Hintahaarukka: Alkaen enintään

Laaja haku

Lisää Kotivertailuun

OMAKOTITALON MYYNTI – ALOITA TÄSTÄ

Selvitä talosi kunto

Omakotitalon kunnon arviointi on yksi hankalimmista hommista asuntokaupassa.  Vaikeus arvioida puolueettomasti talon kuntoa on omakotitalokaupan suurin oston este.

Jos asut vanhemmassa omakotitalossa, jota ei ole peruskorjattu viimeisen 10-15 vuoden aikana, suosittelemme teettämään talosta kuntotarkastuksen ennen sen myyntiin laittoa. Tieto ei lähtökohtaisesti lisää ostajan ja myyjän tuskaa, vaan poistaa oston esteitä ja auttaa sinua ja ostajaa hinnan arvioinnissa. Kuntotarkastetut talot on selvästi helpompi saada myytyä kuin talot, joiden kunto on luulojen ja uskomusten varassa.

Suosittelemme kuntotarkastukseen Raksystemsiä, koska se on paitsi pitkäaikainen kumppanimme, myös alan ykkönen ja luotettu ja arvostettu myös ostajien silmissä.  Kun tilaat Raksystemsin kuntotarkastuksen täältä, saat halutessasi kuntotarkastukselle jopa 6 kk korottoman maksuajan. Parhaimmllaan voit voit maksaa tarkastuksen vasta, kun talosi myyty.

Selvitä talosi laitteisto, asumiskustannukset ja pintamateriaalit.

Onko kylpyhuoneissa vesieristeet ja onko salaojat uusittu? Lämpiääkö töllisi modernilla maalämmöllä vai pöriseekö kellarissa parhaat päivänsä nähnyt öljykattila? Paljonko lämmityskulut ovat olleet keskimäärin kuukaudessa olettaen ettet kulje kotona toppahaalarissa? Onko keittiön taso muovin näköistä marmoria vai marmonin näköistä muovia? Sinulle nämä asiat ovat voineet olla samantekeviä eikä moni esittelyssä piipahtavakaan huomaisi äkkiseltään niitä, mutta ei auta. Lain mukaan myyjällä on tiedonantovelvollisuus, eli myyjän on annettava ostajalle ennen tarjouksen tekoa kaikki tieto, mikä voi vaikuttaa kauppaan. Lisäksi tiedon puute vaikeuttaa ostamista. Mitä selkeämmin talosi ominaisuudet ja materiaalit kuvataan netin myynti-ilmoitukseen, sitä todennäköisemmin joku uskaltaa ostaa talosi.

Päätä, mitä kauppaan kuuluu.

Suomessa asunto- ja kiinteistökauppaan kuuluvat aina kaikki asuntoon kiinteästi asennetut laitteet ja varusteet, joita myyjä ei voi irrottaa jättämättä selviä ja rumentavia jälkiä. Tällaisia ovat esim. kaiteet, vaatekomerot, pihalla kasvavat puut ja pensaat, ilmalämpöpumput  sekä kylpyhuone- ja keittiökalusteet. Samoin asunnon tarpeisto eli asunnon käyttötarkoituksen kannalta oleelliset tavarat kuuluvat aina kauppaan. Esimerkkejä ovat jää- ja pakastekaappi, sälekaihtimet, pyykinkuivausteline ulkona sekä postilaatikko. Et voi siis napata niitä mukaasi uuteen kotiin etkä periä niistä lisähintaa. Ne lasketaan kuuluvaksi myyntihintaan ja piste.

Jos haluat myydä kaupan yhteydessä koti-irtaimistoa, esimerkiksi huonekaluja, et voi sisällyttää niitä asunnon myyntihintaan vaan ne on hinnoiteltava erikseen.  Niistä tulee tehdä kauppakirjan liitteeksi erillinen irtaimistoluettelo, jossa luetellaan myytävät esineet, niiden hankinta-ajat ja todellinen arvo kaupantekohetkellä. Jokainen perheenjäsen voi myydä tavanomaista koti-irtaimistoa verottomasti, jos henkilökohtaiset myyntivoitot ovat alle 5 000 euroa.

