Oma asunto on yleensä ihmisen elämän suurin ja tärkein ostos. Siinä on kiinni paitsi rahat ja talous, myös arjen sujuvuus, elämänlaatu ja perheonni.

Oikeanlainen asunto voi parantaa ihmisen elämänlaatua, hyvinvointia ja jopa terveyttä. Sen hankinta voi olla loistava taloudellinen päätös ja tuottoisa sijoitus, johon sijoitetut varat ovat turvassa ja kasvavat. Väärin valittu koti taas voi viedä elämänlaadun, terveyden, perheonnen, rahat ja omaisuuden.

Miten sitten osata valita oikeanlainen koti, jossa mieli ja sielu lepäävät, keho voi hyvin, perhe viihtyy, arki sujuu ja perheen talous vankistuu?

1. Tee budjetti ja suunnitelma asunnosta järjellä

Minkä verran sinulla on omaa rahoitusta ja lainan vakuuksia saatavilla? Laki vaatii, että vähintään 15 % pitää olla omaa rahoitusta. Uuden asunnon arvosta vakuudeksi lasketaan 70% eli sinulla pitää olla myös antaa pankille 15% asunnon hinnasta vakuuksia eli muuta omaisuutta.

Jos tarvitset lainaa, kuinka suurella summalla voit maksaa asuntolainaa kuukausittain? Jos otat lainan 15-20 vuodeksi ja varaudut koron nousuun, kuinka suuren lainan voit ylipäätään pankista saada ja kuinka suuren pystyt hoitamaan?

Tarvitset rahaa myös varainsiirtoveron maksamiseen, ellet ole ensiasunnon ostaja. Lisäksi tarvitset joka kuukausi rahaa myös kuukausittaiseen asumiseen ja ylläpitoon. Erilaisissa asunnoissa on erilaiset asumiskulut. Isommissa suuremmat kuin pienemmissä.

Rahaa täytyy varata myös asunnon tai yhtiön tuleviin remontteihin ja ikäviin yllätyksiin. Jos ostat käytettyä asuntoa, hyvä keino on varata 5 % ostettavan asunnon hinnasta erilliselle tilille tuleviin remontteihin ja asuntoon liittyviin ikäviin yllätyksiin.

2. Päätä asunnon tärkeimmät kriteerit

Kuinka paljon tilaa on tarpeeksi? Monta makuuhuonetta tarvitsette? Kuinka suuren ruokapöydän aiotte hankkia? Millaisille säilytystiloille teille on tarvetta? Haluatteko tilat yhteen tasoon, moneen tasoon vai onko asia yhdentekevä? Tarvitsetteko oman parkkipaikan tai jopa kaksi? Pienen pihan, ison pihan tai parvekkeen?

Millaisen elämäntyylin haluatte? Jaksatteko käyttää aikaanne pitkiin työ- ja harrastusmatkoihin vai haluatteko, että tärkeisiin paikkoihin pääsee hetkessä?  Miten lähellä töitä, koulua ja ruokakauppaa haluatte asua? Mitä muuta pitää löytyä läheltä?

Jos et muuta kotiisi yksin, ota muut perheenjäsenet mukaan uuden kodin suunnitteluun. Selvitä mitkä ovat kolme tai viisi tärkeintä asiaa tulevassa kodissanne kunkin perheenjäsenen mielestä?

 

3. Valitse kriteerisi täyttävien asuntojen joukosta koti tunteella

Mikä  oli se asunto, jonka kuvat nähdessäsi sydämesi alkoi läpättää innosta? Missä tunsit olosi heti kotoisaksi? Minne olisit halunnut jäädä saman tien pidemmäksi aikaa? Missä lapset alkoivat heti leikkiä? Missä tunsit löytäneesi puuttuvan palasen elämästäsi? Missä osaat nähdä itsesi ja perheesi viiden vuoden päästä? Minkä näit jo mielessäsi uudelleen sisustettuna? Missä tunsit palanneesi kotiin?

