Lisää Kotivertailuun

Maisematapetti

Maisematapetti

Tulet kotiin väsyneenä ja nälkäisenä. Avaat ulko-oven. Mitä näet ensimmäisenä? Kenkäkasat ja sotkuisen eteisenkö? Vai jotakin, joka tuo sinulle heti hyvän olon?

Mikä osuu silmiisi aamulla ensimmäiseksi kun heräät? Mitä näet, kun istut lempipaikassasi? Mitä näkyy ikkunoistasi, kun teet töitä, syöt ja rentoudut?

Kauniit ikkunanäkymät eivät ole ylellisyyttä; ne jopa edistävät tutkitusti hyvinvointia ja paranemista. Kerrostaloissa asuvien ei ole helppoa vaikuttaa näkymiinsä muuten kuin vaihtamalla asuntoa. Harvalla omakotiasukkaallakaan näkyy ikkunoista rauhoittava meranranta tai innostava alppimaisema.

Näkymiä kannattaa siksi myös rakentaa kodin sisälle. Maisematapetti voi tässä auttaa.

Maisematapetti läsnä lapsuudessani

Asuin lapsena pitkään kunnan vuokrakerrostalossa, jonka ikkunat olivat niin korkealla, etten edes yltänyt niihin alle kouluikää. Se ei tavallaan haitannut, sillä ikkunasta olisi näkynyt vastapäinen kerrostalo ja iso parkkipaikka. Luonnonvaloa tuli sentään sisään.

Onneksi äitini ymmärsi jo tuolloin näkymien merkityksen. Vanhempien makuuhuoneen seinä oli tapetoitu alppimaisemalla. Kirkasvetinen sinisenä kimmeltävä järvi, taustalla lumihuippuiset vuoret, reunoilla vehreät laaksot. Kellään kaverillani ei ollut vastaavaa ja siksi se olikin paras tausta barbileikeillemme.

Mihin tahansa menin 70-luvun elementtirakenteisessa kerrostalokolmiossamme, näin aina jotakin kaunista. kukkia, lamppuja, tyynyjä, kynttilöitä. Äiti myös ymmärsi vaihtelun merkityksen aivoille. Huonekalut vaihtoivat paikkaa tavan tuostakin. joskus myös huoneet. Koskaan ei ollut niin vähän rahaa, ettei olisi voinut hankkia uusia kauniita verhoja tai parvekekukkia.

Naureskelet ehkä tuolle maisematapetille, mutta ei kannattaisi. Niin hullulta kun se kuulostaakin, luonto auttaa tutkimusten mukaan jopa pelkkinä kuvina. Eräässä kuuluisassa uraauurtavassa tieteellisessä tutkimuksessa sairaalan odotushuoneeseen laitettiin vuoroviikoiksi maisema-aiheinen juliste ja potilaiden sykettä ja omaa kokemusta olosta mitattiin viikottain. Arvatkaapa oliko sillä halvalla posterilla vaikutusta? Kyllä ja suurta. Vastaavia tutkimuksia on tehty eri yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa vaikka kuinka paljon. Tieteenalana on EBD eli Evidence-Based-Design. Kotisi sijainnilla, tilaratkaisuilla ja sisustusvalinnollasi on enemmän vaikutusta terveyteesi ja hyvinvointiisi kuin arvaatkaan.

Samasta aiheesta

Hanki koti puiston läheltä niin voit paremmin.

Kotia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti tulevan kodin sijaintiin. Se vaikuttaa...

Lue lisää