Hanki omakotitalon myyntiin tarvittavat asiakirjat Maanmittauslaitoksesta

Omakotitalon myynnissä tarvittavien virallisten asiakirjojen hankinta sujuu nykyään yhdellä puhelinsoitolla tai muutamalla klikkauksella Maanmittauslaitoksen verkkopalvelussa. Tarvitset papereiden tilaamiseen vain kiinteistötunnuksen, jonka löydät mm. kiinteistörekisterikartasta. Tarvittavat kiinteistökaupan asiakirjat ovat kiinteistörekisteriote karttaotteineen, lainhuutotodistus ja rasitustodistus. Jos omakotitaloasi koskien on tehty muita sopimuksia, esim. hallinnanjakosopimus tai tontinvuokrasopimus, etsi ne valmiiksi ja tallenna ne digitaaliseen muotoon PDF:ksi.

Mieti, missä vaiheissa kaipaat apua.

Omakotitalon myynti vaatii viisi asiaa. Nämä ovat  1) Huolellinen ennakkovalmistautuminen 2)  Talon markkinalähtöinen hinnoittelu 3) Tehokas markkinointi eli asunnon edustava, selkeä ja kattava esittely netin eri kanavissa.   4) Joustavat esittelyajat, ystävälliset esittelijät ja hoidetun näköinen asunto  5) Ostajaehdokkaiden avittaminen ostopäätöksessä, tarjouksen ehtojen sopimisessa ja kaupanteossa.

Markkinoinnin tehtävänä on vakuuttaa ostajat siitä, että taloosi kannattaa tutustua paikan päällä. Jos talosi esittely netissä ei ole edustava ja hinta oikealla tasolla, hyväkin markkinointi menee hukkaan ja talosi jää turhaan “hyllylle”. Siksi suosittelemme hankkimaan talostasi ennen myynnin aloitusta ammattitason valokuvat ja pohjakuvat ja hinnoittelemaan talosi realistisesti. Jos hankit Myyntipakkimme,  ne kuuluvat pakettiin. Lisäksi kannattaa huomioida, että ammattilaisen logo ja yhteystiedot myynti-ilmoituksessa herättävät ostajissa luottamusta ja tämä näkyy todennäköisesti useampina yhteydenottoina.

Esittelyt talon omistajan on usein fiksua hoitaa itse: Hän tuntee kotinsa parhaiten ja osaa vastata parhaiten sitä koskevin kysymyksiin. Kaiken lisäksi omistaja vastaa lain mukaan aina asunnostaan ostajille annetuista tiedoista, myös mahdollisen välittäjän antamista.

Viides kohta on se, jossa valtaosa kodin omistajista tarvitsee apua. Jos koti ei mene ensinäytöltä, harva omistaja haluaa soitella tai mailailla esittelyssä käyneiden perään, kysyä palautetta ja rohkaista uusintakäynnille. Lisäksi myyjän on hankalaa tarjota ostajille puolueetonta opastusta tarjousprosessissa. Hinta kun on vain yksi kaupan tärkeistä ehdoista.

Valitse kumppani fiksusti

KotiKylä on tuonut asuntokauppaan uuden palvelukonseptin, joka on rakennettu kodinomistajat, ei välittäjät edellä. Myyntipakki-palvelumme sisältää kaikki palvelut ja avun mitä tarvitset onnistuneeseen omakotitalon myyntiin lukuunottamatta esittelyjä. Ne sinun on turvallisinta hoitaa itse, jotta ostaja saa oikeat tiedot talostasi. Emme KotiKylässä hoida vain markkinointia ja paperihommia vaan palvelemme sinua ja asunnostasi kiinnostuneita ostajia netin kautta kaikissa kaupan vaiheissa.

Tee pieni osa töistä itse, niin pysyt itsekin asuntokauppasi ohjaksissa ja säästät tuhansia euroja välityspalkkiossa.

Autamme sinua omakotitalosi myynnissä, missä sitten asutkin.

 Tässä joitakin kuvia jo myydyistä kodeistamme. 

Omakotitalon myynti mielessä? Lataa maksuton Omakotitalon Myyjän opas


Jokainen talo tarvitsee hyvät omistajat.