Hintahaarukka: Alkaen enintään

Laajennettu haku

Lisää Kotivertailuun

Asuntoesittely on tärkeä osa asunnon hankintaprosessia. Koska asunnoista löytyy nykyisin hyvät kuvat, kartat ja tiedot netistä, asunnon etsijät voivat tehdä esivalinnan potentiaalisista asunnoista jo verkossa. Kiinnostavat asunnot kannattaa kuitenkin aina käydä katsomassa myös paikan päällä, sillä parhaatkaan kuvagalleriat, videoesittelyt ja virtuaaliesittelyt eivät kerro koko totuutta. Koti, joka ei netissä näyttänyt parhaita puoliaan voi kivuta näytön jälkeen listan ykköseksi ja ennakkosuosikiksi nettiesittelyn perusteella päätynyt taas osoittautua vääränlaiseksi.

Asuntoesittelyyn ei kannata kuitenkaan mennä kahta kättä heiluttaen ja perehtymättömänä. Jos olet tutustunut asunnon tietoihin ja kuviin huolellisesti ennakkoon, paikan päällä pidettävä asuntoesittely on mahdollisuus paitsi tarkastaa asunnon kunto ja tilaratkaisu, myös aistia sen tunnelmaa, näkymiä ja naapurustoa.

KotiKylän muistilista asuntoesittelyssä kävijälle:

  • Varmista, että asunto täyttää must-kriteerinne.  Joskus voi tuntua hauskalta mennä katsomaan hienoa asuntoa, vaikkei sitä olisi mitään mahdollisuutta ostaa. Asuntoesittely ei ole kuitenkaan paikka hakea sisustusvinkkejä ja inspiraatiota, sitä varten on Pinterest ja sisustuslehdet. Pyydä asunon paperit ennalta sähköpostiisi, perehdy niihin ja katso asunnon tiedot ja kuvat vielä kertaalleen läpi ennen esittelyyn menoa. Listaa muistiin mielessäsi heränneitä kysymyksiä.
  • Jos mahdollista, sovi esittely pidettäväksi valoisaan aikaan. Asunnot näyttävät erilaisilta eri vuorokauden aikana ja eri säillä. Kuulaassa talvihämärässä moni paikka näyttäää tunnelmalliselta, mutta asuntoon tutustuminen ja sen tarkastaminen onnistuu parhaiten kirkkaalla päivänvalolla. Valoisaan aikaan asunnon pinnat näyttävät oikean värisiltä ja mahdolliset lommot ja tahrat erottuvat paremmin. Päivänvalossa havaitset, onko asunto valoisa vai pimeä, miten paljon sisään tulee luonnonvaloa, mihin huoneisiin aurinko paistaa, millainen piha on ja mitä ikkunoista näkyy. Jos olet ostamassa rivi- tai pientaloa, ennen sitovan ostopäätöksen tekoa se kannattaisi katsastaa myös rankkasateella. Tällöin näet, miten rännit toimivat ja miten sade- ja pintavedet ohjautuvat pihamaalla.
  • Perehdy alueeseen, sen palveluihin ja asunnon tarkkaan sijaintiin jo etukäteen. Missä ovat teille tärkeät lähipalvelut? Millä pääsisitte töihin, kouluun ja päiväkotiin? Mistä löytyy leikkipuisto, kahvila, bussipysäkki ja terveyskeskus? Jos et pääse käymään alueella jo ennen esittelyä eikä alue ole tuttu, ei hätää. Google ja Google Maps auttaa. Samalla kun käytte esittelyssä, kannattaa ajaa lähikadut läpi, aistia naapuruston tunnelmaa ja tarkastaa teille tärkeimpien lähipalveluiden sijainti.
  • Printtaa pohjapiirros itsellesi etukäteen ja suunnittele, miten talon pohja taipuisi tarpeisiinne. Harva vanha asunto taipuu sellaisenaan uuden perheen tarpeisiin. Jos joudut muutenkin teettämään isompaa remonttia, voit hyvin muokata samalla myös hieman huonejärjestystä. Seinien kaataminen ei ole ammattimieheltä vaikeaa tai kallista, jos seinä ei ole kantava. Sotkua siitä kyllä syntyy. Kosteiden tilojen siirtäminen paikkaan, jossa ei ole vesi- ja viemäriputkia lähellä on vaikeaa, mutta keittiö ja kylpyhuone saadaan kyllä  vaihtamaan tarvittaessa keskenään paikkaa. Väliseiniä on helppo rakentaa. Kosteiden tilojen muokkaukset vaativat aina rakennusvalvonnalta ja taloyhtiöltä luvan, mutta jos suunnitelmat ovat järkevät ja saat hommaan hyvän suunnittelijan ja valvojan, lupa yleensä heltiää. p.s. Jos sinulla ei ole käytössä asunnosta kunnon pohjakuvaa, voit kysyä pohjapiirrosta myös kuntasi rakennusvalvonnasta. Monella kunnalla on nykyään vanhojen rakennuslupapiirrustusten verkkokauppa netissä.
  • Varaa riittävästi aikaa ja anna hyvä vaikutelma. Esittelyssä pääset hetkeksi kylään tuntemattoman ihmisen yksityiseen kotiin. Et ole asuntomessuilla tai autonäyttelyssä, esittele siis itsesi ja käyttäydy ystävällisesti. Älä arvostele toisen tekemiä valintoja tai asunnon huonoa kuntoa ääneen. Jos haluat ottaa valokuvia itsellesi muistisi virkistämiseksi, pyydä siihen lupa. Kirjoita muistiin asioita, jotka haluat painaa mieleen tai  joista haluat kysyä myyjältä tai välittäjältä. Jos huomaat heti, että koti ei miellytä, katso huoneet nopeasti ja pintapuolisesti läpi ja lähde kohteliaasti pois. Niin on kaikille parempi. Jos koti taas kiinnostaa, ota aikasi ja tutkaile ja arvioi kotia huolella. Älä vain fiilistele vaan availe komeroita, laske vettä hanasta, lainaa wc:tä, pyydä lupaa käydä kellarissa ja ullakolla. Kysy asiallisia asuntoon liittyviä kysymyksiä. Jos myyjä tai välittäjä eivät osaa vastata sinulle relevantteihin kysymyksiin, pyydä heitä vastaamaan niihin jälkeenpäin sähköpostilla.
  • Älä hätiköi vaan sovi etenemisestä. Välittäjä tai myyjä saattaa hoputtaa sinua tekemään päätöksiä. Lenkkareitakin sovitetaan ajan kanssa, joten miksi asunto pitäisi ostaa hätiköiden? Ota siis aikasi, mutta pidä kaupan muut osalliset koko ajan informoituna aikeistasi, ettei mahdollinen unelmakotisi livahda ohi. Esittelyn lopussa sovi etenemisestä. Voit sopia vaikkapa uudesta asuntoesittelystä, jonne otat mukaan muita henkilöitä (esim. remonttimiehen tai muun ulkopuolisen asiantuntijan) tai joka pidetään eri vuorokaudenaikaan. Jos asunto on kiinnostava ja uhkana on, että asunnosta tulee kilpailevia tarjouksia hetkellä millä hyvänsä, sovi myyjän kanssa, että hän pitää sinut informoituna tilanteesta.

KotiKylästä saat Kodinostajan parhaat palvelut järkihintaan: