutotodistus. Ne kertovat, että olet kiinteistön omistaja ja onko kiinteistölläsi oikeuksia tai rasitteita, joista kiinnostuneiden ostajien on tärkeää tietää.

KERRO KOTISI TARINA.

Milloin ja miksi kotinne aikanaan rakennettiin ja kenen toimesta? Milloin ja miten kodista tuli teidän kotinne? Mihin asioihin  asunnossa aikanaan ihastuitte?  Ovatko samat asiat edelleenkin kodin vahvuuksia vai onko mukaan tullut ihan uusia? Miksi nyt on aika luopua asunnosta?

Vaikka suurin osa ostajaehdokkaista ja vuokralaisista tulee lähiseudulta, kaikki eivät tule. Siksi kannattaa kertoa myös asuinalueen palveluista ja hyvistä puolista. Onko naapurissa loistava ala-aste tai harvinaisen hyvä ruokakauppa? Onko bussipysäkki nurkan takana ja tekonurmi korttelin päässä? Pääseekö hiihtämään tai lenkkipolulle kotiovelta? Vaikkei näillä asioilla olisi ollut sinulle mitään merkitystä, tuleville ostajille ja vuokralaisille voi olla.

HINTA, SE VAIKEA ASIA.

Koska omistaja voi tehdä KotiKylään Kotiesittelyn jo silloin, kun vasta harkitsee myyntiä tai vuokrausta, asunnolle ei ole pakko määrittää myyntihintaa tai vuokraa. Ellet halua vielä päättää tai kertoa hintaa, voit kirjoittaa hintakenttään 0 ja “teksti ennen hintaa”- kenttään Ei arvioitu tai Ehdota hintaa.

Jos olet kuitenkin aikeissa myydä tai vuokrata asuntosi lähiaikoina ja haluat potentiaalisten ostajaehdokkaiden tai vuokralaisten oikeasti innostuvan, hintatieto kannattaa merkitä. Kirjaa hinta-kenttään paras näkemyksesi asunnon kokonaishinnasta eli velattomasta myyntihinnasta, jossa mahdollinen yhtiövelkaosuus on mukana. Jos kyse on vuokra-asunnosta, kirjaa kuukausivuokra.

Asuntokaupassa ei ole ohjehintoja tai enimmäis- tai vähimmäishintoja ja todellinen kauppahinta määräytyy aina sen mukaan, millä hinnalla olet valmis myymään ja ostaja ostamaan.  Joskus asunnot myydään paljon alle pyydetyn myyntihinnan, joskus niistä käydään kisaa ja lopullinen hinta kipuaa yli omistajan ilmoittaman myyntihinnan. Myyntihinta antaa vain osviittaa näkemyksistäsi ja odotuksistasi ostajaehdokkaille ja voit hilata sitä myöhemmin halutessasi alaspäin tai ylöspäin. On hyvä tietää, että sinun ei tarvitse myydä asuntoasi asettamallasi hinnalla tai millään muullakaan hinnalla, ellet halua.

Jos asunnossasi ei ole maksamatonta yhtiölainaa, voit jättää toisen hintakentän tyhjäksi. Jos yhtiölainaa on, laita siihen hinta ilman velkaosuutta eli summa, jonka ostaja maksaa asunnosta kaupan yhteydessä myyjälle sen lisäksi, että ottaa hoidettavakseen asuntoon kuuluvan yhtiölainan.

Useimmat asunnon ostajat haluavat tinkiä edes hieman. Toisaalta liian korkeat hintapyynnöt karkottavat kaikki ostajaehdokkaat pois. Älä siis kokeile ns. kepillä jäätä vaan hanki tietoa vastaavien asuntojen toteutuneista kauppahinnoista alueellasi ja hinnoittele realistisesti, mutta jätä ostajien iloksi n. 5-7 % tinkivaraa.

p.s. Voit tehdä itse vertailevaa analyysiä asuntoportaaleissa, tutkia asuntojen toteutuneita kauppahintoja osoitteessa asuntojen.hintatiedot.fi/haku/tai tilata KotiKylän Kaupasta digitaalisen hinta-arvion. Se on laaja ja puolueeton katsaus vastaavien asuntojen toteutuneista kauppahinnoista postinumeroalueellasi viimeisen 3 vuoden aikana. Vieraile myös Hintatohtorin luona ja lue mm. artikkelimme Kolme tapaa määrittää hinta. 

