Hintahaarukka: Alkaen enintään

Lisää Kotivertailuun

MOI. OLEN KATJA,
KOTIKYLÄN PERUSTAJA.
HAUSKA TAVATA.

katja syvätty

MONI KYSYY, MIKSI.

Miksi halusin perustaa uudenlaisen yrityksen toimialalle, jossa on populaatiota jo liikaakin ja jossa taistellaan asiakkaista joskus keinoja kaihtamatta?

Miksi uskon, että kotia vaihtavat kuluttajat ovat pääsääntöisesti fiksuja ja oppivaisia ja että ihminen, joka on osannut ostaa tai rakennuttaa itse vaikkapa omakotitalon, osaa kyllä itse sellaisen myydäkin, kun saa tietoa ja työkaluja? Asunto-osakkeen myynti on vielä simppelimpää – etenkin jos on kyse isosta ja hyvin hoidetusta taloyhtiöstä.

Miksi haluan tarjota palveluja myös ostajille, jotka ovat olleet historiallisesti asunto- ja kiinteistökaupassa myyjiä heikommassa asemassa? Oli sitten myyjän tai ostajan markkinat, ostajille ei ole ollut juurikaan tarjolla neuvoja ja konsultaatiota. Myös asuntojen toteutuneet kauppahintatiedot ovat olleet heiltä pimennossa. Kuitenkin asunnon tuleva myyntivoitto tehdään yleensä ostohetkellä ja omistuskodin valinta vaikuttaa liki kaikkeen elämässä. Talouteen, perheonneen, elämäntyyliin, arjen sujuvuuteen, terveyteen (kyllä!) ja hyvinvointiin.

Digitalisaatio on muuttanut maailmaa ja bisnestä läpinäkyvämmäksi, asiakaslähtöisemmäksi, kustannustehokkaammaksi ja nopealiikkeisemmäksi, eivätkä mitkään toimialat voi piiloutua muutoksen tuulilta.

Nykyään Maanmittauslaitoksella on mainio Kiinteistoasiat.fi– palvelu jossa voi naputella kahvipaussin aikana kiinteistökaupat maaliin. Erillistä kaupanvahvistajaa tai lainhuudon hakemista ei tarvita ja samasta palvelusta saa tilattua parilla klikkauksella viralliset kiinteistökaupan asiakirjatkin. Riittää, että on löytänyt ostajan, jonka kanssa on sopinut kaupan hinnasta ja muista ehdoista ja omaa pankkitunnukset.

Jos tieto on valtaa, nyt sitä on saatavilla enemmän kuin koskaan, kunhan osaa etsiä. Myös tietoja asuntojen toteutuneista kauppahinnoista, joita välittäjät vielä jokunen vuosi sitten saattoivat vilauttaa salaa pöydän alta.

Tulevaisuuden liiketoimintaa rakennetaan enenevässä määrin yhteisöjen ja vertaistalouden päälle. AirbnB:t, Uberit ja Booking.comit ovat tulleet jäädäkseen. Suuri osa Suomen lainsäädännöstä on tosin rakennettu maitolaiturien ja puhelinkoppien maailmaan, jossa moisista liikeideoista ei osattu uneksiakaan. Tämä asettaa haasteita viranomaisille, joiden pitäisi samaan aikaan valvoa lakia ja edistää digitaalisuuden ja asiakasymmärryksen hyödyntämistä kaikilla toimialoilla.

KOSKA
ENÄÄ
EI OLE
KUIN ENNEN

AIKA ON RAHAA,
MUTTA MIETI
MISTÄ MAKSAT.

Tämän päivän kuluttajat haluavat tiedon lisäksi vapautta ja vaihtoehtoja. Yksi haluaa myydä asuntonsa hankkimalla perinteiseltä välitysliikkeeltä all inclusive -palvelun, maksoi mitä maksoi. Toinen haluaa tehdä kaiken itse koska voi ja osaa – ja tienaa samalla itselleen muutaman kuukauden palkan. Kolmas haluaa olla itse oman asuntokauppansa pomo, mutta myydä ja ostaa ammattimaisesti eikä maksaa turhasta. Valokuvaaja tarvitsee ehkä asuntokaupassaana avuksi lakimiestä, lakimies valokuvaajaa.