 

4. Aloita salapoliisityö ja etsi rakkautesi heikot kohdat

Mene käymään löytämässäsi asunnossa uudelleen ja tarkasta asunto kuin sherlock holmes. Samoin sen piha ja ympäristö. Etsi kaikki kotiehdokkaan hyvät ja huonot puolet. Jos kyse on pientalosta tai rivitalosta, käy asunnossa myös sateella ja illalla. Ovatko rännit kunnossa? Tulviiko piha salaojien puutteesta? Onko kaadot tehty talosta pois päin?

Lue myös vielä kaikki talon paperit kertaalleen huolella läpi. Kysy asiat, jotka mietityttävät. Googlaa asuinalueesta kirjoitetut kommentit. Kysy alueella asuvilta tuttavilta alueen hyvistä ja huonoista puolista.

Selvitä, kuka asuntoa myy ja miksi. Googlaaminenkin on sallittua. Jos asunto on ulosotossa tai myyjä muuten varaton, huomaa, että talo voi olla kunnossa, mutta myyjä ei pysty todennäköisesti kantamaan lakisääteistä vastuutaan talon mahdollisista virheistä.  Jos talossa löytyisi vaikkapa paha kosteusvaurio, ostaja ei saa todennäköisesti myyjältä korvausta vaan korjaus menisi omaan piikkiin.

Jos myyjänä on perikunta, sopimuskumppaninasi on monta eri osapuolta. Näissäkin tapauksissa voit kyllä ostaa talon, kunhan tiedät etukäteen tilanteen ja varaudut siihen taloudellisesti ja henkisesti.

 

5. Mielikuvaharjoittele asumista

Kuvittele itsesi asumaan valitsemaasi asuntoon ja alueelle. Millaista on lähteä sieltä aamuruuhkassa töihin.? Miltä tuntuu lähteä sieltä lomalle? Miten kutsut sinne vieraita tai vietät joulua?

Millaista arkenne on kesähelteellä, syyssateiden aikaan ja talvipakkasilla?  Jos sinulla on lapsia, kuvittele hakevasti heidät päiväkodista tai näe heidät matkalla kouluun. Missä kukakin viettäisi aikaa ja nukkuisi? Mitä tekisitte viikonloppuisin? Mitä lapset puuhailisivat? Olisiko lähellä lapsille kavereita ja harrastusmahdollisuuksia ja kuka lapsia kuljettaisi harrastuksiin?

Mieti myös millaisen toisen valinnan voisit tehdä? Millainen olisi vaihtoehto B eli toinen asunto, jonka voisit ostaa? Millaista elämä siellä olisi? Entä jos hankkisit ihan toisentyyppisen asunnon toisenlaisella sijainnilla?

6. Tee päätös, etenetkö tämän kotikaupan kanssa

Jos päätät edetä, etene. Mieti hinta, jonka kanssa sinä voit elää ja jonka myyjä voi hyväksyä  ja tee asunnosta ehdollinen  asunnon ostotarjous, jossa ehtona on ettei kosteusmittauksissa (kerrostalohuoneisto) tai kuntotarkastuksessa (rivitalohuoneisto, pientalo tai kiinteistö) löydy mitään kummaa. Jos ostat pientaloa tai kiinteistöä ja teetät kuntotarkastuksen kauttamme Raksystemsillä, voit laittaa kaupan ehdoksi  myös myyjän ottaman piilovirhevakuutuksen. Piilovirhevakuutus korvaa piilevien virheiden korjauskulut tiettyyn rajaan asti myyjän puolesta.

Jos myyjä ei hyväksy tarjoustasi, hän  tekee yleensä vastatarjouksen. Jos olet edelleen budjetissasi ja olet edennyt ostoprosessissasi  huolella, muutaman tonnin hintaero on asuntokaupoissa toisarvoinen.

7. Älä panikoidu kuntotarkastuksen tuloksista

Jos ostat pientalon tai rivitalohuoneiston, muista teettää asunnon kuntotarkastus ennen loppukauppaa. Älä pelkää kuntotarkastuksessa löytyviä ikäviä yllätyksiä; on aina parempi löytää asunnon virheet ja puutteet ennen kauppaa kuin sen jälkeen. Jos olet laittanut kaupan ehdoksi ettei kuntotarkastuksessa löydy merkittäviä tai kauppahintaan vaikuttavia virheitä,  sinulla on ennen kauppaa vielä neuvotteluvaltaa. Voit ehdottaa kauppahinnan alentamista, virheen korjauttamista myyjän piikkiin tai perääntyä koko hommasta.

