Omakotitalon myynti vaatii sinulta tietoa ja taitoa, myit sitten talosi itse tai välittäjän kautta. Talot ovat kaikki uniikkeja, talokaupassa ei ole peruutusoikeutta ja omistajana vastaat juridisesti ostajille talostasi annetuista tiedoista riippumatta siitä, kuka ne ostajille antoi.

Omakotitalon myynti eroaa asunto-osakkeen myynnistä monella tavalla. Omakotitalon kaupassa ostotarjoukset eivät ole vielä sitovia toisin kuin asunto-osakekaupassa. Talon kauppakirja täytyy tehdä Maakaaren mukaisessa määrämuodossa ja vahvistaa joko kaupanvahvistajan avulla tai käyttämällä kaupanteossa Maanmittauslaitoksen Kiinteistoasiat.fi-palvelua. Omistusoikeus omakotitaloon ei myöskään vahvistu ennen kuin ostaja on maksanut varainsiirtoveron ja hakenut lainhuutoa.

Omakotitalon myynti eroaa myös vastuiltaan asunto-osakekaupasta. Kun asunto-osakekaupassa myyjän vastuuaika piilevistä virheistä kestää kaksi vuotta, omakotitaloissa ja muissa kiinteistöissä myyjä vastaa  piilevistä virheistä viiden vuoden ajan.

Me KotiKylässä autamme sinua talokauppasi kaikissa vaiheissa ja opastuksemme ja palveluidemme avulla voit myydä talosi turvallisesti ja onnistuneesti itse. Tässä on sinulle ohjeet talokauppasi eri vaiheisiin.

Omakotitalon myynti - muistilista

Selvitä talosi kunto

Omakotitalon kunnon arviointi on yksi hankalimmista hommista talokaupassa.  Jos ostaja ei pysty arvioimaan talon kuntoa, hänen on hyvin vaikea päättää haluaako hän ostaa talon ja paljonko hänen kannattaisi siitä maksaa.

Jos asut vanhemmassa omakotitalossa, jota ei ole peruskorjattu viimeisen 10 vuoden aikana, suosittelemme teettämään talosta kuntotarkastuksen jo ennen kuin omakotitalon myynti alkaa.

Tieto ei lähtökohtaisesti lisää ostajan ja myyjän tuskaa, vaan poistaa oston esteitä ja auttaa sinua ja ostajaa kunnon ja hinnan arvioinnissa. Etukäteen kuntotarkastetuista taloista on selvästi helpompi saada tarjouksia kuin taloista, joiden kunto on luulojen ja toiveiden varassa.

Kun valitset kuntotarkastukselle tekijää, valitse aina auktorisoitu kuntotarkastaja, joka tekee kuntotarkastuksen KH-ohjekortin mukaisesti.  Näin talosi tuleva ostajakin voi luottaa tarkastuksen tuloksiin ja kuntotarkastus voidaan laittaa kauppakirjan liitteeksi.

Selvitä talosi laitteisto, asumiskustannukset ja pintamateriaalit

Onko kylpyhuoneissa vesieristeet ja onko salaojat uusittu? Lämpiääkö töllisi modernilla maalämmöllä vai pöriseekö kellarissa parhaat päivänsä nähnyt öljykattila? Paljonko lämmityskulut ovat olleet keskimäärin kuukaudessa olettaen ettet kulje kotona toppahaalarissa? Onko keittiön taso muovin näköistä marmoria vai marmonin näköistä muovia?

Sinulle nämä asiat ovat voineet olla samantekeviä eikä moni esittelyssä piipahtavakaan huomaisi äkkiseltään niitä, mutta ei auta. Lain mukaan myyjällä on tiedonantovelvollisuus, eli myyjän on annettava ostajalle ennen tarjouksen tekoa kaikki tieto, mikä voi vaikuttaa kauppaan. Lisäksi tiedon puute vaikeuttaa ostamista. Mitä selkeämmin talosi ominaisuudet ja materiaalit kuvataan netin myynti-ilmoitukseen, sitä todennäköisemmin joku uskaltaa ostaa talosi.

Päätä, mitä kauppaan kuuluu

Suomessa asunto- ja kiinteistökauppaan kuuluvat aina kaikki asuntoon kiinteästi asennetut laitteet ja varusteet, joita myyjä ei voi irrottaa jättämättä selviä ja rumentavia jälkiä.

