Lisää Kotivertailuun

HEI.
OLEN KOTIKYLÄN KATJA.
KIVA TAVATA.

Kiinteistönvälittäjä haussa: Et tarvitse sitä enää.

MISTÄ KAIKKI ALKOI?

Tämä on tarina siitä, miten KotiKylä sai alkunsa.

Mistä kaikki sitten alkoi? Siitäkö, kun ostimme vuonna 1997 ekan oman kotimme ensiesittelystä ja tajusin, että mukava välittäjä peri myyjältä aika ison palkkion aika pienestä työstä.

Siitäkö, kun siirryin mainostoimistotöistä vuonna 2008 Kiinteistömaailma-ketjun markkinointi- ja viestintäjohtajaksi? Minulla oli jo silloin palo kehittää alaa asiakaslähtöisemmäksi ja läpinäkyvämmäksi.

Vai siitäkö, kun LKV-tutkintoon päntätessäni tajusin, että vaikka kiinteistönvälittäjällä olisi nimensä lopussa tuo maaginen kirjainlyhenne, hän vastaa asuntokaupassa lain mukaan vain myyntityönsä ammattimaisesta suorittamisesta? Myyjä ja ostaja kantavat vastuun kaupasta, asunnon kunnosta ja asunnon virheistä. Myyjä vastaa ostajille myös välittäjänsä sanomisista ja sanomatta jättämisistä.

OPPIA KANTAPÄÄN KAUTTA

KotiKylän synty vaati kuitenkin elämältä tiukempia otteita. Monta asuntokauppaa myöhemmin ostimme hyvältä alueelta upouuden omakotitalon. Kauppaa hoiti maineikas kiinteistönvälittäjä emmekä tavanneet myyjää edes kaupanteossa, hänellä oli edustaja. Olimme kuitenkin valistuneita ostajia ja kaiken piti olla kunnossa.

Pian kaupan jälkeen ilmeni, ettei kaikki ollutkaan niin kuin talon markkinointipapereissa luki ja kiinteistönvälittäjä oli antanut ymmärtää. Selvisi myös, että kaikki muut olivat tienneet asioiden todellisen laidan: Kiinteistönvälittäjä, pankki, myyjä, taloa rakentaneet yritykset. Talossa oli keskeneräisyyksiä, puutteita ja rakennusvirheitä. Kun palkkaamamme juristi reklamoi eri tahoja, myös kiinteistönvälittäjää, kaikki vetäytyivät yksitellen vastuusta ja ohjasivat meidät kääntymään asunnon aiemman omistajan eli myyjän puoleen, joka oli tiettävästi varaton.

Parin vuoden raskaan prosessin myötä oikeus tuomitsi myyjän hinnanalennukseen, mutta varaton myyjä ei pysty tietenkään vastaamaan virheistä. Korjautimme talon virheet ja puutteet omalla kustannuksellamme.

Kun talo oli laitettu priimakuntoon ja meille tuli myöhemmin tarve vaihtaa asuinpaikkaa, oli selvää, että esittelemme itse asuntomme. Ei meillä ylimääräistä aikaa ollut, emme olleet erityisen säästäväisiä eikä meillä ollut intohimoja esitellä nurkkiamme. Kokemuksistamme oppineina emme vain halunneet joutumaan vastaamaan juridisesti ostajaehdokkaille kenenkään toisen puheista ja puhumatta jättämisistä.

Myös raha ratkaisi. Olimme myyneet ja ostaneet aiemmin asuntoja sekä itse että välittäjien kautta ja tiesimme, mikä on homman nimi. Emme halunneet maksaa kymmeniä tuhansia euroja ekstraa siitä, että saisimme asuntokauppaamme hyvän kirjurin, sihteerin ja esittelijän. Jos KotiKylä olisi ollut jo tällöin olemassa, se olisi ollut vastaus tarpeisiimme, mutta se ei ollut. Niinpä myimme ison omakotitalomme ihan itse.

OSTIMME KODIN, JOKA EI OLLUT MYYNNISSÄ.

Uuden kodin löytäminen olikin sitten vaikeampi rasti. Meillä oli rahoitus kunnossa, asuinalue ja asunnon kriteerit selvillä, pitkä vapautumisaika sovittuna, hakuvahdit eri verkkopalveluissa ja tutut kiinteistönvälittäjät valjastettu kertomaan sopivista kodeista. Kävimme katsomassa kaikki vähänkin sopivat asunnot, mutta mitään ei löytynyt. Hädissämme selasimme jo vuokra-asuntoja.

Päätin selvittää, olisiko lempialueellani ihmisiä, jotka haluaisivat myydä kotinsa meille suoraan ilman välityspalkkiota ja julkisesta myyntiprosessista aiheutuvaa vaivaa. Liityin kaupunginosan suljettuun FB-ryhmään ja julkaisin postauksen, jossa etsin perheelleni ostettavaksi kotia, joka ei ole vielä myynnissä. Sain neljä vastausta liki samantien.

