Kun panostat ikkunanäkymiin, panostat hyvinvointiisi.
Ikkunat ovat monen mielestä upeimpia tauluja, mitä seinään voi laittaa. Niiden näkymä elää ja muuttaa muotoaan eri vuorokaudenaikoina ja vuodenaikoina.
Ikkunat ovat myös näkymäsi ulos maailmaan. Millaisen maailman omista ikkunoistasi näet? Kauniin ja piristävän? Harmaan ja sotkuisen? Vehreän ja inspiroivan luontomaiseman vai lamaannuttavan kiviseinän? Naapurin parkkipaikan ja jätekatoksen? Aina et voi asiaan itse vaikuttaa, mutta asuntoa ostaessasi, vuokratessasi tai rakennuttaessasi voit.
Ikkunoiden luontonäkymät edistävät terveyttä ja paranemista.
Mitä enemmän vietät aikaa sisätiloissa, sitä tärkeämpää olisi, että ikkunoistasi avautuvat kauniit luontonäkymät. Yksi maailman tunnetuimmista terveydenhoidon tilasuunnittelun tutkijoista, Roger Ulrich, sai uransa kiitoon tutkimalla 1984, kuinka sairaalan hoitohuoneiden ikkunoista avautuvat näkymät vaikuttivat leikkauspotilaiden toipumiseen.
Tutkimuksen kohteena oli kaksi samanlaista potilasryhmää, jotka asuivat samanlaisissa huoneissa samassa sairaalan kerroksessa. Kaikilla potilailla oli ollut sama leikkaus ja heitä hoitivat samat hoitajat. Jopa potilaiden ikärakenne oli sama. Toinen potilasryhmä sijoitettiin huoneisiin, joiden ikkunoista näkyi viereisen rakennuksen kiviseinä. Toinen taas huoneisiin, joista näkyi vihreää metsää ja sinistä taivasta.
Tulokset olivat ällistyttävät. Potilasryhmä, joka näki huoneestaan metsää ja taivasta toipui leikkauksesta paljon nopeammin. Ryhmä vietti vähemmän aikaa sairaalassa, tarvitsi vähemmän kipulääkitystä ja arvioi itse olonsa paremmaksi. (Ulrich 1984)
Ikkunan näkymiin voi ehkä vaikuttaa.
Jos sinulla on oma piha, voit onneksi usein vaikuttaa näkymiisi. Suunnittele pihasi niin, että asuinhuoneiden ikkunoistasi näkyy jotain kaunista ja vihreää. Suunnittele myös kotisi sisustus niin, että voit nauttia mahdollisimman paljon kauniista vehreistä näkymistäsi. Huonekalujen siirtäminen on paljon helpompaa kuin ikkunoiden siirtäminen. Parasta on, että kotisi suosikkipaikoista ja eniten käytetyistä paikoista näkyy ulos luontoon.
Eikö sinulla ole kotona suosikkipaikkaa? Tee sellainen. Raahaa mukava sohva, nojatuoli tai sänky sen ikkunan lähelle, josta on kaunein näkymä ulos.
Jos luet tätä ja omista ikkunoistasi näkyy parkkiruutuja ja kiviseiniä, älä masennu. Voit luoda tervehdyttäviä ja voimistuttavia luontoelämyksiä myös kotisi sisälle. Laita lempikukkiasi maljakkoon ikkunalle. Kerää valkoista hiekkaa tai kauniita pikkukiviä suosikkirannaltasi ja laita ne lasiruukkuun ikkunalaudalle. Perusta keittiön ikkunalle pieni yrittitarha. Laita ikkunaan vaaleat pitkät verhot, jotka heiluvat kauniisti tuulessa ja näyttävät sinulle pilviä ja taivasta. Vain mielikuvituksesi on rajana.
Jokainen ansaitsee huoneeseensa kunnon ikkunan.
Ellet sitten satu olemaan menninkäinen tarvitset päivänvaloa ja näkymän ulos maailmaan. Niin tarvitsevat myös lapsesi, au pairisi ja kylään tuleva anoppisi. Älä laita ketään viettämään pitkää aikaa huoneessa, jossa ei ole kunnon ikkunaa. Suomen rakennusmääräyksissäkin sanotaan, että asuinhuoneissa tulee olla tietyn kokoinen ikkuna ja se on kirjattu sinne puhtaasti ihmissuojelusyistä.
Monet ovat säästäneet niukkoja rakennusoikeusneliöitä rakentamalla taloihinsa pieniä lastenhuoneita ja työhuoneita, joissa ei ole ikkunaa tai joissa on vain korkealla oleva pieni varastoikkuna. Tällainen huone ei sovi sen koommin ihmisille kuin eläimille vakituiseen asumiseen. Lapset ovat erityisen herkkiä ympäristölle ja valolle.
Muista, että ikkunallinen huone on aina tuhat kertaa parempi kuin ikkunaton huone, oli ikkunasta avautuva näkymä mikä tahansa.
Avaa siis verhot joka aamu ja anna luonnonvalon tulla ja valaista kotisi. Hyvällä säällä avaa ikkunat ja paranna kertaheitolla asuntosi sisäilman laatua.
”I opened the window and my heart. The sun flooded the room and love inundated my soul.”
Paolo Coelho”