Ennen kun laitat omistamasi kiinteistön myyntiin, sinun tulee hankkia ns. kiinteistökaupan asiakirjat. Suurimman osan niistä saat  helposti, nopeasti ja edullisesti Maanmittauslaitoksesta. Kiinteistötiedot ovat Suomessa julkisia. Niinpä kiinteistön ostamista suunnittelevana tai muuten vain uteliaana voit tilata minkä tahansa kiinteistön viralliset asiakirjat Maanmittauslaitokselta sähköpostiisi pientä maksua vastaan.

Jotta voit tilata kiinteistökaupan asiakirjat, tarvitset kuitenkin kiinteistötunnuksen. Se löytyy yleensä kiinteistön aiemmista papereista ja kiinteistörekisterikartasta. Tunnuksen voi myös selvittää maksutta Maanmittauslaitoksen karttapalvelusta.

Lain mukaan ostajan on tarkastettava ennen kiinteistön esisopimuksen tekoa huolellisesti ostettava kiinteistö asiakirjoineen. Tässä  käyttöösi muistilista, josta selviää mitkä ovat Kiinteistökaupan viralliset asiakirjat ja mitä tietoja ne sisältävät.

Muistilista – Kiinteistökaupan asiakirjat

Kiinteistörekisteriote sisältää kiinteistön perustiedot (kiinteistötunnuksen, rekisteröintipäivämäärän ja pinta-alan) ja tietoa kaavoista, rasitteista, käyttöoikeuksista ja osuuksista yhteisiin alueisiin.Saat Maanmittauslaitoksesta.

Rasitustodistus listaa kiinteistöön kohdistuvat kiinnitykset, rasitteet ja oikeudet (esim. tien käyttö) sekä muistutukset, kuten ulosmittaukset. Saat Maanmittauslaitoksesta

Lainhuutotodistus kertoo kiinteistön nykyiset omistajatiedot. Saat Maanmittauslaitoksesta.

Kiinteistörekisterin karttaote näyttää kiinteistösi rajat kartalla Saat Maanmittauslaitoksesta

Mahdollisen hallinnanjakosopimuksen tai tontinvuokrasopimuksen löydät talosi papereista.

Asuinrakennuksen energiatodistus Tilaa haluamaltasi asiantuntijalta.

Kiinteistön myyntiesitteen laadit helposti itse kiinteistöstä kokoamiesi tietojen perusteella.

Asuinrakennuksen pohjapiirroksen tilaat edullisesti ja nopeasti KotiKylästä

Kuntotarkastusraportti,  jos tarkastus on tehty jo ennen talon myyntiin laittoa.

Tilaa Kiinteistökaupassa tarvitsemasi paperit Maanmittauslaitoksesta

Voit tilata kaikki kiinteistökaupan viralliset dokumentit Maanmittauslaitoksesta helposti ja edullisesti kolmella tavalla: Puhelinsoitolla, täyttämällä nettilomakkeen tai kirjautumalla sähköiseen asiointipalveluun. Tarvitset tilausta varten kiinteistötunnuksen. Saat lomakkeet suoraan sähköpostiisi, jotta sinun on helppo tallentaa ne ja lähettää ne ostajaehdokkaille.

Näin tehdään myyntiesite kiinteistömuotoisesta asunnosta

Hyvä myyntiesite on selkeä, informatiivinen ja huolella tehty. Se antaa katsojalleen hyvän mutta rehellisen kuvan sekä myytävästä kiinteistöstä että sen myyjästä.

Myyntiesitteen muoto on vapaa, kunhan siinä annetaan ostajaehdokkaille kaikki oleelliset tiedot kiinteistöstä ja siinä sijaitsevista rakennuksista. Lukemisen helpottamiseksi tieto kannattaa jaotella  selkeisiin osa-alueisiin.

Oleellinen tieto pitää aina sisällään mm. kiinteistön ja sillä sijaitsevien rakennusten perustiedot, hintapyynnön, asuinrakennusten asumiskulut, muut kiinteistön kulut sekä listauksen asuinrakennuksen varustetasosta ja pintamateriaaleista. Lämmitysmuoto lämmityskuluineen on tärkeä seikka, samoin listaus kiinteistössä tehdyistä ja tarvittavista  remonteista.

Jos talostasi on tehty Oikotielle tai Etuoveen kattava myynti-ilmoitus, voit tulostaa sen tai tallentaa sen pdf:ksi ja käyttää sitä myyntiesitteenä.

Myyntiesite kannattaa tallentaa myös omalle koneelle tai omaan mappiin ja antaa myös ostajalle helposti taltioitavassa muodossa. Näin kaupan jälkeisissä riitatilanteissa molempien osapuolten on helppo tarkastaa, mitä asunnosta kerrottiin ennen kauppaa ja mitä jätettiin kertomatta.