Lisää Kotivertailuun

Hanki koti puiston läheltä niin voit paremmin.

Hanki koti puiston läheltä niin voit paremmin.

Kotia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti tulevan kodin sijaintiin. Se vaikuttaa nimittäin kaikkeen. Se vaikuttaa asunnon hintaan, asunnon arvon kehitykseen ja asukkaiden asuin- ja elinkustannuksiin. Se vaikuttaa asukkaiden arjen sujuvuuteen, sosiaaliseen elämään, aktiivisuuteen, ajankäyttöön ja elämänlaatuun. Se vaikuttaa jopa asukkaiden terveyteen ja hyvinvointiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta paras koti olisi sellainen, josta on lyhyt matka  oman elämän tärkeisiin paikkoihin ja jossa on isoja viheralueita, puistoja tai metsää naapurissa.

Vihreys poistaa stressiä kaupungissakin

Kaupunkiympäristö koetaan usein stressaavammaksi ympäristöksi kuin maaseutu tai harvaan asuttu taajama. Kaupunkialueillakin on kuitenkin eroja. Ympäristöpsykologian tutkija nimeltä Hartig teki kollegoineen 1991 kenttätutkimuksen, jossa hän vertaili erilaisissa kaupunkiympäristöissä tehtyjen kävelylenkkien vaikutusta ihmisten stressitasoon. Kävelylenkki kaupunkiympäristössä, jossa oli viheralueita poisti ihmisten stressiä selkeästi enemmän, kuin samanlainen lenkki vastaavassa kaupunkiympäristössä ilman viheralueita.

Kaikkein parhaita stressinpoistopaikkoja ovat vehreät puistoalueet tai luonnontilaiset alueet, joissa on vehreyden lisäksi vettä sekä suuri kasvien ja eläinten lajin kirjo. Me suomalaiset olemme onnellisessa asemassa, sillä meillä tällaisia paikkoja löytyy joka kaupungista ja kunnasta.

Muuta vihreämmälle alueelle, nuku paremmin?

Viheralueilla oleskelulla on tutkimusten mukaan vaikutusta myös ihmisten nukkumiseen. Muutaman vuoden takaisessa australialaistutkimuksessa tutkija nimeltä Astell-Burt tutki 260 000 australialaisen nukkumistottomuksia. Hän havaitsi, että ihmisillä, joilla on koti vihreämmillä alueilla oli muita paremmat unenlahjat ja nukkumistottumukset.

Tutkimuksessa nukkumisen laatuun vaikuttavaksi tekijäksi nousi nimenomana vehreä asuinalue, ei esimerkiksi fyysinen aktiivisuus, stressin määrä tai sosioekonomiset tekijät.

Jokapäiväinen terveysteko: Kävely luonnossa tai viheralueilla.

Kuten tiedämme, sekä stressi että huonounisuus ovat kansanterveyden vihollisia. Ne altistavat ihmisen monille sairauksille ja vaikuttavat oleellisesti ihmisen hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

Ei tarvitse olla Einstein vetääkseen johtopäätöksen, että jos ihmiset pääsisivät helpommin luontoon ja viettäisivät aikaa päivittäin metsässä ja viheralueilla, stressi vähenisi ja univaikeudet helpottaisivat. Näin taas ennaltaehkäistäisiin monia sairauksia, parannettaisiin kansanterveyttä ja säästettäisiin sairaanhoitokuluissa.

Tätä johtopäätöstä tukee myös Alankomaissa tehty kansallinen tutkimus. Siinä koko väestön terveystilastoja verrattiin karttatietopankkiin, josta selvisi suurten viheraluiden sijainti. Asukkailla, jotka asuivat viheralueiden lähellä oli huomattavasti paremmat terveysprofiilit kun niillä, jotka asuivat viheralueista kaukana.

Voisipa asua oman elämänsä keskustassa ja vihreän puiston laidalla.

 

Samasta aiheesta

Nuhaa, köhää, päänsärkyä – Onko teilläkin sisäilmaongelma?

Aivastelen harva se päivä. Tyttären päätä kivistää liian usein. Pojallakin oli tänä...

Lue lisää

Rakennusvuosi vaikuttaa asunnon hintaan – mutta miten?

70-LUVUN ASUNNOISSA VOI OLLA PARAS HINTA-LAATUSUHDE Talon rakennusvuosi vaikuttaa oleellisesti...

Lue lisää

Asunnon myynti – näin teet elämäsi parhaat kaupat

Asunnon myynti on oston helpottamista. Miten asunnon myynti onnistuu parhaalla mahdollisella...

Lue lisää