Ennen kun laitat omistamasi asunto-osakkeen myyntiin, sinun täytyy hankkia asuntokaupan asiakirjat. Suurimman osan niistä saat helposti ja nopeasti taloyhtiösi isännöitsijältä. Jos yhtiössäsi ei ole isännöitsijää, on asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajalla velvollisuus toimittaa ne sinulle.

Asuntokaupan tärkein asiakirja on isännöitsijäntodistus, jonka sisältö on määritelty asunto-osakelaissa. Isännöitsijäntodistus  sisältää kaikki keskeisimmät tiedot taloyhtiön historiasta, taloudellisesta tilasta, yhtiön rakennuksista ja niiden kunnosta sekä tehdyistä ja suunnitelluista korjauksista.

Isännöitsijä vastaa isännöitsijäntodistuksen oikeellisuudesta ja tietojen päivittämisestä ja asuntokaupoissa isännöitsijäntodistus saa olla enintään kolme kuukautta vanha.

Saat tilattua isännöitsijäntodistuksen liitteineen isännöitsijältä puhelimitse tai sähköpostitse. Toimitus vie yleensä  2-4 arkipäivää ja paketista peritään maksu, jonka suuruus on sovittu taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijäyrityksen kesken.

Muistilista: Asuntokaupan asiakirjat

Isännöitsijäntodistus sisältää asunnon ja yhtiön tiedot. Se sisältää usein myös tiedot yhtiössä tehdyistä ja tulevista merkittävistä remonteista. Se saa olla max 3 kk vanha. Saat sen isännöitsijältä.

Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestys kertoo yhtiön huoneistojen määrän & koon ja huoneistojen hallinnassa olevat osakkeet & alueet sekä yhtiön vastuujaon. Saat isännöitsijältä.

Asunto-osakeyhtiön PTS eli pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma kertoo yhtiössä 5 v. sisällä tarpeellisista remonteista. Saat isännöitsijältä.

Asunto-osakeyhtiön tuoreimmat tilinpäätösasiakirjat eli taloyhtiön toimintakertomus, tuloslaskelma ja tase sekä tilintarkastuskertomus Saat isännöitsijältä.

Asunto-osakeyhtiön energiatodistus kertoo talon energiakulutuksesta. Saat isännöitsijältä.

Asunnon myyntiesite ja myynti-ilmoitus ovat asunnon myynnin dokumentteja, joissa   ostajaehdokkaille kerrotaan kaikki oleellinen asunto-osakkeesta. Paperista myyntiesitettä ei välttämättä tarvita etenkään itsemyynnissä. Jos paperista myyntiesitettä ei ole, tulosta netin myynti-ilmoitus ostajalle ja itsellesi, jotta kaupan jälkeenkin tiedetään, mitä asunnosta kerrottiin ja mitä ei.

Asunnon pohjapiirroksen avulla ostaja hahmottaa asuntosi nykyisen pohjaratkaisun. Jos asuntosi pohjapiirros on sekava tai vanhentunut, tilaa laadukas päivitetty pohjapiirros KotiKylästä edullisesti.