Asunnon osto voi olla yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Se vaikuttaa pitkään perheen talouteen, elämäntyyliin, elintapoihin, perheonneen, arjen sujuvuuteen, hyvinvointiin ja jopa terveyteen. 

Moni aloittaa asunnon oston suunnittelun selailemalla asunto-ilmoituksia markkinapaikoista. Tämä on toki helppoa ja hyödyllistä, mutta tärkeämpää olisi pysähtyä ensin miettimään, mitä on etsimässä. Millaisessa talossa ja millaisella alueella haluaa asua? Miten paljon rahaa voi käyttää asumiseen kuukausittain? Miten asunnon on palveltava asukkaidensa tarpeita tulevina vuosina?

Me KotiKylässä haluamme, että teet fiksumpia päätöksiä asunnon ostossa. Siksi löydät meiltä  tietoa, tuotteita ja palveluita jotka helpottavat asunnon ostamista. 

Asunnon osto vaatii suunnitelman

Ennen kuin säntää asunto-ostoksille, on syytä miettiä, millaista asuntoa on etsimässä.

Muutamia yleispäteviä ohjeita voimme antaa. Oikea koti tuntuu kodilta. Sinne on helppo tulla ja siellä on hyvä olla.  Koet, että siellä olisi hyvä levätä, inspiroitua, harrastaa, viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa, toipua maailman tuulista ja voimaantua. Se on lähellä niitä asioita ja ihmisiä, jotka ovat sinulle arvokkaita ja tärkeitä.

Sitten järkiasiat. Hyvässä kodissa on tilaa riittävästi sekä asukkaille että heidän tärkeille kalusteilleen ja tavaroilleen ja se ei vaadi enempää työtä, kuin mitä asukkaat jaksavat, osaavat ja haluavat tehdä. Se on asukkaiden budjetille sopiva hankintahinnaltaan ja asumis- ja ylläpitokuluiltaan.

Lue artikkelimme kodin valinnasta

Tee budjetti asunnon ostolle & asumiselle

Asunnon osto on iso ja pitkävaikutteinen taloudellinen päätös. Paljonko voit käyttää joka kuukausi asumiseen rahaa, kun elämässäsi pitää olla tilaa myös yllätyksille? Kun mietit asumiseen meneviä kuluja, älä ajattele vain asunnon ostohintaa, lainan kuukausierää ja tarvittavia remontteja. Asunnon jatkuvia kuluja ovat mm. asunnon lämmitys- ja energiakulut ja vesi- ja jätehuoltokulut. Asuntoyhtiöissä maksetaan kuukausittaista yhtiövastiketta ja kiinteistössä vuotuista kiinteistöveroa.

Jos voisit käyttää asumiseen 1500€ kk ja asumiskulut olisivat 500€/kk, pystyisit lyhentämään asuntolainaa korkoineen 1000€:lla kuussa. Voisit hakea tällä maksusuunnitelmalla nyt n. 200 000€ lainan 20 vuoden maksuajalla. Asunnon osto ja lainan saanti vaatii kuitenkin vähintään 10 % vakuuksia tai omaa pääomaa. Laske oma asuntobudjettisi ja maksusuunnitelmasi helposti pankkisi asuntolainalaskuria hyödyntäen.

Näin tarkastat kiinnostavan kodin asuntoesittelyssä

Asuntokauppalain mukaan asunnon ostajalla on asuntokaupassa selonottovelvollisuus eli hänen on perehdyttävä asuntoon ja tarkastettava sekä sen paperit että  asunto huolella jo ennen ostotarjouksen tekoa. Ostaja ei saa kaupan jälkeen vaatia hinnanalennusta vedoten vikoihin, jotka olisivat olleet havaittavissa asunnossa tarjouksen tekohetkellä.

Moni menee tulevan kotinsa ensinäytölle valmistautumatta kahta kättä heiluttaen, vaikka asunnon ostaminen on yksi elämän suurimmista kaupoista ja ensimmäinen käynti kodissa on aina se tärkein. Asunnon kuvat ja tiedot kannattaa käydä läpi huolella etukäteen. Samalla kannattaa miettiä valmiiksi asiat, jotka näytöllä on tarkastettava tai kysyttävä myyjältä tai välittäjältä.

Jos koti on kiinnostava, näytöllä kannattaa katsoa rohkeasti kaikki paikat, kysyä mieltä askarruttavat kysymykset ja ottaa kuvia muistin jatkeeksi.

Tarkista nämä asiat asuntoesittelyssä

Paljonko kannattaa tarjota?

Kun unelma-asunto on löytynyt, tutkittu ja tarkastettu on aika päättää, edetäkö tarjouksen tekoon, jäädäkö väyrystelemään vai luopuako koko asunnon ostosta.

Tässä pohdinnassa asunnon kauppahinta on usein keskeisessä roolissa. Myyjä on ilmoittanut oman hintapyyntönsä, mutta  asunnon lopullinen kauppahinta määräytyy aina sen mukaan, millä kukin ostaja on valmis ostamaan ja myyjä myymään. Jotkut myyjät kokeilevat tietoisesti kepillä jäätä ja asettavat hinnan omasta mielestäänkin korkeaksi. Jotkut myyjät taas eivät suostu tinkimään piiruakaan.

Jos myyjän pyytämä kauppahinta askarruttaa tai haluat muuten saada ulkopuolisen puolueettoman näkemyksen tueksesi,  tilaa KotiKylästä lisämaksua vastaan perusteltu ja puolueeton kirjallinen hinta-arvio. Se ei tukeudu vain keskineliöhintoihin vaan ottaa huomioon myös ostettavan asunnon erityispiirteet.

Tilaa fiksumpi hinta-arvio

Asunnon osto houkuttaa? Malttia, malttia

Jos uskot löytäneesi unelmiesi kodin tai elämäsi diilin, sinun saattaa tehdä mieli tehdä ostotarjous saman tien. Monesti välittäjäkin tähän hoputtaa; toinen ostaja on tulossa katsomaan, kolmas on tekemässä tarjousta ja niin edelleen.

Ennen ostotarjouksen tekemistä kannattaa kuitenkin vetää henkeä ja varmistaa, että olet hankkinut kaiken asunnon ostoon tarvitsemasi tiedon. (Kyllä: Jätetty tarjous on asunto-osakekaupassa ostopäätös, vaikket voikaan olla vielä varma asunnon saamisesta). Muista, että palautusoikeutta ei ole etkä voi vedota kaupan jälkeen asioihin, jotka sinun olisi pitänyt osata ja tajuta selvittää etukäteen.

Selvitä nämä ennen tarjouksen tekoa

Asunnon osto sitovaksi ostotarjouksella

Ostotarjoukset ovat asunto-osakekaupassa sitovia ja niissä mainittujen ehtojen pohjalta tehdään usein myös lopulliset kaupat, joten ostotarjousta ei kannata nakata matkaan hätiköiden. Kiinteistökaupassa hyväksytty ostotarjous ei automaattisesti velvoita kaupantekoon, mutta vetäytyessäsi voit joutua korvaamaan toiselle tarjouksen hyväksymisestä koituneet kulut.

Asunnon ostotarjous annetaan kirjallisena ja siihen kirjataan kaupan osapuolten ja kauppahinnan lisäksi myös kaupan ehdot. Ehdot koskevat mm. asunnon vapautumista, maksuaikataulua ja sitä, missä tilanteissa kauppa voidaan perua ja koituuko perumisesta sanktioita.

Näin teet fiksumman ostotarjouksen