KOTI. NÄIN PÄÄSEN ALKUUN MYYNNISSÄSI.   TILAA MAKSUTON MYYNTISUUNNITELMA

Lisää Kotivertailuun

ASUNTO-OSAKKEEN MYYNTI – TÄSTÄ SE ALKAA.

Asunto-osakkeen myynti alkaa ottamalla yhteyttä isännöitsijään.

Asunto-osakkeen myynti kannattaa aloittaa helpoimmasta hommasta eli virallisten papereiden hankinnasta. Asuntokaupan asiakirjat saat isännöitsijältäsi tai jos häntä ei ole, taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta. Isännöitsijät perivät dokumenteista yleensä toimitusmaksun.

Asunto-osakkeen myynnissä tarvittavia papereita ovat 1) isännöitsijäntodistus, 2) yhtiöjärjestys 3) viimeisen yhtiökokouksen pöytäkirja ja 4) yhtiön tuloslaskelma ja tase ja 5) kunnossapitotarveselvitys, josta selviävät yhtiössä suunnitteilla olevat remontit. Isännöitsijä vastaa toimittamiensa paperien oikeellisuudesta ja sekä myyjä että ostajat voivat kysellä häneltä lisätietoja niihin liittyen.

Selvitä remontit, joita yhtiössä tai asunnossasi on tehty

Isännöitsijältä saamistasi taloyhtiön papereista selviävät yhtiössä toteutetut ja tulossa olevat tärkeimmät remontit. Jos et ole varma päätösten tilasta, selvitä remonttien tilanne isännöitsijältä ennakkoon ennen kuin asunnon myynti alkaa. Anna myös kiinnostuneille ostajaehdokkaille isännöitsijän yhteystiedot.

Oletko teettänyt omassa asunnossasi remonttia, joka on vaatinut taloyhtiön tai rakennusvalvonnan luvan tai suostumuksen? Jos kyllä, etsi remontin lupa-, valvonta- ja tarkastusasiakirjat valmiiksi ennen kuin asunnon myynti alkaa.  Jos aiempi omistaja on teettänyt ison remontin, kokoa senkin dokumentit. Muista myös, että asunnossasi sattuneista vesivahingoista on kerrottava kiinnostuneille ostajaehdokkaille jo ennen kun he jättävät tarjouksen. Tämä pätee, vaikka vahinko olisi johtunut naapurin vuodosta ja korjattu jo kauan sitten.

Selvitä muut yhtiön ja asunnon tiedot

Kun myyt asunto-osaketta, et myy itse asiassa seiniä ja lattioita vaan osakkeita asunto-osakeyhtiöstä. Niinpä sinun on selvitettävä, millaisesta yhtiöstä on kyse. Mikä on yhtiövastikkeen suuruus ja onko asunnolla maksamatonta yhtiölainaa. Onko yhtiössä lunastuslauseke ja miten ilmanvaihto ja isännöinti on järjestetty? Onko kylpyhuoneissa vesieristys ja onko keittiön taso muovin näköistä marmoria vai marmonin näköistä muovia? Sinulle nämä asiat ovat voineet olla samantekeviä mutta ei auta. Lain mukaan asuntoaan myyvällä on tiedonantovelvollisuus, eli kodin omistajan on annettava ostajalle ennen tarjouksen tekoa kaikki tieto, mikä voi vaikuttaa kauppaan. Kun asuntosi oleelliset tiedot kirjataan jo netin myynti-ilmoitukseen, säästät aikaa ja hermojasi.

Päätä, mitä kauppaan kuuluu.

Suomessa asuntokauppaan kuuluvat aina kaikki asuntoon kiinteästi asennetut laitteet ja varusteet, joita myyjä ei voi irrottaa jättämättä selviä ja rumentavia jälkiä. Tällaisia ovat esim. kaiteet, vaatekomerot, pihalla kasvavat puut ja pensaat, ilmalämpöpumput  sekä kylpyhuone- ja keittiökalusteet. Samoin asunnon tarpeisto eli asunnon käyttötarkoituksen kannalta oleelliset tavarat kuuluvat aina kauppaan. Esimerkkejä ovat jää- ja pakastekaappi, sälekaihtimet, pyykinkuivausteline ulkona sekä postilaatikko. Et voi siis napata niitä mukaasi uuteen kotiin etkä periä niistä lisähintaa. Ne lasketaan kuuluvaksi myyntihintaan ja piste.

