Ruuhkavuosissa harva ehtii miettiä, mitä sitä oikeastaan haluaisi elämältä. Kysymys voi olla myös pelottava. Mitä jos huomaakin haluavansa ihan oikeasti elellä elämäänsä Bahamalla mojitoa tarjoillen, Thaimaassa tulennielijän työtä tehden tai Afrikassa leopardeja kouluttaen? Oman asunnon osto Suomesta ei ehkä edes sovi kuvioihin.

Tämä kysymys on oleellinen myös silloin, kun uusi koti on etsinnässä. Koti nääs vaikuttaa liki kaikkeen elämässä. ​Se vaikuttaa tutkitusti elämäntyyliin, liikunnallisuuteen, sosiaalisuuteen, perhe-elämän laatuun, talouteen terveyteen ja hyvinvointiin.

Jos päätyy mietinnässään siihen, että haluaa hankkia oman talon tai asunnon, pitää miettiä millaisen. Millainen koti tukee parhaiten sellaista elämää, jota haluaa jatkossa elää?

Omien ja muiden perheenjäsenten unelmien, toiveiden ja tarpeiden tutkiskeluun kannattaa käyttää aikaa ennen kuin säntää talo-ostoksille. Menetelmiä unelmien, tarpeiden ja toiveiden kartoittamiseen on monia. Yksi tykkää visualisoida asioita mielessään, toinen tekee toivelistoja tietokoneelle tai paperille.​Mukana muuttavat perheenjäsenet kannattaa osallistaa unelmointiin ja suunnitteluun. Helppo keino on pyytää jokaista perheenjäsentä miettimään kolme asiaa, jotka ovat tärkeitä uudessa kodissa ja sen myötä tulevassa uudenlaisessa elämässä ja koota ne kaikki yhteen.

 

Älä torppaa kenenkään kotiunelmia

​Kenenkään unelmia ei pidä automaattisesti torpata rahan tai käytännöllisyyden nimissä. Monet asioista ovat toteutettavissa jollakin tavalla, jos vain haluaa. Jos vaimo haluaa elää veden äärellä, mutta rahat eivät riitä rantataloon tai edes rantanäköalaan, voi muuttaa paikkaan, josta rantaan pääsee helposti kävelemään. Luonnonvesien lähellä oleskelu ja niiden näkeminen tekee tutkitusti hyvää ihmismielelle. Jos lapset haluavat leikkipuiston viereen asumaan, muttei sellaista ole lähistöllä, omaan pihaan voi kenties rakentaa privaattipuiston keinuineen, leikkimökkeineen ja trampolineineen.

 

Koti maksetaan rahalla, mutta valitaan sydämellä

​Joku talo voi olla hinta-laatusuhteeltaan selkeä järkiostos, mutta jos sydän sanoo ei, sitä kannattaa kuunnella.Koti on koti keholle, mielelle ja sielulle. Siellä eletään joka päivä suunnitelmia ja unelmia todeksi, rakennetaan muistojen arkkua ja tehdään elämän pieniä ja suuria päätöksiä. Siellä koetaan iloja ja onnenhetkiä, toivutaan menetyksistä ja suruista. Siellä kasvatetaan lapsia, riidellään, rakastetaan, hoidetaan ihmissuhteita. Se on turvapaikka ja keidas, jossa voi rauhoittua, ladata akkuja, energisoitua ja inspiroitua. Siksi kotia ei yksinkertaisesti voi valita pelkän excelin avulla.

 

Koti vaikuttaa tutkitusti hyvinvointiin ja terveyteen

Koti ympäristöineen vaikuttaa tutkitusti ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Lapset, vanhukset ja herkemmät aikuiset kokevat ympäristönsä vaikutukset erityisen vahvasti. Ulkoa kaikuvat äänet, ikkunoista aukeavat maisemat, ikkunanraosta tulvivan tuulen tuoksut. Valon leikki huoneissa, askelten kopinat portaissa, lattian tuntu paljaiden jalkojen alla. Vehreyttä tulvivat parvekkeet, takassa ritisevä leimu, kukkien leikki tapetissa. Ne kaikki vaikuttavat meihin moninaisilla tavoilla, joita emme itse usein havaitse ja tiedosta.

Ne vaikuttavat mm. mielialaamme, hengitykseemme, sykkeeseemme ja aivo- ja hormonitoimintaamme. Koti voi jopa altistaa sairauksille tai auttaa ehkäisemään niitä ja nopeuttaa paranemista – emmekä puhu nyt kodin rakennusteknisistä ominaisuuksista tai hometaloista. Ne ovat asia erikseen.

 

Kodin sanotaan olevan minuuden jatke

Unissamme seikailemme lapsuuden kodeissa ja maisemissa. Availemme narisevia ovia, kurkimme ikkunoista, juoksemme rappukäytävissä. Unitutkijat kertovat, että unien talot kertovat meistä, sillä koti on jatke ihmisen minuudelle. Me rakennamme kotia ja koti rakentaa meitä.

​Millainen koti siis tukisi parhaiten sinun ja perheesi Elämää 2.0? Jos elämäsi tuntuu nyt lähinnä ryynäämiseltä ja odotat aamusta lähtien nukkumaanmenoa tai elät vain lomilla, en tarkoita sitä. Tarkoitan sitä elämää, jota sinun pitäisi elää. Siihen kuuluu kyllä iloja ja suruja (kuten elämään aina), mutta voit nauttia arjesta ja sen pienistä hyvistä asioista. Saat energiaa luonnosta ja ihmissuhteista. Voitte viettää aikaa sinua kiinnostavien asioiden parissa, levätä, latautua ja inspiroitua.

Jos koti on vielä ostamatta, ota hetki aikaa illalla nukkumaan mennessäsi tai aamulla herätessäsi ja pohdi elämän isompia asioita. Unohda hetkeksi arjen kiireet, työt, tietokoneet, kännykät, asuntoportaalien ilmoitukset ja asunnot, joissa olet jo käynyt. Sulje silmät, hengitä syvään ja mieti rauhassa, millaisia isoja asioita jatkossa elämääsi kaipaat ja millainen siksi on elämäsi seuraava koti.