Yksi ehdokas oli erityisen kiinnostava ja sovimme esittelystä. Asunto oli sata vuotta vanha ja vaati paikoin perusteellista remonttia. Rakastin kuitenkin vanhoja taloja, tämän sijainti oli täydellinen ja talossa oli heti kodin tuntu. Lapset juoksivat portaikoissa ja varailivat itselleen huoneita.

Aikaisempi kiinteistökauppariita takaraivossani tein talon taustatutkimuksen erityisen huolella: selvitin netistä talon historian, hankin kiinteistön paperit muutamalla kympillä Maanmittauslaitokselta, juttelin omistajien kanssa, soitin rakennusvalvontaan ja palkkasin tutun rakennusalan ekspertin katsastamaan talon kunnon jo ennen tarjouksen tekoa. Yllätykset tuntuvat kivemmilta, kun ne saa tietää ennen kauppaa.

Kun pääsimme hinnasta sopuun, teetimme Raksystemsillä kuntotarkastuksen ja laitoimme kauppamme ehdoksi Kauppaturva-vakuutuksen. Kauppaturvavakuutus suojaa sekä myyjää että ostajaa, sillä se korvaa ostajalle kiinteistöstä tai asunnosta löytyviä piileviä virheitä koko myyjän vastuuajan.

JOTTA JOKAISELLA OLISI SOPIVA KOTI.

Oli vuosi 2016. Kevät vaihtui kesäksi. Aurinko paistoi ja talokaupat oli tehty. Silloin se syntyi. Idea KotiKylästä, kodit ja niiden tulevat omistajat yhdistävästä uudenlaisesta verkkopalvelusta, joka korvaa perinteisen kiinteistönvälittäjän ja tekee paljon muutakin.

Idean tutkailu, kehittely ja toteuttaminen vaati kuitenkin aikaa. Hyvät asiat eivät synny hetkessä. KotiKyla.com Oy perustettiin vuoden 2018 alussa.

KotiKylän missiona on, että sinulla olisi aina paras mahdollinen koti. Kun se käy pieneksi, suureksi tai muutoin vääränlaiseksi, autamme sinua vaihtamaan sen  mutkattomasti, kustannustehokkaasti ja turvallisesti.

Havaitsimme, että kodin ostoa ja myyntiä jahkaillaan usein pitkään – usein turhaan. Yhtä pelottaa kahden asunnon loukku, toista nollan asunnon loukku, kolmatta se, ettei asunto mene kaupaksi tai siitä ei saa hyvää hintaa. Neljäs pelkää muuttoa, viides ei vain saa aikaiseksi.

Oivalsimme myös, että moni jahkailija voisi myydä kotinsa, jos hyvä ostaja sattuisi ovelle ja kaupat sujuisivat mutkattomasti ilman isoa työsarkaa ja välityspalkkiota.  Yhtä lailla moni voisi innostua ostamaan, jos saisi tietää, että lempitalosta, lempikadulta tai lempialueelta olisi tulossa viimein koti myyntiin.

Tänä päivänä KotiKylä opastaa ja palvelee kodin omistajia ja sellaisiksi haluavia kaikkialla Suomessa.

Oletko etsimässä uutta kotia? Kotietsivämme auttaa ostoaikeissa olevia löytämään koteja, jotka eivät ole vielä julkisessa myynnissä. Jo kodin löytäneille tarjoamme konsultaatiota, kuntotarkastuksia ja kauppakirjan tekoa.

Kotisi on myös sijoitus, jonka arvosta täytyy pitää huolta. Kodin omistajat saavat meiltä asunnon kirjalliset hinta-arviot pankkia tai viranomaisia varten, kodin sisäilmatutkimukset ja muita kotiin liittyviä palveluita ja tuotteita.

Kodin myyntiaikeissa olevia autamme myymään kotinsa ammattimaisesti, tehokkaasti ja turvallisesti, mutta pienin kuluin. Koska kaikki eivät kaipaa myyntiaikeilleen, hintapyynnölleen ja sisustuksilleen julkisuutta, KotiKylässä kodin voi myydä myös salaa. Tutustu MyyntiVoima -välityspalveluumme täältä.

Asuntokaupoissa liikkuvat isot summat ja rahalle helposti sokaistuu. Tuhansienkin eurojen välityspalkkiot alkavat tuntua kohtuullisilta. Et ole kuitenkaan myymässä tai ostamassa mutkikasta selluloosatehdasta vaan omaa kotiasi, jonka kaupasta vastuun kannat joka tapauksessa yksin sinä. Välittäjä on todellisuudessa vain välikäsi, oma myyntiapulaisesi. Kun käytät asuntokaupassasi KotiKylää perinteisen kiinteistönvälittäjän sijaan ja sinä tai perheenjäsenesi hoitaa pienen osan prosessista, säästät välityspalkkiossa tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Tällainen on KotiKylän tarina tähän asti. Tule mukaan jatkamaan sitä. Kerro meille, miten voisimme auttaa juuri sinua.

 

Terveisin

Katja Änkilä

CEO, Founder, KTM, LKV, Mdes

KotiKyla.com

EVERY GREAT SOUL NEEDS A GREAT HOME.