Lisää Kotivertailuun

Asuntomarkkinat: Onko nyt hyvä hetki myydä?

Asuntomarkkinat: Onko nyt hyvä hetki myydä?

”Asuntomarkkinat ovat hidastuneet. ””Käytettyjen asuntojen kauppa seisoo. ””Suuret asunnot eivät liiku.” ”Asuntojen hinnat ovat laskussa”.  “Nyt ovat ostajan markkinat” 

Asuntosijoittajalle tällaiset otsikot voivat olla mielenkiintoista luettavaa, mutta entä tavalliselle kodinomistajalle? Onko nyt hyvä hetki myydä? Jossakin jokaisen on asuttava ja kotia ei voi mitata pelkästään rahassa. Sitä paitsi asunnon myynti ja muuttokin vievät rahaa, aikaa ja energiaa.

Useimmiten koti menee myyntiin asukkaidensa unelmien tai elämäntilanteen muuttumisen vuoksi. Yksi haluaa sisämaasta meren rannalle, toinen maalta kaupunkiin. Kolmas haluaa lisää tilaa lapsiluvun lisääntyessä, neljäs haluaa äkkiä eroon työläästä pihasta.

Otollisin hetki aloittaa asunnon myyminen on silloin, kun kaikki kodin asukkaat kokevat kodin vaihtamisen kannaltaan mielekkääksi. Aina näin ei ole. Silti joskus on järkevää myydä, joskus jopa pakko.

Jos et osaa päättää, onko nyt hyvä aika myydä asunto, pitäisikö hommaa lykätä tai unohtaa koko juttu,  vastaaminen seuraaviin kysymyksiin voi helpottaa.

Miksi kodin myynti on ajatuksissasi?

Ohjaako asunnon myyntiä pakko, arjen sujuvuus vai unelma jostakin paremmasta? Tarvitsetteko asuntoon sijoitetut rahat johonkin muuhun käyttöön? Pelkän vaihtelun vuoksi kotia tuskin kannattaa vaihtaa. Mikä nykyisessä kodissa ei enää palvele teitä? Mitä haluatte elämäänne lisää kodin myynnin myötä? Onko jotakin, mistä haluatte eroon?

Missä aiotte asua, kun koti on myyty?

Vaihdatteko kaupunginosaa tai kaupunkia vai pysyttekö samoilla kulmilla?Muutatteko vuokralle, alatteko rakentaa omaa taloa vai hankitteko uuden omistuskodin? Onko uusi koti jo löytynyt vai alatteko etsiä sitä samaan aikaan nykyisen kodin myynnin kanssa?

Väliaikainen vuokra-asunto voi kuulostaa paperilla helpolta, mutta se voi olla aika hankala ratkaisu perheelliselle. Muutto on yhtä työläs, muutat sitten omaan tai vuokralle ja harva jaksaa vaihtaa kotia puolen vuoden välein. Isoja hyväkuntoisia vuokra-asuntoja ei ole myöskään paljoa tarjolla.

Milloin haluaisitte muuttaa?

Onko tarve myydä asunto ja muuttaa akuutti vai joustaako aikataulunne tilanteen mukaan?

Muuttuuko muuton myötä lasten päiväkoti tai koulu? Jos kyllä, muutto kannattaa yrittää ajoittaa kesään tai lukukauden alkuun. Päiväkotipaikkaa voi olla vaikea saada halutusta päiväkodista kesken lukukautta. Lähikouluun pääsee kesken vuottakin, mutta lasten sopeutuminen uuteen luokkaan sujuu helpoiten, jos he pääsevät mukaan lukukauden alusta.

Kestääkö suunnitelmanne sen, että koti myydään heti tai että se ei mene kaupaksi puoleen vuoteen? Asunnon myyntiaika voi vaihdella huomattavasti, mutta pääsääntö on, että mitä suurempi, syrjäisempi tai kalliimpi koti, sitä kauemmin sen myyntiin kannattaa varata aikaa. Aina on kuitenkin omakotitaloja, jotka viedään käsistä viikossa ja yksiöitä, joita kaupataan yli puoli vuotta.

KotiKylä auttaa asiakkaitaan vaihtamaan kotia hallitusti ja mutkattomasti. Jos ostaja löytyisi yllättäen liian nopeasti, voimme usein koettaa neuvotella pitkän vapautumisajan. Kauppoja voidaan tehdä joskus jopa vuoden vapautumisajalla.

Tarvitsetteko lisäneliöitä, mutta asuntojen hintojen lasku pelottaa?

