Laajennettu haku

Lisää Kotivertailuun

Show me your home. So you show me yourself.

Unelmakotia etsimässä?

Asunnon osto vaatii suunnittelua.

Ennen kuin säntää asunto-ostoksille, on syytä miettiä, millaista asuntoa on etsimässä.

Muutamia yleispäteviä ohjeita voimme antaa. Oikea koti tuntuu kodilta. Sinne on helppo tulla ja siellä on hyvä olla.  Koet, että siellä olisi hyvä levätä, inspiroitua, harrastaa, viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa, toipua maailman tuulista ja voimaantua. Se on lähellä niitä asioita ja ihmisiä, jotka ovat sinulle arvokkaita ja tärkeitä.

Sitten järkiasiat. Hyvässä kodissa on tilaa riittävästi sekä asukkaille että heidän tärkeille kalusteilleen ja tavaroilleen ja se ei vaadi enempää työtä, kuin mitä asukkaat jaksavat, osaavat ja haluavat tehdä. Se on asukkaiden budjetille sopiva hankintahinnaltaan ja asumis- ja ylläpitokuluiltaan.

Lue artikkelimme kodin valinnasta

Tee budjetti asunnolle & asumiselle.

Paljonko voit käyttää joka kuukausi asumiseen rahaa, kun elämässäsi pitää olla tilaa myös yllätyksille?Kun mietit asumiseen meneviä kuluja, älä ajattele vain asunnon myyntihintaa, lainan kuukausierää ja tarvittavia remontteja. Asunnon jatkuvia kuluja ovat mm. asunnon lämmitys- ja energiakulut ja vesi- ja jätehuoltokulut. Asuntoyhtiöissä maksetaan kuukausittaista yhtiövastiketta ja kiinteistössä vuotuista kiinteistöveroa.

Jos voisit käyttää asumiseen 1500€ kk ja asumiskulut olisivat 500€/kk, pystyisit lyhentämään asuntolainaa korkoineen 1000€:lla kuussa. Voisit hakea tällä maksusuunnitelmalla nyt n. 200 000€ lainan 20 vuoden maksuajalla. Asunnon osto ja lainan saanti vaatii kuitenkin vähintään 10 % vakuuksia tai omaa pääomaa. Laske oma asuntobudjettisi ja maksusuunnitelmasi helposti pankkisi asuntolainalaskuria hyödyntäen.

Mistä löydät nekin kodit, jotka eivät ole julkisessa myynnissä?

Eikö unelmakoti näytä tulevan koskaan julkiseen myyntiin? Ovatko kaikki näkemäsi asunnot vääränlaisia? Haluaisitko löytää ja ostaa uuden kotisi ilman turhaa hoputusta tai tarjouskilpailuja?

Suuri osa asunnon omistajista olisi valmis myymään kotinsa, jos sopiva ostaja sattuisi kohdalle ja kaupat sujuisivat vaivattomasti ilman välityspalkkiota. Moni haluaa myös myydä asuntonsa ilman turhaa julkisuutta. Iso osa hyvistä kodeista vaihtaa onnellisesti omistajaa välittäjien ja suuren yleisön tietämättä.

Hankkimalla KotiKylästä Ostajan Työkalupakin voit julkaista Kotietsivällemme ilmoituksen, jolla kerrot toivealueesi kodin omistajille, mitä etsit. Näin he voivat olla yhteydessä sinuun ja voit löytää sellaisiakin koteja, joiden omistaja vasta harkitsee myyntiä tai jotka eivät koskaan tulekaan julkiseen myyntiin.

Ostajan Työkalupakit

Näin tarkastat kiinnostavan kodin asuntoesittelyssä.

Asuntokauppalain mukaan ostajalla on asuntokaupassa selonottovelvollisuus eli hänen on perehdyttävä asuntoon ja tarkastettava sekä sen paperit että  asunto huolella jo ennen ostotarjouksen tekoa. Ostaja ei saa kaupan jälkeen vaatia hinnanalennusta vedoten vikoihin, jotka olisivat olleet havaittavissa asunnossa tarjouksen tekohetkellä.

