”Asuntomarkkinat ovat ylikuumentuneet.” ”Kesäkodit viedään käsistä.” ”Pääkaupunkiseudulla podetaan asuntopulaa” ”Maalla myyntiajat ovat pitkiä”.  

Asuntosijoittajalle tai alan ammattilaiselle tällaiset otsikot voivat olla mielenkiintoista luettavaa, mutta entä tavalliselle kodinomistajalle? Häntä kiinnostaa, onko nyt hyvä hetki myydä tai ostaa asunto?

Jossakin jokaisen on asuttava ja kotia ei voi mitata pelkästään rahassa. Sitä paitsi asunnon myynti, osto ja muuttokin vievät rahaa, aikaa ja energiaa.

Useimmilla koti menee vaihtoon asukkaiden unelmien tai elämäntilanteen muuttumisen vuoksi. Yksi haluaa sisämaasta meren rannalle, toinen maalta kaupunkiin. Kolmas haluaa lisää tilaa lapsiluvun lisääntyessä, neljäs haluaa äkkiä eroon työläästä pihasta.

Otollisin hetki myydä ja ostaa asunto on silloin, kun kaikki kodin asukkaat kokevat kodin vaihtamisen kannaltaan mielekkääksi.

Jos et osaa päättää, onko nyt hyvä aika myydä tai ostaa asunto, pitäisikö hommaa lykätä tai unohtaa koko juttu,  vastaaminen seuraaviin kysymyksiin voi helpottaa.

Miksi kodin myynti tai osto on ajatuksissasi?

Ohjaako asunnon vaihtoa pakko, arjen sujuvuus vai unelma jostakin paremmasta? Tarvitsetteko asuntoon sijoitetut rahat johonkin muuhun käyttöön? Pelkän vaihtelun vuoksi kotia tuskin kannattaa vaihtaa. Mikä nykyisessä kodissa ei enää palvele teitä? Mitä haluatte elämäänne lisää kodin myynnin ja oston myötä? Onko jotakin, mistä haluatte eroon?

Missä haluatte jatkossa asua ja miksi?

Vaihdatteko kaupunginosaa tai kaupunkia vai pysyttekö samoilla kulmilla? Muutatteko vuokralle, alatteko rakentaa omaa taloa vai hankitteko uuden omistuskodin? Onko uusi koti jo löytynyt vai alatteko etsiä sitä samaan aikaan nykyisen kodin myynnin kanssa?

Väliaikainen vuokra-asunto voi kuulostaa paperilla helpolta, mutta se voi olla aika hankala ratkaisu perheelliselle. Muutto on yhtä työläs, muutat sitten omaan tai vuokralle ja harva jaksaa vaihtaa kotia puolen vuoden välein. Isoja hyväkuntoisia vuokra-asuntoja ei ole myöskään paljoa tarjolla ja useimmissa vuokrasopimuksissa vaaditaan vuoden sitoutumista.

Milloin haluaisitte muuttaa?

Onko tarve myydä tai ostaa asunto ja muuttaa akuutti vai joustaako aikataulunne tilanteen mukaan?

Muuttuuko muuton myötä lasten päiväkoti tai koulu? Jos kyllä, muutto kannattaa yrittää ajoittaa kesään tai lukukauden alkuun. Päiväkotipaikkaa voi olla vaikea saada halutusta päiväkodista kesken lukukautta. Lähikouluun pääsee kesken vuottakin, mutta lasten sopeutuminen uuteen luokkaan sujuu helpoiten, jos he pääsevät mukaan lukukauden alusta.

Kestääkö suunnitelmanne sen, että koti myydään heti tai että se ei mene kaupaksi puoleen vuoteen? Asunnon myyntiaika voi vaihdella huomattavasti, mutta pääsääntö on, että mitä suurempi, syrjäisempi tai kalliimpi koti, sitä kauemmin sen myyntiin kannattaa varata aikaa. Aina on kuitenkin omakotitaloja, jotka viedään käsistä viikossa ja yksiöitä, joita kaupataan yli puoli vuotta.

Uuden kodin löytäminenkään ei välttämättä tapahdu nopeasti.   Mitä tarkemmat kriteerinne ovat ja mitä vähemmän alueellanne on tarjontaa, sitä enemmän kuukausia kannattaa varata. Huomioi myös, että vaikka löytäisittekin uuden kodin heti, sen vapautumiseen voi mennä aikaa puolikin vuotta.

