Lisää Kotivertailuun

Voiko asuntojen hinnan nousua tai laskua ennustaa?

Voiko asuntojen hinnan nousua tai laskua ennustaa?

Asunnon omistajia ja ostajia yleensä kiinnostaa, miten oman asuinalueen ja asunnon arvo kehittyy tulevina vuosina. Onhan omistusasunto usein paitsi koti, myös elämän suurimpia taloudellisia sijoituksia. Niitä, jotka ostavat asunnon puhtaasti sijoituskohteeksi, asunnon tuottopotentiaali kiinnostaa erityisen paljon.

Asuntojen hintojen kehitystä on kuitenkin vaikea ennustaa. Moni meistä on yrittänyt. Moni lykkäsi aikanaan vaikkapa ensiasunnon ostoa ennustellen asuntomarkkinan romahdusta ja sai huomata, että samaan aikaan kun omat rahat hupenivat vuokraan, omistusasuntojen hinnat nousivat oman budjetin ulottumattomiin.  Ystävät, jotka olivat hypänneet omistusasuntojunaan heti kun pystyivät, vaihtoivat jo suurempaan.

Digitoimisto Reaktorin data science- tiimi halusi kokeilla pari vuotta sitten, pystyykö laadukkaalla tilastotiedon mallintamisella ennustamaan alueellisen asuntomarkkinan tulevaa kehitystä. He rakensivat tilastollisia malleja ja tilastotietoa hyödyntäen verkkoon kaikille avoimen palvelun Kannattaako Kauppa, joka ennustaa postinumeron tarkkuudella asunto-osakkeiden hintakehitystä. Tämän palvelun avulla kuka vain voi tarkistaa miten jonkun alueen asunnon arvo tulee muuttumaan tulevaisuudessa heidän arvioihinsa perustuen.

Reaktorin Kannattaako Kauppa -palvelun mukaan asunto-osakkeiden keskihinnat pikemminkin laskevat kuin nousevat Suomessa vuonna 2017.  Alueelliset ja postinumerokohtaiset erot ovat kuitenkin huomattavia. Kaupunkien keskusta-alueet ovat aina suosittuja, joten niissä hinnat kehittyvät reuna-alueita suotuisammin. Helsingin alueella hinnat nousevat tai pysyvät ennallaan liki joka kaupunginosassa. Alueen uudistamis- ja kehityssuunnitelmilla näyttää olevan vaikutusta asuntojen hintojen nousuun.  Esimerkkeinä kehittyvistä alueista ovat pääkaupunkiseudulla Pasila, Vallila ja Tapiola.

 

 

Täällä asuntojen hintojen ennustetaan nousevan 2017:

 

Oulu: keskusta, Raksila, Äimärautio, Metsokoski, Kuivasjärvi, Kaijonharju-Liinamaa, Taskila-Toppila-Hietasaari, Kaakkuri

Oulunsalo ja Kempele.

Kuopio: Keskusta, Etu-Niirala, Linnanpelto ja Neulamäki

Seinäjoki: keskusta, Hyllykallio, Halkosaari, Pohja, Törnävä ja Huhtala

Nurmo, Laihia: keskusta

Vaasa: keskustat

Jyväskylä: keskusta, Mäkimatti, Nisula, Taulumäki, Ritokoski-Lohiniemi ja Kortepohja

Tampere: keskusta, Itä-Amuri-Tammerkoski, Länsi-Amuri, Pispala, Otsomäki-Petsamo,  Kaleva, Kissanmaa, Tahmela ja Nekala

Pirkkala: Killo

Pori: Vähärauma ja Ruosniemi

Eurajoki: keskusta

Turku: Kupittaa, Vesilinna, Nummi-Ylioppilaskylä, Keskusta, Martti-Korppilaismäki, Moikoinen-Pikisaari, Iso-Heikkilä, Vartiovuori – Samppalinna ja Vasaramäki

Hyvinkää: keskusta

Lahti: Keski-Lahti, Asemanseutu, Kartano-Paavola,  Möysä

Vantaa: Keimola, Kivistö

Porvoo: keskusta

Espoo: Leppävaara, Otaniemi, Tapiola, Otsolahti, Karakallio, Länsi-Korkee, Hakalehto

Helsinki:

Kovassa nousussa: Kamppi, Eira, Haaga, Kannelmäki, Pikku-Huopalahti, Herttoniemi, Maunula-Suursuo, Metsälä-Etelä-Oulunkylä, MunkkivuoriNiemenmäki, Pitäjänmäki, Itä-Pasila, Sörnäinen, Vallila, Toukola-Vanhakaupunki, Kallio, Kalasatama,

Nousussa:

Kaivopuisto, Töölö, Kaartinkaupunki, Ullanlinna, Punavuori, Jätkäsaari, Meilahti, Kruununhaka, Kulosaari, Viikki, Verkkosaari, Jollas, Koskela, Ruskeasuo,  Länsi-Pasila, Oulunkylä-Patola, Pohjois-Vuosaari, Aurinkolahti, Roihuvuori, Puotinharju, Puotila, Veräjämäki ja Maununneva.

 

 

Helsingin Pasilan kehitys asuinalueena

 

 

img

Katja

Olen kauppatieteen ja muotoilun maisteri, LKV, kolmen ihanan lapsen äiti ja intohimoinen asiakaslähtöisen liiketoiminnan ja digitaalisten kuluttajapalveluiden kehittäjä.

Samasta aiheesta

Asuntojen hinnat: Miksi hintaheilahtelusta ei pidä huolestua?

Suomalaisten kotitalouksien kaikesta varallisuudesta 53 % on kiinni omassa asunnossa ja  16 %...

Lue lisää
by Katja

Asunnon hinta: Oikein hinnoiteltu koti on puoliksi myyty

Asunnon hinta kannattaa asettaa heti myynnin alussa ostajien näkökulmasta mahdollisimman oikealle...

Lue lisää
by Katja

Osakehuoneistojen hinnat nousivat vuoden 2017 toisella neljänneksellä

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 toisella vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat...

Lue lisää
by Katja