Kiinteistönvälityksen ammattilaiset -tutkimuksiin vastanneet välittäjät ovat olleet sitä mieltä, että suurin syy olla käyttämättä välittäjää on korkea välityspalkkio. Oli provisio sitten yksi, kaksi, kolme tai neljä prosenttia, pääkaupunkiseudun hintatasolla saisit normikaksion välityspalkkiolla vaikka auton. Harva maksaisi jollakin muualla alalla tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja työstä, jonka voisi tehdä itsekin ja jonka ulkoistaminen ei välttämättä tuo suuresti ajan säästöä tai muuta lisäarvoa.

Ihmiset kaipaavat nykyisin läpinäkyvyyttä ja reiluutta myös hinnoitteluun. Kiinteistönvälittäjien provisiopohjainen hinnoittelu on sama, oli välittäjä tehnyt työtä asuntosi myynnin eteen puoli päivää tai vuoden. Oli hän tuonut sinulle aitoa lisäarvoa tai ollut vain kirjurisi ja puhelinvastaajasi.

Mikä hulluinta, palkkio nousee sitä mukaa kuin asuntosi arvo nousee. Hyväkuntoinen asunto hyvällä sijainnilla on helpompi myydä kuin huonokuntoinen huonolla sijainnilla, mutta sen myynnistä peritään korkeampi palkkio.  Keskustakolmio isossa kaupungissa on paljon helpompi myydä kuin remontoitava mummonmökki takahikiällä, mutta palvelun hinnassa tämä ei näy vaan päinvastoin.

Pääkaupunkiseudulla kauppa käy kuumana ja monet kodit viedään käsistä heti kun ne tulevat nettiin. Tällöin välittäjä saa liki ilman työtä provisiopalkkionsa – joka on monta kertaa suurempi kuin samanlaisen kodin välityspalkkio vaikka Rovaniemellä.

Välityspalkkiot ovat korkeita myös siksi, että ne, jotka saavat asunnon myytyä välittäjän kautta, maksavat myös niiden lystin, jotka ovat ajeluttaneet välittäjiä kotiinsa vain saadakseen hinta-arvion tai jotka ovat vaihtaneet välittäjää kesken kaupanteon. Jonkunhan sekin työ pitää maksaa.

Kodinvaihtajat tarvitsevat uudenlaisia asiakaslähtöisiä palvelukonsepteja, jotka hinnoitellaan reilusti ja läpinäkyvästi. Jotta uudet reilummat liiketoimintamallit ja hinnoittelumallit lyövät läpi, kodinvaihtajien on oltava itsekin valmiita muuttamaan ajatteluaan. Raha on ihan samaa rahaa, maksaa sen myynnin alkaessa, kuukausittain tai kaupan jälkeen. Lisäksi monet välittäjätkin perivät nykyisin kaikki asiakirja- ja markkinointikulut asiakkailta erikseen, tuli kauppaa tai ei.

 

Moni uskoo, että kun myy tai ostaa välittäjän kautta, kaikki menee ns. by-the-books ja vältytään asuntokauppariidoilta. Kunpa olisikin näin. Sillä käyttääkö välittäjää tai ei, ei ole kuitenkaan tekemistä sen kanssa tuleeko asuntokaupoista jälkipyykkiä.

Parhaiten asuntokauppariitoja ehkäisee se, että omistaja tietää, millaista asuntoa myy, kenelle ja millä ehdoilla ja ostaja saa tietoonsa ennen kauppaa kaiken oleellisen. Omistaja vastaa juridisesti ostajaehdokkaille asunnostaan annettujen tietojen oikeellisuudesta -myös välittäjän antamista tiedoista. Ostaja taas ei voi vedota myöhemmin seikkoihin, jotka hänen olisi pitänyt huomata taloa huolellisesti tarkastaessaan.

Myyjä ja ostaja eivät voi ulkoistaa lakisääteisiä vastuitaan. Apua he voivat kyllä hankkia ja paras apu asuntokaupassa on hyvä kuntotarkastaja. Hän selvittää myyjälle ja ostajalle, missä kunnossa kaupan kohde oikeasti on.

ÄLÄ TULE PAHA RIITA

IDEA

Mitä kaikkea tähän tarvittiin?

Luontainen kiinnostus asuntoihin, asumiseen ja asuntokauppaan. Kymmenen vuotta töitä mainosalalla, jossa luotiin uutta ja kyseenalaistettiin olemassaolevaa liiketoimintaa joka päivä. Johtoryhmän jäsenyys ja markkinointi- ja viestintäjohtajan pesti Kiinteistömaailmassa ja LKV-tutkinto.

