Asunnon kuntotarkastus tarvitaan ennen pien- ja rivitaloasunnon kauppaa. Se on sekä myyjän että ostajan ehdoton turva.

Kuntotarkastus kertoo, missä kunnossa asunto kaupantekohetkellä oli. Kun suuri osa puutteista löytyy ennen kauppaa tehdyssä asunnon kuntotarkastuksessa, myyjä ei voi väittää, ettei tiennyt vioista etukäteen. Ostaja puolestaan ei voi kaupan jälkeen vaatia myyjältä korvauksia kuntotarkastuksessa löytyneistä puutteista tai virheistä, joista hän on saanut kuulla ennen kaupantekoa ja jotka on kirjattu kuntotarkastuspöytäkirjaan.

Myyjällä on asuntokaupassa tiedonantovelvollisuus eli hänen on annettava ostajalle ennen kauppaa  kaikki tieto, mikä voi vaikuttaa kauppaan. Myyjä vastaa juridisesti asunnon virheistä ostajalle kaupan jälkeenkin, tiesi hän niistä tai ei. Piilevissä virheissä, joista myyjä ei tiennyt itsekään, vastuuta on kuitenkin rajoitettu ja elleivät ne ole todella merkittäviä, ne jäävät usein ostajan maksettavaksi.

Ostajalla on asuntokaupassa selonottovelvollisuus, eli hänen on tarkastettava asunto ympäristöineen ennen kauppaa. Hän ei voi vedota kaupan jälkeen virheisiin, jotka olivat selvästi nähtävillä asunnossa tarjouksentekohetkellä tai jotka löytyivät kuntotarkastuksessa.

Kun myyt tai ostat yli kolme vuotta vanhaa omakotitaloa, erillistaloa tai rivitalohuoneistoa, kannattaa ehdottomasti teettää ennen kauppaa asunnon kuntotarkastus. Asunnon Kuntotarkastus -nimellä myydään monenlaisia ja monenhintaisia palveluita, mutta oikeaoppinen kuntotarkastaja on auktorisoitu ammattilainen, joka tekee tarkastuksen aina viranomaisten hyväksymän ohjeen (KH 90-00394 ) mukaan, ei sitä soveltaen. Suurissa kerrostaloyhtiöissä, joissa yhtiöllä on laaja korjausvastuu, riittää suppeampi kosteusmittaus.

Näin tilataan kuntotarkastus

 

  • Sovi kuntotarkastuksen teettämisestä, aikataulusta ja kustannusten jakamisesta hyvissä ajoin kaupan toisen osapuolen kanssa. Aikataulua suunnitellessasi huomioi, että ennen tarkastusta myyjän pitää etsiä tarvittavat paperit ja täyttää esitietolomake ja tarkastuksessa menee useampi tunti ja sekä ostajan että myyjän olisi hyvä olla itse paikalla. Varaudu siihen, että kuntotarkastusraportin tekoon ja sen tulosten sulatteluun menee muutama päivä, joskus pidempäänkin. Älä missään nimessä sovi kaupantekopäivää liian nopeasti tarkastuksen perään.
  • Varmista, että kuntotarkastajana on aina alan auktorisoitu ammattilainen. Tunnistat hänet siitä, että hän käyttää titteliä Asuntokaupan kuntotarkastaja AKK. Hän tekee kuntotarkastuksen KH-kortin ohjeita noudattaen, ei soveltaen. Kortin ohjeisiin kuuluu myös se, että seinä- ja lattiarakenteita avataan. 
  • Valmistautukaa asunnon kuntotarkastukseen huolella etukäteen. Myyjällä on eniten tehtäviä: Hänen tulee kerätä asunnon piirustukset, dokumentit ja tiedot menneistä remonteista valmiiksi ja täyttää kuntotarkastustilauksen yhteydessä saatu  alkuhaastattelukaavake huolellisesti.
  • Myyjän tulee kertoa kaikki tiedossaan olevat asiat tarkastajalle. Tämä kannattaa, sillä ostaja ei voi kaupan jälkeen reklamoida asioista, jotka ovat hänen tiedossaan ennen kaupan tekoa.
  • Jos ostajaehdokas on jo olemassa, sekä myyjän että ostajan kannattaa olla paikalla kuntotarkastuksessa. Jos jokin asia mietityttää tarkastuksen yhteydessä, voitte molemmat kysyä siitä samantien tarkastajalta.
  • Lukekaa tarkastajan tekemä kuntotarkastusraportti huolellisesti ja jos siinä on kysyttävää, kysykää. Jos kuntotarkastuksessa mainitaan lisätutkimustarpeista tai akuuttia korjausta vaativista virheistä, sopikaa kirjallisesti ennen kauppaa, miten, kenen toimesta ja milloin lisätutkimukset hoidetaan ja miten korjauskustannukset mahdollisten virheiden osalta jaetaan. Liittäkää kuntotarkastusraportti kauppakirjan liitteeksi.

    Lue myös:

KotiKylän mainio artikkeli Kuntotarkastaja – asuntokaupan apuri vai kaupan kaataja.

Kuntotarkastuksessa yleisimmin löytyvät ongelmat

Veden kulkuun ja kosteuteen liittyvät

Maanpinnan kallistukset rakennuksesta poispäin puutteelliset

Sadevesien ohjaus puutteellinen

Salaojat puuttuvat tai niistä ei ole tietoa

Hajut, jotka voivat johtua mikrobeista tai homeesta ja vaativat jatkotutkimuksia

Talon huoltoon ja varustetasoon liittyvät

Ikkunanpellit puuttuvat tai puutteelliset

Huoltomaalaustarpeet

Turvavarusteet puutteelliset

Läpivienneissä, hormeissa ja piipun pellityksissä puutteita

Talon rakennusaikaan liittyvät

Märkätilat teknisen käyttöikänsä päässä

Riskirakenteet, jotka on korjattava

Kreosiitti tai asbestilöydökset, jotka on poistettava

* Asiantuntijana Raksystems Oy. 

Muualla verkossa aiheesta asunnon kuntotarkastus:

Kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeet kuntotarkastuksen tilaajille