Asuntoesittely on tärkeä osa asunnon ostoprosessia. Vaikka asunnoista löytyykin nykyisin hyvät kuvat, kartat ja tiedot netistä, kiinnostavat asunnot kannaattaa lähes aina käydä katsomassa myös paikan päällä. Parhaatkaan kuvagalleriat, videoesittelyt ja virtuaaliesittelyt eivät kerro koko totuutta.
Asunto-osakekauppaa säätelevän Asuntokauppalain ja kiinteistökauppaa ohjaavan Maakaaren mukaan ostajalla on asuntokaupassa selonottovelvollisuus. Ostajan on tarkastettava asunto papereineen huolellisesti ennen tarjouksen jättämistä, ja mikäpä olisi parempi hetki asunnon tarkastukseen kuin asuntoesittelyssä käynti.
Koti, joka ei netissä näyttänyt parhaita puoliaan voi kivuta asuntoesittelyn jälkeen listan ykköseksi ja ennakkosuosikiksi nettiesittelyn perusteella päätynyt taas osoittautua vääränlaiseksi.
Asuntoesittelyyn ei kannata kuitenkaan mennä kahta kättä heiluttaen ja perehtymättömänä. Kun olet tutustunut asunnosta annettuihin tietoihin, kuviin ja asiakirjoihin huolellisesti ennakkoon, asuntoesittelyssä voit keskittyä katsastamaan asunnon kunnon ja tilaratkaisun ja aistimaan tunnelmaa, näkymiä ja naapurustoa.
1. Varmista ennakkoon, että asunto sopii tarpeisiinne.
Joskus voi tuntua hauskalta mennä katsomaan hienoa asuntoa, vaikkei sitä olisi mitään mahdollisuutta ostaa. Asuntoesittely ei ole kuitenkaan paikka hakea sisustusvinkkejä ja inspiraatiota, sitä varten on Pinterest ja sisustuslehdet. Pyydä asunon paperit ennalta sähköpostiisi, perehdy niihin ja katso asunnon tiedot ja kuvat vielä kertaalleen läpi ennen esittelyyn menoa. Listaa muistiin mielessäsi heränneitä kysymyksiä.
2. Perehdy alueeseen ja sen palveluihin jo ennen asuntoesittelyä.
Missä ovat teille tärkeät lähipalvelut? Millä pääsisitte töihin, kouluun ja päiväkotiin? Mistä löytyy leikkipuisto, kahvila, bussipysäkki ja terveyskeskus? Jos et pääse käymään alueella jo ennen esittelyä eikä alue ole tuttu, ei hätää. Google ja Google Maps auttavat.
Kun myöhemmin käytte esittelyssä, kannattaa ajaa lähikadut läpi, aistia naapuruston tunnelmaa ja tarkastaa teille tärkeimpien lähipalveluiden sijainti.
3. Selvitä etukäteen, taipuisiko talon pohja tarpeisiinne.
Printtaa pohjapiirroksesta kopioita etukäteen ja suunnittele, miten kiinnostavan asunnon pohja taipuisi tarpeisiinne. Missä syödään, missä vietetään yhdessä laatuaikaa, missä kukakin nukkuu? Riittääkö kaikille perheenjäsenille omaa rauhaa? Missä säilytetään urheiluvarusteita, kulkupelejä ja kausivaatteita?
Jos joudut muutenkin teettämään isompaa remonttia, voit hyvin muokata samalla myös hieman huonejärjestystä. Seinien kaataminen ei ole ammattimieheltä vaikeaa tai kallista, jos seinä ei ole kantava. Sotkua siitä kyllä syntyy.
Kosteiden tilojen siirtäminen paikkaan, jossa ei ole vesi- ja viemäriputkia lähellä on työlästä, mutta keittiö ja kylpyhuone saadaan kyllä vaihtamaan tarvittaessa keskenään paikkaa. Uusia väliseiniä on varsin helppo rakentaa. Kosteiden tilojen muokkaukset vaativat aina rakennusvalvonnalta ja taloyhtiöltä luvan, mutta jos suunnitelmat ovat järkevät ja saat hommaan hyvän suunnittelijan ja valvojan, lupa yleensä heltiää.
p.s. Jos sinulla ei ole ostettavasta asunnosta pohjakuvaa, sellainen saattaa löytyä kuntasi rakennusvalvonnan nettipalvelusta. Voit myös piirrättää meillä puhtaaksi vanhan ja sekavan pohjakuvan tai teettää meillä asunnostavaihtoehtoisen pohjapiirroksen, jotta kaikkien on helpompi hahmottaa, millaista huonejärjestyksen muutosta mielessäsi suunnittelet.