EDUSTAVAT VALOKUVAT? OTA ITSE TAI TILAA MEILTÄ.

Kotiesittelyssä edustavat valokuvat ovat tärkeässä roolissa. Kuvia saa olla vähintään yksi ja enintään 16, mutta ilmoitus näyttää parhaalta kun kuvien määrä on neljällä jaollinen. Kuvat toimivat parhaiten, kun ne ovat vaakamuodossa ja kuvan optimikoko on n. 500kt ja maksimikoko on 1000kt (1Mt). Jos kuvasi ovat suurempia, ne on helppoa pienentää tietokoneella. Valokuvat ladataan Kotiesittelyyn vedä- ja pudota- menetelmällä tai omalta koneelta lataamalla.

Hyvät asuntokuvat ovat kirkkaita ja selkeitä ja antavat kodista edustavan kuvan. Ostaja ei ole ostamassa kukka-asetelmiasi, näyttävää sohvaasi tai maljakkojasi, eli älä keskity kuvaamaan niitä. Ne saavat toki näkyä kuvissa, mutta tilojen, kiinteiden kalusteiden ja näkymien tulisi olla pääosassa.

Otat sitten kuvat itse tai tilaat KotiKylästä ammattivalokuvaajan, ennen kuvausta kannattaa käyttää tunti kodin stailaamiseen. Poista näkyviltä liian henkilökohtaiset tavarat, kuten hammasharjat, lääkkeet ja lehti- ja laskupinot. Piilota likapyykkiä pursuvat pyykkikorit ja pese tiskialtaassa lojuvat astiat. Vaihda kylpyhuoneeseen puhtaat samanväriset pyyhkeet (2 kpl riittää kuvaushetkeen, et ole juuri nyt menossa suihkuun) ja siivoa tasoilta ja lattioilta kaikki, mikä ei kuulu sinne. Helppoa –  ja kotisikin kiittää.

TÄRKEÄT LISÄTIEDOT.

Asunto- ja kiinteistökaupassa pinta-ala –kenttään tulee kirjata aina asunnon huoneistoala, eli asuinpinta-alan neliöinä. Huoneistoala pitää sisällään asuinhuoneet, jotka ovat yli 160cm korkeita ja joissa on riittävän suuri ikkuna. KotiKylässä ei kysytä kokonaispinta-alaa, joka pitää sisällään myös ikkunattomat tai alle 160cm korkeat asuintilat, autotallit, varastot ja harrastetilat. Voit kuitenkin kertoa sen Kotisi Tarina-osiossa.

Etkö tiedä kotisi huoneistoalaa? Löydät sen yleensä isännöitsijäntodistuksesta, talon arkkitehtikuvista tai muista talon papereista. Tarvittaessa voit myös tarkistusmittauttaa huoneistoalan ammattilaisella.

Tontin koko-kenttään merkitään asunto-osakeyhtiön tai kiinteistön tontin koko. Näet yhtiön tontin koon mm. isännöitsijäntodistuksesta tai yhtiöjärjestyksestä. Kiinteistön tontin koko taas selviää mm. kiinteistörekisteriotteesta.

Kerro myös montako huonetta, kylpyhuonetta ja autopaikkaa asunnossanne on ja mikä on talon alkuperäinen rakennusvuosi.

Onko jokin muu tieto kodistasi oleellinen potentiaalinen ostajaehdokkaille ja/tai vuokralaisille? Lisätiedot 2 -osiossa pääset pomoksi ja voit itse lisätä tietokenttiä ja vastauksia.