Tällaisia ovat esim. kaiteet, vaatekomerot, pihalla kasvavat puut ja pensaat, ilmalämpöpumput  sekä kylpyhuone- ja keittiökalusteet. Samoin asunnon tarpeisto eli asunnon käyttötarkoituksen kannalta oleelliset tavarat kuuluvat aina kauppaan. Esimerkkejä ovat jää- ja pakastekaappi, sälekaihtimet, pyykinkuivausteline ulkona sekä postilaatikko. Et voi siis napata niitä mukaasi uuteen kotiin etkä periä niistä lisähintaa. Ne lasketaan kuuluvaksi omakotitalon myyntihintaan ja piste.

Jos haluat myydä omakotitalon myynnin yhteydessä koti-irtaimistoa, esimerkiksi huonekaluja, et voi sisällyttää niitä asunnon myyntihintaan vaan ne on hinnoiteltava erikseen.  Niistä tulee tehdä kauppakirjan liitteeksi erillinen irtaimistoluettelo, jossa luetellaan myytävät esineet, niiden hankinta-ajat ja todellinen arvo kaupantekohetkellä. Jokainen perheenjäsen voi myydä tavanomaista koti-irtaimistoa verottomasti, jos saadut henkilökohtaiset myyntivoitot ovat alle 5 000 euroa.

Päätä talosi myyntihinta

Kun tiedät, minkä kuntoista ja minkä varustetason omaavaa taloa olet myymässä, on aika päättää talon tuleva myyntihinta eli hinta, jolla lähdet taloasi myymään.

Myyntihinta on tärkeä asettaa oikealle tasolle, koska jos hinta on liian alhainen, menetät rahaa ja jos se on liian korkea, talo voi jäädä myymättä ja sen maine mennä.  Kannattaakin siksi tilata KotiKylästä kirjallinen kattavasti perusteltu omakotitalon hinta-arvio talostasi. Vaihtoehtoisesti voit kutsua kolme eri välitysliikkeessä työskentelevää välittäjää kotikäynnille, jolloin saat heiltä maksutta suulliset arviot.  Välittäjien maksuttomat suulliset arviot voivat kuitenkin erota paljonkin toisistaan.

Huomioi, että ilmoittamasi myyntihinta ei sido sinua myymään taloasi kyseisellä hinnalla. Voit myydä talosi halvemmalla tai kalliimmalla tai jättää sen kokonaan myymättä, vaikka joku ostajista tarjoaisi täyden hinnan. Jos päätät luopua myyntiaikeistasi tarjouksista huolimatta ja käytät myynnissä perinteistä väliittäjää, saatat kuitenkin joutua maksamaan välittäjän työstä normaalin palkkion.

Hanki omakotitalon myyntiin tarvittavat asiakirjat Maanmittauslaitoksesta

Omakotitalon myynti vaatii joukon virallisia asiakirjoja, joiden hankinta sujuu nykyään yhdellä puhelinsoitolla tai muutamalla klikkauksella Maanmittauslaitoksen verkkopalvelussa.

Tarvittavat kiinteistökaupan asiakirjat ovat kiinteistörekisteriote karttaotteineen, lainhuutotodistus ja rasitustodistus. Tarvitset asiakirjojen tilaamiseen vain kiinteistötunnuksen, jonka löydät mm. kiinteistörekisterikartasta.

Jos omakotitaloasi koskien on tehty muita sopimuksia, esim. hallinnanjakosopimus tai tontinvuokrasopimus, etsi ne valmiiksi ja tallenna ne digitaaliseen muotoon PDF:ksi.

Laadi talostasi hyvä nettiesittely

Talotkin esivalitaan nykyään netissä.

Tärkeimmät asuntojen ja omakotitalojen markkinointikanavat ovat Oikotien Asunnot ja Etuovi. Molempiin voit julkaista edullisesti asuntoilmoituksen yksityishenkilönä. Kun ilmoituksesi on julkaistu, voit kopioida sen linkin ja jakaa sen esimerkiksi kaupunginosasi Facebook-ryhmässä tai omissa somekanavissasi. Usein paras ostaja asuu jo valmiiksi ihan lähistöllä.

Nettiesittelyn kuviin kannattaa panostaa, sillä esittelyn tehtävänä on vakuuttaa ostajat siitä, että taloosi kannattaa tutustua paikan päällä.  Saat meiltä tilattua kustannustehokkaasti laadukkaan asuntokuvauksen, selkeät ja ajantasaiset pohjapiirrokset ja vaikkapa videon tai kopterikuvauksen talostasi.

Älä turhaan epäröit esittelyjen pitämistä itse. Omistaja vastaa lain mukaan aina asunnostaan ostajille annetuista tiedoista, myös mahdollisen välittäjän antamista. Talon omistaja tuntee kotinsa parhaiten ja osaa vastata parhaiten sitä koskevin kysymyksiin.

Omakotitalon myynti – valitse tästä palvelut