4. Mene asuntoesittelyyn valoisaan aikaan.
Asunnot näyttävät erilaisilta eri vuorokauden aikana ja eri säillä. Kuulaassa talvihämärässä moni paikka näyttäää tunnelmalliselta, mutta asuntoon tutustuminen ja sen tarkastaminen onnistuu parhaiten kirkkaalla päivänvalolla. Valoisaan aikaan asunnon pinnat näyttävät oikean värisiltä ja mahdolliset lommot ja tahrat erottuvat paremmin. Päivänvalossa havaitset, onko asunto valoisa vai pimeä, miten paljon sisään tulee luonnonvaloa, mihin huoneisiin aurinko paistaa, millainen piha on ja mitä ikkunoista näkyy.
Aurinkoisena kesäpäivänä kaikki näyttää normaaalia kauniimmalta. Jos olet ostamassa rivi- tai pientaloa, se kannattaisi katsastaa myös rankkasateella ja myrskyn mylviessä. Tällöin näet omin silmin, miten rännit ja salaojat toimivat ja miten sade- ja pintavedet ohjautuvat pihamaalla.
5. Tutkaile asuntoa tarkasti, mutta kohteliaasti.
Asuntoesittelyssä pääset hetkeksi kylään tuntemattoman ihmisen yksityiseen kotiin. Et ole asuntomessuilla tai autonäyttelyssä, esittele siis itsesi ja käyttäydy ystävällisesti. Älä arvostele toisen tekemiä valintoja tai asunnon huonoa kuntoa ääneen. Asunnon hinta ei laske sillä, että haukut sitä. Jos et löydä asunnosta mitään kehuttavaa, ole mieluummin vaiti.
Jos haluat ottaa valokuvia itsellesi muistisi virkistämiseksi, pyydä siihen lupa. Jos huomaat heti, että koti ei sovi tarpeisiisi ja toiveisiisi, katso huoneet nopeasti ja pintapuolisesti läpi ja lähde kohteliaasti pois. Niin on kaikille parempi.
Jos koti taas kiinnostaa, ota aikasi ja tutkaile kotia huolella. Älä vain fiilistele vaan availe komeroita, laske vettä hanasta, lainaa wc:tä, pyydä lupaa käydä kellarissa ja ullakolla. Kysy asiallisia asuntoon liittyviä kysymyksiä. Jos myyjä tai välittäjä eivät osaa vastata sinulle relevantteihin kysymyksiin, pyydä heitä vastaamaan niihin jälkeenpäin sähköpostilla.
6. Selvitä ennen tarjouksen tekoa kaikki, mikä askarruttaa.
Esittelyn päätteeksi välittäjä tai myyjä saattaa kysellä kiinnostustasi ja hoputtaa sinua tekemään päätöksiä.
Asunnon osto on iso päätös, mittaat sitä sitten rahassa tai elämänlaadussa. Ostotarjouksen tekeminen sitoo sinua juridisesti eikä asuntokaupassa ole automaattista peruutusoikeutta. Älä siis luota pelkkään ensivaikutelmaan tai tunteisiin.
Oletko selvittänyt asunnosta kaiken oleellisen, mitä tarvitset ostopäätöksen tekoon? Jos epäröit, tässä on ostotarjousta suunnittelevan muistilista avuksesi.
Jos vain mahdollista, asunnossa olisi aina hyvä käydä vähintään kahdesti ennen sitovan tarjouksen tekemistä. Toisella kerralla huomaa enemmän. Voit hyvin pyytää rakennusalan ammattilaisen tai fiksun ystäväsi tai sukulaisesti mukaasi toiseen esittelyyn.
Jos epäröit asunnosta tarjottavaa hintaa, voit tilata KotiKylältä puolueeton kirjallinen asunnon hinta-arvio perusteluineen.
7. Kun löydät sen oikean, tee tarjous huolella.
Jos perehtymisen ja esittelyjen jälkeen olet sitä mieltä, että asunto on aidosti tosi kiinnostava, ei kannata turhaan aikailla. Jos tarvitset pankista lainalupauksen, pyydä se samantien.
Ostotarjous tulee tehdä aina kirjallisena ja siinä sovit jo tulevista kaupan ehdoista. Kauppahinta on ehdoista vain yksi.
Jos ostat käytetyn rivi-tai pientaloasunnon, älä unohda laittaa kaupan ehdoksi kuntotarkastusta, jossa ei ilmene mitään merkittävää asunnon arvoon ja asumismukavuuteen vaikuttavaa. Kuntotarkastuksen ja muut kuntotutkimukset tilaat kätevästi kauttamme ja ohjeet fiksun ostotarjouksen tekoon saat täältä.