Kaupan jälkeen tilanteesi on hankalampi. Jos myyjä ei ole tällöin tiennyt virheestä, kyseessä on piilevä virhe, ja jotta myyjä joutuisi siitä ylipäätään oikeudellisesti vastuuseen, virheen on pitänyt olla merkittävä kaupan syntymisen kannalta ja sen korjauskulujen pitäisi olla 4-10% asunnon kauppahinnasta. 400 000€ asunnossa tämä tarkoittaa vähintään 16000 € korjauskuluja. Pienet virheet jäävätkin lähes aina ostajan maksettavaksi ja jos isot piilevät virheet menevät oikeuskäsittelyyn, myyjä ei joudu koskaan korvaamaan korjauskuluja kokonaan.

Tuliko kuntotarkastuksessa tai kosteusmittauksessa esille tietoa, joka vaikuttaa asunnon arvoon tai asumismukavuuteen?  Jos kyllä, oletko halukas ostamaan asunnon edullisempaan hintaan siitä huolimatta? Jos ei, älä enää jahkaile vaan vie kauppa kunnialla loppuun.

 

8. Tarkasta asunnon tai kiinteistön kauppakirja huolella

Kauppakirja on asunto- ja kiinteistökaupan tärkein dokumentti, jonka sisältöä tavataan kirjain kirjaimelta kaupan jälkeisissä ongelmatilanteissa. Ostajan ja myyjän täytyy aina tarkastaa kauppakirja huolella, teki sen kuka tahansa.

Jos ostat asunnon välittäjän kautta, välittäjä laatii yleensä kauppakirjan. Jos taas ostat asunnon ilman välittäjää, sovitte myyjän kanssa, miten ja kenen toimestaa kauppakirja laaditaan.  Me KotiKylässä voimme laatia asunnon kauppakirjan tai kiinteistön kauppakirjan puolestanne. Kauppakirjan tekee meillä aina LKV ja kiinteistökaupassa teemme kauppakirjat Maanmittauslaitoksen sähköisen kaupankäyntipalvelun kautta.

Varmista, ettei kauppakirjassa evätä mitenkään myyjän lakisääteistä vastuuta talon vioista tai piilevistä virheistä, ellei asiasta ole nimenomaan sovittu ja mahdollisia isojakin virheitä ole huomioitu jo kauppahinnassa. Älä suostu myöskään mihinkään epämääräisiin lauseisiin, jotka rajoittavat myyjän vastuuta.

Laki edellyttää, että myyjä on antanut ostajalle kaiken tiedon joka voi vaikuttaa hänen ostopäätökseensä ja että ostaja on tutustunut asuntoon ja tarkastanut sen huolella ennen kaupan tekoa. Jos myyjä on kertonut, että asunnon kylpyhuoneessa on kosteusvaurio tai takan hormi on korjausta vailla ennen kaupan tekoa, ei ostaja voi vedota niihin kaupan jälkeen hinnanalennuksen toivossa. Toisaalta jos kosteusvaurio onkin laajempi ja ulottuu keittiöön saakka tai jos hormi on korjaamiskelvoton, ostaja voi reklamoida myyjää.

 

9.Tee kaupat ja ala suunnitella muuttoa

Muista, että kodin tekevät viime kädessä siellä asuvat ihmiset ja heidän energiansa, eivät designkalusteet ja viimeisen päälle hiotut parketit. Remontoi ja sisusta ennen muuttoa vain sen verran, kun on tarpeen. Ihanimmat sisustukset syntyvät pala kerrallaan uutta, vanhaa ja lainattua yhdistäen. Korjattavaa tulee vastaan joka asunnossa ja talossa. Kun olet tehnyt asunnon valinnan huolella, asunnon pienille vioille ja vastoinkäymisille ei kannata antaa yhtään ylimääräistä ajatusta.