Jos haluat myydä kaupan yhteydessä koti-irtaimistoa, esimerkiksi huonekaluja, et voi sisällyttää niitä asunnon myyntihintaan vaan ne on hinnoiteltava erikseen.  Niistä tulee tehdä kauppakirjan liitteeksi erillinen irtaimistoluettelo, jossa luetellaan myytävät esineet, niiden hankinta-ajat ja todellinen arvo kaupantekohetkellä. Jokainen perheenjäsen voi myydä tavanomaista koti-irtaimistoa verottomasti, jos henkilökohtaiset myyntivoitot ovat alle 5 000 euroa. Lisätietoa löydät verottajan sivuilta. 

Mieti, missä kaipaat apua.

Asunto-osakkeen myynti vaatii viisi asiaa. Nämä ovat  1) Huolellinen ennakkovalmistautuminen 2) Markkinalähtöinen hinnoittelu 3)Tehokas markkinointi eli asunnon edustava, selkeä ja kattava esittely netin eri kanavissa.  4) Joustavat esittelyajat, ystävälliset esittelijät ja hoidetun näköinen asunto  5) Ostajaehdokkaiden avittaminen ostopäätöksessä, tarjouksen ehtojen sopimisessa ja kaupanteossa.

Jos asunnon myynti kiinnostaa, lue kattava artikkelimme siitä, mitä asunnon myynnissä onnistuminen vaatii. 

Markkinoinnin tehtävänä on vakuuttaa ostajat siitä, että asuntoosi kannattaa tutustua paikan päällä. Jos kotisi esittely netissä ei ole edustava ja hinta oikealla tasolla, hyväkin markkinointi menee hukkaan ja asuntosi jää turhaan “hyllylle”. Siksi suosittelemme hankkimaan asunnostasi ennen myynnin aloitusta ammattitason valokuvat ja pohjakuvat ja hinnoittelemaan talosi realistisesti. Jos hankit Myyntipakkimme,  ne kuuluvat pakettiin. Lisäksi kannattaa huomioida, että ammattilaisen logo ja yhteystiedot myynti-ilmoituksessa herättävät ostajissa luottamusta ja tämä näkyy todennäköisesti useampina yhteydenottoina.

Esittelyt asunnon omistajan on usein fiksua hoitaa itse: Hän tuntee kotinsa parhaiten ja osaa vastata parhaiten sitä koskevin kysymyksiin. Kaiken lisäksi omistaja vastaa lain mukaan aina asunnostaan ostajille annetuista tiedoista, myös mahdollisen välittäjän antamista.

Viides kohta on se, jossa valtaosa kodin omistajista tarvitsee apua. Jos koti ei mene ensinäytöltä, harva omistaja haluaa soitella tai mailailla esittelyssä käyneiden perään, kysyä palautetta ja rohkaista uusintakäynnille. Lisäksi myyjän on hankalaa tarjota ostajille puolueetonta opastusta tarjousprosessissa. Hinta kun on vain yksi kaupan tärkeistä ehdoista.

Lopuksi asunto-osakkeen myyntiin tarvitaan enää fiksu kumppani.

KotiKylä on tuonut asuntokauppaan uuden nykyaikaisen ja turvallisen palvelukonseptin, joka säästää kodin omistajien kustannuksia, aikaa ja hermoja. MyyntiVoima-palvelumme sisältää kaiken mitä tarvitset asuntosi turvalliseen ja onnistuneeseen myyntiin lukuunottamatta esittelyjä. Ne pidät itse, sillä omistajana vastaat joka tapauksessa lain mukaan asunnostasi ostajille annetuista tiedoista. Palvelu pitää sisällään mm. laadukkaat ammattilaistason kuvat, pohjakuvat, markkinoinnin, ostajien auttamisen, kauppakirjan teon ja välittäjän henkilökohtaisen sähköpostituen kaikissa kauppasi vaiheissa.

Myyntivoiman avulla kauppasi sujuu turvallisesti, koska voit keskustella tulevien sopimuskumppaniesi kanssa i jo ennen kaupan tekoa ja säästät omaan taskuusi tuhansia euroja välityspalkkiossa.

Asunto-osakkeen myynti hoituu kauttamme helposti ja turvallisesti, missä sitten asutkin.

 Tässä joitakin esimerkkejä jo myydyistä kodeistamme. 

Your home looks so wonderful tonight