Onko kiinteistökauppa suunnitteilla? Jos kyllä, sinun on tunnettava myös kiinteistökaupassa pakolliset asiakirjat. Suurimman osan asiakirjoista saat hankittua helposti, nopeasti ja edullisesti Maanmittauslaitoksesta. 

Yleensä kiinteistökaupan asiakirjat hankkii kiinteistön myyjä jo ennen kun hän laittaa omistamansa omakotitalon tai vapaa-ajankiinteistön myyntiin.

Koska kiinteistötiedot ovat Suomessa julkisia,  myös kiinteistön ostamista suunnitteleva voi tilata Maanmittauslaitoksesta kiinteistön viralliset asiakirjat sähköpostiinsa. Kiinteistökaupan asiakirjat voi hankkia Maanmittauslaitoksesta kolmella tavalla: Puhelinsoitolla, täyttämällä nettilomakkeen tai kirjautumalla sähköiseen asiointipalveluun.

Tilausta varten tarvitaan kiinteistötunnus Se löytyy yleensä kiinteistön aiemmista papereista ja kiinteistörekisterikartasta. Tunnuksen voi myös selvittää maksutta Maanmittauslaitoksen karttapalvelusta.

Kiinteistökauppa: asiakirjat

Kiinteistörekisteriote sisältää kiinteistön perustiedot (kiinteistötunnuksen, rekisteröintipäivämäärän ja pinta-alan) ja tietoa kaavoista, rasitteista, käyttöoikeuksista ja osuuksista yhteisiin alueisiin.Saat Maanmittauslaitoksesta.

Rasitustodistus listaa kiinteistöön kohdistuvat kiinnitykset, rasitteet ja oikeudet (esim. tien käyttö) sekä muistutukset, kuten ulosmittaukset. Saat Maanmittauslaitoksesta

Lainhuutotodistus kertoo kiinteistön nykyiset omistajatiedot. Saat Maanmittauslaitoksesta.

Kiinteistörekisterin karttaote näyttää kiinteistösi rajat kartalla. Saat Maanmittauslaitoksesta.

Mahdollinen hallinnanjakosopimus kertoo siitä, miten yhteistä kiinteistöä on sovittu hallinnoitavan. Löydät talosi papereista. Lue lisää hallinnanjakosopimuksesta täältä.

Mahdollinen tontin vuokrasopimus kertoo siitä, että talo ei sijaitse omalla tontilla vaan vuokratontilla, josta joudut maksamaan vuokraa joka vuosi.

Asuinrakennuksen energiatodistus kertoo kiinteistön laskennallisen energiatehokkuuden Tilaa haluamaltasi asiantuntijalta. Pakollinen kiinteistökaupassa.

Asuinrakennuksen pohjapiirroksen tilaat edullisesti ja nopeasti KotiKylästä täältä.

Kuntotarkastusraportti kertoo talon kunnon ja korjaustarpeet tarkastushetkellä, jos tarkastus on tehty jo ennen talon myyntiin laittoa.

Kiinteistön myyntiesitteen laadit helposti itse kiinteistöstä kokoamiesi tietojen perusteella. Jos käytät välittäjää, välittäjä tekee sen puolestasi. Alta löydät tarkemmat ohjeet.

Näin laadit myyntiesitteen kiinteistöstä

Hyvä myyntiesite on selkeä, informatiivinen ja huolella tehty. Se antaa katsojalleen hyvän mutta rehellisen kuvan sekä myytävästä kiinteistöstä että sen myyjästä.

Myyntiesitteen muoto on vapaa, kunhan siinä annetaan ostajaehdokkaille oleelliset ja oikeat tiedot kiinteistöstä ja siinä sijaitsevista rakennuksista. Lukemisen helpottamiseksi tieto kannattaa jaotella selkeisiin osa-alueisiin.

Oleellinen tieto pitää aina sisällään mm. kiinteistön ja sillä sijaitsevien rakennusten perustiedot, hintapyynnön, asuinrakennusten asumiskulut, muut kiinteistön kulut sekä listauksen asuinrakennuksen varustetasosta ja pintamateriaaleista. Lämmitysmuoto lämmityskuluineen on tärkeä seikka, samoin listaus kiinteistössä tehdyistä ja tarvittavista remonteista.

Jos talostasi on tehty Oikotielle tai Etuoveen kattava myynti-ilmoitus, voit tulostaa sen tai tallentaa sen pdf:ksi ja käyttää sitä myyntiesitteenä.

Myyntiesite kannattaa tallentaa myös omalle koneelle tai omaan mappiin ja antaa myös ostajalle helposti taltioitavassa muodossa. Näin kaupan jälkeisissä riitatilanteissa molempien osapuolten on helppo tarkastaa, mitä asunnosta kerrottiin ennen kauppaa ja mitä jätettiin kertomatta.

Kiinteistökaupassa tarjoukset eivät ole sitovia

Kiinteistökaupassa tarjoukset eivät ole sitovia, joten jos kaupanteko ei tapahdu nopeasti, myyjä ja ostaja tekevät usein sitovan esisopimuksen tulevasta kiinteistökaupasta.

Lain mukaan ostajan on tarkastettava ennen kiinteistökaupan esisopimuksen ja varsinaisen kiinteistökaupan tekoa huolellisesti ostettava kiinteistö asiakirjoineen.

Esisopimuksessa myyjä ja ostaja sopivat sitovasti tekevänsä kaupan tiettynä ajankohtana tietyin ehdoin. Sekä esisopimus että varsinainen kauppakirja tulee tehdä Maakaaren määrittämässä muodossa. Molemmat sopimukset on helpointa ja edullisinta  tehdä  sähköisesti Maanmittauslaitoksen Kiinteistöasiat-verkkopalvelussa. Me KotiKylässä voimme auttaa teitä kiinteistökaupassa ja hoitaa esisopimuksen ja/tai kauppakirjan teon puolestanne.