Kodin ominaisuudet-osiossa puolestaan saat rastittaa kaikki ominaisuudet, jotka sopivat kotiisi. Tässä kannattaa olla tarkkana, koska ostajaehdokkaat ja vuokralaisehdokkaat saattavat hakea KotiKylästä koteja myös näiden ominaisuuksien perusteella.

OSOITE

Google auttaa sinua ensimmäisen osoitekentän täyttämisessä. Kun alat kirjoittaa siihen asuntosi katuosoitetta, Google Maps ehdottaa sinulle mahdollisia osoitteita. Kun valitset oikean osoitteen, Google merkitsee postinumeron ja kaupungin valmiiksi. Halutessasi voit kertoa myös maakunnan ja kaupunginosan nimen.

Kotiesittelyissä on vakio-ominaisuutena Google Mapsin kartta- ja katunäkymä.  Jos jostakin syystä haluat estää katunäkymää näkymästä, valitse valikosta vaihtoehto PIILOTA.

JOKA KERROKSESTA OMA POHJAPIIRROS

Ajantasainen ja selkeä pohjapiirros on tärkeä elementti kodin esittelyssä. Pohjapiirros ladataan ohjelmaan jpg- tai png-muodossa.

Jos asut monikerroksisessa asunnossa, lataa pohjakuva erikseen joka kerroksesta.  Uuden kerroksen pääset lisäämään klikkaamalla Lisää kerros-nappia. Voit antaa jokaisesta kerroksesta myös huoneistoalan ja kertoa muutamalla lauseella kyseisen kerroksen tilaratkaisusta.

Eikö sinulla ole ajantasaista digitaalista pohjapiirrosta? Ei hätää. Me muutamme lisämaksusta pohjapiirroksesi digimuotoon ja päivitämme sinne samalla kaikki tarvittavat muutokset. Digitaalinen ajantasainen pohjapiirros on tarpeellinen muulloinkin kuin asuntokaupan tai vuokrauksen yhteydessä. Esimerkiksi silloin, kun pyydät kustannusarviota remontista tai laitat kotiasi AirBnB:hen.

LIITTEET

Onko mielessäsi joku liitetiedosto, joka voisi kiinnostaa Kotiesittelysi katsojia. Jos kyllä, lisää se tänne. Jos ei, ei hätää. Voit julkaista Kotiesittelyn hyvin ilman liitteitä.

Siinä vaiheessa kun etsit ostajaa tositarkoituksella,  tänne kannattaa liittää  TIEDOT KODISTANI – lomake. Löydät täytettävän lomakkeen KotiKylästä ja siinä sinulta kysytään tarkemmat tiedot kotisi rakennus- ja pintamateriaaleista ja remonteista. Lomake on tehty helpottamaan asuntokauppaasi ja tekemään siitä turvallisempaa.

Toinen hyödyllinen liitetiedosto voi olla kuntotarkastusraportti. Jos olet teettänyt ulkopuolisella auktorisoidulla ammattilaisella kuntotarkastuksen jo ennen myynnin aloittamista ja potentiaalisen ostajan löytymistä, voit halutessasi liittää kuntotarkastusraportin tähän. Näin potentiaaliset ostajaehdokkaat voivat tutustua siihen etukäteen ja turhat huolenaiheet tai epäilykset selkiytyvät jo ennen tarjouksen tekoa.

ONGELMIA KOTIESITTELYN JULKAISUSSA?

Minulla ei ole kodistani digimuodossa olevaa pohjapiirrosta.

Pääset julkaisemaan Kotiesittelyn myös ilman pohjapiirrosta, mutta selkeä ja ajantasalla oleva pohjapiirros on kiistämättä oleellinen osa hyvää Kotiesittelyä.