Moni menee tulevan kotinsa ensinäytölle valmistautumatta kahta kättä heiluttaen, vaikka asunnon osto on yksi elämän suurimmista kaupoista ja ensimmäinen käynti kodissa on aina se tärkein. Asunnon kuvat ja tiedot kannattaa käydä läpi huolella etukäteen. Samalla kannattaa miettiä valmiiksi asiat, jotka näytöllä on tarkastettava tai kysyttävä myyjältä tai välittäjältä.

Jos koti on kiinnostava, näytöllä kannattaa katsoa rohkeasti kaikki paikat, kysyä mieltä askarruttavat kysymykset ja ottaa kuvia muistin jatkeeksi.

Tarkista nämä asiat asuntoesittelyssä.

Unelmakotia ostamassa

Asunnon osto houkuttaa? Malttia, malttia.

Jos uskot löytäneesi unelmiesi kodin tai elämäsi diilin, sinun saattaa tehdä mieli tehdä ostotarjous saman tien. Monesti välittäjäkin tähän hoputtaa; toinen ostaja on tulossa katsomaan, kolmas on tekemässä tarjousta ja niin edelleen.

Ennen tarjouksen tekemistä kannattaa kuitenkin vetää henkeä ja varmistaa, että olet hankkinut kaiken tarvitsemasi tiedon asunnon ostoon. (Kyllä: Jätetty tarjous on asunto-osakkeissa ostopäätös, vaikket voikaan olla vielä varma asunnon saamisesta). Muista, että palautusoikeutta ei ole etkä voi vedota kaupan jälkeen asioihin, jotka sinun olisi pitänyt osata ja tajuta selvittää etukäteen.

Selvitä nämä ennen tarjouksen tekoa

Paljonko kannattaa tarjota?

Kun unelma-asunto on löytynyt, tutkittu ja tarkastettu on aika päättää, edetäkö tarjouksen tekoon, jäädäkö väyrystelemään vai luopuako koko hommasta.

Tässä pohdinnassa asunnon kauppahinta on usein keskeisessä roolissa. Myyjä on ilmoittanut oman hintapyyntönsä, mutta  asunnon lopullinen kauppahinta määräytyy aina sen mukaan, millä kukin ostaja on valmis ostamaan ja myyjä myymään. Jotkut myyjät kokeilevat tietoisesti kepillä jäätä ja asettavat hinnan omasta mielestäänkin korkeaksi. Jotkut myyjät taas eivät suostu tinkimään piiruakaan.

Jos myyjän pyytämä kauppahinta askarruttaa tai haluat muuten saada ulkopuolisen puolueettoman näkemyksen tueksesi,  tilaa KotiKylästä lisämaksua vastaan perusteltu ja puolueeton kirjallinen hinta-arvio. Se ottaa huomioon myös asunnon erityispiirteet.

Tilaa fiksumpi hinta-arvio 

Näin syntyy fiksu ostotarjous

Ostotarjoukset ovat asunto-osakekaupassa sitovia ja niissä mainittujen ehtojen pohjalta tehdään usein myös lopulliset kaupat, joten ostotarjousta ei kannata nakata matkaan hätiköiden. Kiinteistökaupassa hyväksytty ostotarjous ei automaattisesti velvoita kaupantekoon, mutta ei niissäkään kannata satuilla mitä sattuu.

Asunnon ostotarjous annetaan kirjallisena ja siihen kirjataan kaupan osapuolten ja kauppahinnan lisäksi myös kaupan ehdot. Ehdot koskevat mm. asunnon vapautumista, maksuaikataulua ja sitä, missä tilanteissa kauppa voidaan perua ja koituuko perumisesta sanktioita.

Näin teet fiksumman ostotarjouksen

Mutta mitä sanoo laki? Lakinurkka opastaa.

Kaikki KotiKylän antamat neuvot ja ohjeet noudattavat asunto- ja kiinteistökaupan lainsäädäntöä, totta kai. KotiKylän Lakinurkasta löydät tarkempaa tietoa asuntokauppaa ja kiinteistökauppaa ohjaavista laista ja säädöksistä ja hyödyllisiä linkkejä.