Asunnon kuntotarkastus tarvitaan ennen pien- ja rivitaloasunnon kauppaa.

Asunnon kuntotarkastus on sekä myyjän että ostajan turva. Kuntotarkastus kertoo, missä kunnossa asunto kaupantekohetkellä oli. Kun suuri osa puutteista löytyy ennen kauppaa tehdyssä asunnon kuntotarkastuksessa, myyjä ei voi väittää, ettei tiennyt vioista etukäteen. Ostaja puolestaan ei voi kaupan jälkeen vaatia myyjältä korvauksia kuntotarkastuksessa löytyneistä puutteista tai virheistä, joista hän on saanut kuulla ennen kaupantekoa ja jotka on kirjattu kuntotarkastusraporttiin.

Myyjällä on asuntokaupassa tiedonantovelvollisuus eli hänen on annettava ostajalle ennen kauppaa  kaikki tieto, mikä voi vaikuttaa kauppaan. Myyjä vastaa juridisesti asunnon virheistä ostajalle kaupan jälkeenkin, tiesi hän niistä tai ei. Piilevissä virheissä, joista myyjä ei tiennyt itsekään, vastuuta on kuitenkin rajoitettu ja elleivät ne ole todella merkittäviä, ne jäävät usein ostajan maksettavaksi.

Ostajalla on asuntokaupassa selonottovelvollisuus, eli hänen on tarkastettava asunto ympäristöineen ja asiakirjoineen ennen kauppaa. Hän ei voi vedota kaupan jälkeen virheisiin, jotka olivat selvästi nähtävillä asunnossa tarjouksentekohetkellä tai jotka löytyivät kuntotarkastuksessa.

Kun myyt tai ostat yli viisi vuotta vanhaa omakotitaloa, erillistaloa tai rivitalohuoneistoa, kannattaa ehdottomasti teettää ennen kauppaa asunnon kuntotarkastus. Asunnon Kuntotarkastus -nimellä myydään monenlaisia ja monenhintaisia palveluita, mutta oikeaoppinen kuntotarkastaja on alansa auktorisoitu ammattilainen, joka tekee asunnon kuntotarkastuksen aina viranomaisten hyväksymän ohjeen (KH 90-00394 ) mukaan, ei sitä soveltaen.

Saat kauttamme tilattua kätevästi Raksystemsin tai Servizin kuntotarkastukset. Serviz palvelee pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla. Raksystems koko Suomessa.

Suurissa asunto-osakeyhtiöissä yhtiö vastaa yleensä rakenteiden ja järjestelmien kunnossapidosta. Tällöin myyjän ja ostajan kannattaa teettää ennen kauppaa suppeampi osakehuoneiston kuntotarkastus, joka  sisältää yleensä kattavan märkätilatarkastuksen kosteusmittauksineen. Saat osakehuoneiston kuntotarkastuksenkin tilattua kauttamme.

Lue myös:

KotiKylän mainio artikkeli Kuntotarkastaja – asuntokaupan apuri vai kaupan kaataja, jossa Raksystems Oy:n kuntotarkastajat pohtivat kuntotarkastuksen merkitystä. 

Asunnon kuntotarkastus: yleisimmin löytyvät virheet *

* Asiantuntijana Raksystems Oy

Veden kulkuun ja kosteuteen liittyvät virheet

Maanpinnan kallistukset eivät johda rakennuksesta poispäin.

Sadevesien ohjaus on puutteellinen.

Salaojat puuttuvat tai niistä ei ole varmuutta.

Hajut, jotka voivat johtua homeesta tai mikrobeista ja joiden syytä ei ole selvitetty.

Talon huoltoon ja varustetasoon liittyvät.

Ikkunanpellit ovat puutteelliset.

Talo vaatii huoltomaalausta.

Talon turvavarusteet liittyvät puutteet. (katot, kaiteet jne)

Läpivienneissä, hormeissa ja piipun pellityksessä puutteita.

Talon rakennusaikaan ja ikään liittyvät ongelmat.

Märkätilat ovat teknisen käyttöikänsä päässä.

Riskirakenteet, jotka vaativat korjausta.

Kreosiitti- tai asbestilöydökset.

Valitse haluamasi palvelu.

 

Muualla verkossa aiheesta asunnon kuntotarkastus:

Kuntotarkastuksen tilaajan virallinen ohje 

Kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeet kuntotarkastuksen tilaajille