Kauppatieteen maisterin koulutuksen oheen muotoilun maisterin paperit. Samaan aikaan kun tein päivätyöni ohessa ja kolmen lapsen äitinä muotoilun lopputyötäni asuintilan tutkituista vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin, meillä oli naapurin putkivuodon aiheuttama iso vesivahinko ja kävimme perheenä läpi raastavaa ja pitkää asuntokauppariitaa. Se oli uuvuttavaa aikaa, mutta opetti enemmän elämästä, hyvinvoinnista, asuntokaupasta ja lainsäädännöstä kuin yksikään tutkinto, työpaikka tai lakitentti.

Samaan aikaan monet ystäväni ostivat ja myivät kalliita asuntoja puskaradiota hyödyntäen tai lapputekniikalla (jättämällä lappusia kiinnostavien asuntojen postiluukkuihin tai vastaamalla muiden jättämiin lappusiin). Itse mietin, miten tämä kaikki digitalisoitaisiin niin, että samalla asuntokauppojen turvallisuus lisääntyisi. Myin ison omakotitalomme itse kuukaudessa ja löysin nykyisen unelmakotimme, vanhan omakotitalon,  keväällä 2016 Facebook-ilmoituksen avulla. Se ei ollut virallisesti myynnissä. Olin oppinut läksyni: Selvitin asunnosta ja sen ympäristöstä kaiken mahdollisen itse etukäteen. Teetimme Raksystemsillä kuntotarkastuksen ja laitoimme kaupan ehdoksi myyjän ottaman piilovirhevakuutuksen, joka korvaa mahdollisia piilevien virheiden korjauskuluja meille myyjän puolesta.

Tämän kummallisen matkan varrella päässäni syntyi idea KotiKylästä. Kuukausijäsenyyteen perustuvasta yhteisöllisestä verkkopalvelusta, joka opastaa asuntokaupan päähenkilöitä, ostajia ja myyjiä, ja tekee heistä oman asuntokauppansa ammattilaisia.

Palvelusta, joka auttaa kodin etsijöitä löytämään nekin kodit, joiden omistaja vasta pohtii myyntiä tai vuokrausta. Palvelusta, joka auttaa koteja löytämään itse uudet asukkaansa. (Vanha välittäjien sanontakin kuuluu, että koti myy itse itsensä, kunhan hinta on kohdallaan)  KotiKylään rekisteröityneet kodin omistajat ja kodin etsijät voivat maksutta julkaista KotiKylässä ilmoituksia, seurata muiden ilmoituksia ja tallentaa kotihakuja. Pientä lisämaksua vastaan KotiKyläläiset voivat lähettää yksityisviestejä toisilleen, jakaa tietoa ja sopia esittelyistä ja kaupoista ilman välikäsiä. Jäsentasostaan riippuen saavat kaikkiin asuntokauppansa vaiheisiin opastuksen KotiKylästä verkkopalvelun, sähköpostin tai puhelimen kautta.

KotiKylässä et maksa turhasta. Siksi huippuvälittäjien käyttämät palvelut, kuten asuntovalokuvaus, virtuaaliesittely ja pohjapiirrokset myydään lisäpalveluina KotiKylän Kaupasta.  Jos myyt kodin ensiesittelyssä etkä tarvitse lisäpalveluita, et maksakaan juuri mitään, sillä se nyt on vaan reilua. Jos hankit KotiKylästä Ostajan tai Myyjän all-inclusive Työkalupakin tai hankit tukun lisäpalveluita, maksat silti vain murto-osan siitä, mitä maksaisit perinteiselle välittäjälle.

KotiKylässä saat olla asuntokauppasi pomo. Voit muuttaa mieltäsi, luopua asuntokauppa-aikeista tai lopettaa  jäsenyyden koska haluat ilman sanktioita. Jos haluat kesken myyntiprosessin myydäkin asuntosi siskollesi tai Amerikan tädillesi,  voit tehdä sen ilman että joudut maksamaan välittäjälle välityspalkkioita.

Näin sai alkunsa KotiKylä. Haluan Sinut mukaan kehittämään ja käyttämään sitä. Kerro mistä pidät, mitä haluat lisää, mistä haluat eroon. Rakennetaan siitä yhdessä paikka, jonka avulla voimme muuttaa maailmaa ja löytää, ostaa ja myydä unelmakoteja vaivattomasti, turvallisesti ja kustannustehokkaasti.

EVERY GREAT SOUL NEEDS A GREAT HOME.