Jos sinulla on hyvälaatuinen paperinen pohjapiirros, voit yrittää ottaa siitä kuvan kännykkäkameralla tai vastaavalla ja liittää ottamasi kuvan Kotiesittelyysi. Vielä parempi vaihtoehto on, että tilaat KotiKylän kaupasta pohjapiirroksen päivittämisen digitaaliseen muotoon. Jos pohjapiirros on muuttunut vuosien varrella, teemme samalla kaikki tarvittavat muutokset siihen. Toimitamme päivitetyn pohjapiirroksen sinulle hyväksyttäväksi ja kun kaikki on kunnossa, voit liittää sen ilmoitukseesi.

En tiedä vastausta kaikkiin kysyttyihin kohtiin.

Tunnistat pakolliset vastauskentät siitä, että niiden yläpuolella on pieni tähti. Jos tähteä ei ole, voit jättää vastaamatta ja täyttää vastauksen myöhemmin. Jos kentässä on tähti, julkaisuprosessi ei edisty ennen kuin kirjoitat kohtaan jotakin. Jos esimerkiksi et ole varma kotisi tai tonttisi pinta-alasta, muttet halua aloittaa ilmoituksesi tekemistä alusta, arvioi pinta-ala Kotiesittelyysi ja tallenna ilmoituksesi lopussa luonnoksena tai halutessasi julkaise ilmoitus.  Muista tarkastaa tiedot asuntosi papereista ja päivittää tiedot myöhemmin Kotiesittelyysi.

Kuvien lataaminen ei onnistu.

Kuvien nimissä on oltava jpeg tai png-loppuliite ja voit ladata maksimissaan 16 kuvaa. Yhdenkään kuvan koko ei saa ylittää 1Mt kokoa (1000 Kt). Vaakakuvat toimivat KotiKylässä parhaiten, joten suosi niitä.  Jos tästäkään huolimatta et saa kuvia ladattua, voit julkaista ilmoituksesi ilman kuvia ja koettaa liittää kuvat myöhemmin. Joskus ongelma johtuu selaimesi asetuksista. Tällöin voit kokeilla vaihtaa selainta. Jos mikään ei auta, jätä tukipyyntö insinöörille sähköpostiosoitteeseen [email protected]

Joskus palvelin

En pääse eteenpäin julkaisutyökalussa, koska Seuraava-nappi ei ole aktiivinen.

Tarkista, onko sinulla jäänyt joku pakollinen kenttä täyttämättä. Näiden kenttien ympärillä näkyy punainen viiva.

Julkaisin Kotiesittelyn, mutta en löydä sitä mistään.

Saat sähköpostitse tiedon, että Kotiesittelysi on otettu KotiKylässä vastaan. Tarkastamme jokaisen ilmoituksen ennen kuin se tulee näkyviin KotiKylässä. Tämä tapahtuu arkisin 24 tunnin sisällä ja viikonloppuisin ja pyhäpäivinä 48 tunnin sisällä. Jos ilmoitustasi ei voitaisi jostain syystä sellaisenaan julkaista, tiedotamme siitä sinua sähköpostitse. Voit ottaa aina myös itse yhteyttä [email protected]

Kyllä, on ongelmia, mutta en löydä tästä vastausta.

Ihmiset ja kodit ovat erilaisia ja niin ovat heidän digitaaliset laitteensakin. Kerro ongelmastasi lyhyesti, mutta tarkasti sähköpostilla osoitteessa [email protected] niin autamme sinua parhaamme mukaan.

Vastaa sähköpostissasi kysymyksiin

  • Mikä on nimesi ja sähköpostiosoitteesi, jolla olet kirjautunut KotiKylän jäseneksi?
  • Mitä yritit tehdä, mihin aikaan ja mitä konkreettisesti tapahtui?
  • Millä laitteella (tietokone, kännykkä, tablet) ja selaimella työskentelit tehdessäsi Kotiesittelyä (Safari, Chrome, Firefox)?
  • Miten kiire Kotiesittelyn tekemisellä ja vastauksen saamisella on?