Lisäneliöiden hankinta on sitä edullisempaa, mitä alempana asuntojen neliöhinnat alueellasi ovat. Kuvitellanpa, että myyt omistamasi 50 m2 kerrostalo-asunnon ja ostat tilalle samankaltaisen kodin 75 neliöisenä. Jos molemmissa kaupoissa toteutunut neliöhinta on 3500€, maksat 25 lisäneliöstä välirahaa 87 500€. Jos neliöhinta olisikin ollut 4000€, joutuisit maksamaan välirahaa 100 000€. Kokeile uutta välirahalaskuriamme, niin näet miten alueesi keskineliöhintojen lasku tai nousu voi vaikuttaa sinun asuntokauppaasi.

Mitä sanovat asuntomarkkinat?

Pääkaupunkiseudulla keskineliöhinnat ovat nousseet viime vuosina aikana reilusti. Muualla Suomessa nousua ei ole ollut, vaan hinnat ovat heilahdelleet ja jopa laskeneet. Muu Suomi on kuitenkin liian iso ja heterogeeninen alue, jotta asunnon ostaja tai myyjä voisi tehdä tämän pohjalta suuria johtopäätöksiä. Tampere on hyvin erityylinen alue kuin Kontiomäki, josta rakkaat isovanhempani olivat kotoisin.

 

 

Hintatilastot eivät valitettavasti kerro paljoakaan yksittäisen asunnon hinnasta. Kunkin asunnon hinta kun muodostuu sen mukaan, millä kukin ostaja suostuu ostamaan ja myyjä myymään.

Lisäksi alueiden keskineliöhinnat ovat parhaimmillaankin keskiarvoja. Jos yksi asunto maksaa 1000€ neliöltä ja naapurikadulla myydään samankokoista 3000€ neliöltä, niiden keskineliöhinta on 2000€ /neliö eikä se kerro paljonkaan kummankaan asunnon hinnasta. Lue artikkelimme asuntojen keskineliöhinnoista, niin et enää huolestu turhasta.

Jos kuitenkin asuntojen hinnat näyttäsivät jatkavan alueellasi yleisesti laskuaan, on hyvä aika vaihtaa nykyinen koti suurempaan tai hankkia vihdoin se ensiasunto, sijoitusasunto tai vapaa-ajankoti. Asuntokaupassa voitto tehdään yleensä ostettaessa ja laskevilla markkinoilla taitava ostaja voi saada neliöitä halvemmalla.

 

Voisiko vanhan kodin jättää myymättä (mutta muuttaa silti uuteen)?

Ennen 90-luvun alun lamaa monet suomalaiset ostivat ensin uuden kodin ja myivät sitten vasta vanhan eikä käynyt kuinkaan. Laman aikana kaikki muuttui. Korot olivat kaksinumeroisissa lukemissa, asuntojen hinnat romahtivat, työttömyys kasvoi. Pankkeja kaatui, konkurssit kukoistivat ja moni perhe joutui kahden asunnon loukkuun.

Viimeisen viidentoista vuoden aikana talous on heilahdellut, mutta korot ovat pysyneet alhaalla ja kaupunkiasuntojen hinnat suhteellisen ylhäällä. Pelko kahden asunnon loukusta on kuitenkin iskostunut syvästi suomalaisten mieliin. Harva ostaa uuden ennen kuin vanha on myymättä, vaikka varaakin olisi. Vielä harvempi miettii, että mitäs jos ostaisinkin uuden, mutta pitäisin myös tämän vanhan keskustahuoneiston ja pistäisin sen vuokralle. Etenkin suurten kaupunkien keskustan läheisyydessä olevien kerrostaloasuntojen kohdalla tätä vaihtoehtoa kannattaa vakavasti harkita, jos lompakko ja pinna vaan kestää. Mikä olisikaan tätä helpompi tapa hankkia eläketurvaksi  hyvä sijoitusasunto?

Samasta aiheesta

Totta ja tarua asuntojen hinnoista

Ostanko, myynkö vai odottelenko?   Oli syksy 2002. Mediassa ennustettiin asuntojen hintojen...

Lue lisää
Katja
by Katja

Asuntokauppa – Tätä et tiennyt.

Asuntokauppa on meistä useimmille yksi elämän suurimpia ja tärkeimpiä kauppoja. Harva...

Lue lisää
Katja
by Katja

Millaisella asuinalueella haluat asua ja miksi?

Monta asiaa kodissasi voit muuttaa jälkeenpäin, mutta asuinalue ja asunnon sijanti siellä...

Lue lisää
Katja
by Katja