Tarvitsetteko lisäneliöitä, mutta asuntojen hintojen lasku pelottaa?

Kun alueesi hinnat laskevat, on hyvä hetki ostaa asunto tai vaihtaa koti suurempaan. Lisäneliöiden hankinta on nimittäin sitä edullisempaa, mitä alempana asuntojen neliöhinnat alueellasi ovat.

Kuvitellanpa, että myyt omistamasi 50 m2 kerrostalo-asunnon ja ostat tilalle samankaltaisen kodin 75 neliöisenä. Jos molemmissa kaupoissa toteutunut neliöhinta on 3500€, maksat 25 lisäneliöstä välirahaa 87 500€. Jos neliöhinta olisikin ollut 4000€, joutuisit maksamaan välirahaa 100 000€. Kokeile välirahalaskuriamme, niin näet miten alueesi keskineliöhintojen lasku tai nousu voi vaikuttaa sinun asuntokauppaasi.

Mitä sanovat asuntomarkkinat?

Pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa keskineliöhinnat ovat nousseet viime vuosina reilusti. Kriisien aikana asuntokauppa on hetkeksi hiljentynyt, mutta palannut nopeasti vanhoihin uomiinsa.

Muualla Suomessa asuntojen hinnat ovat kehittyneet eri tahdeissa. Muuttotappiopaikkakunnilla keskineliöhinnat ovat laskeneet.

Muista kuitenkin, että alueen keskineliöhinnat ovat aina vain keskiarvoja eikä niiden avulla voi hinnoitella koskaan yksittäisiä asuntoja.

Jos yksi asunto maksaa 1000€ neliöltä ja naapurikadulla myydään samankokoista asuntoa 3000€ neliöltä, niiden keskineliöhinta on 2000€ /neliö eikä se kerro paljonkaan kummankaan asunnon hinnasta. Lue artikkelimme asuntojen keskineliöhinnoista, niin et enää huolestu turhasta.

Askarruttavatko asuntojen hinnat?

Vaikka asuntomarkkinoita kuvaavat myyntiaika- ja  hintatilastot ovatkin kiinnostavia, ne eivät valitettavasti kerro paljoakaan yksittäisen asunnon hinnasta ja myyntiajasta. Kunkin asunnon hinta kun muodostuu sen mukaan, millä kukin ostaja suostuu ostamaan ja myyjä myymään.

Jos kuitenkin asuntojen hinnat näyttäsivät jatkavan alueellasi laskuaan, voi olla hyvä aika ostaa asunto, vaihtaa nykyinen koti suurempaan tai hankkia kakkoskoti, sijoitusasunto tai vapaa-ajankoti. Asuntokaupassa voitto tehdään yleensä ostettaessa ja laskevilla markkinoilla taitava ostaja voi saada lisäneliöitä halvemmalla. Kiinnitä kuitenkin huomiota siihen, mitä ostat ja millä hinnalla. Kaikkien asuntojen hinnat eivät koskaan laske tai nouse samassa suhteessa. Osta sellainen, joka pitää arvonsa mahdollisimman hyvin.

 

Voisiko vanhan kodin jättää myymättä (mutta muuttaa silti uuteen)?

Ennen 90-luvun alun lamaa monet suomalaiset ostivat ensin uuden kodin ja myivät sitten vasta vanhan eikä käynyt kuinkaan. Laman aikana kaikki muuttui. Korot olivat kaksinumeroisissa lukemissa, asuntojen hinnat romahtivat, työttömyys kasvoi. Pankkeja kaatui, konkurssit kukoistivat ja moni perhe joutui kahden asunnon loukkuun.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana talous on heilahdellut, mutta korot ovat pysyneet alhaalla ja asuntomarkkinat ovat olleet varsin vakaat. Vuosien 2008-2009 finanssikriisikin vaikutti enemmän myyntiaikoihin ja kauppamääriin kuin kauppahintoihin. Pelko kahden asunnon loukusta on kuitenkin iskostunut syvästi suomalaisten mieliin. Harva ostaa uuden ennen kuin vanha on myymättä, vaikka varaakin olisi.

Vielä harvempi miettii, että mitäs jos ostaisinkin uuden, mutta pitäisin myös tämän vanhan keskustahuoneiston ja pistäisin sen vuokralle. Etenkin suurten kaupunkien keskustoissa olevien kerrostaloasuntojen kohdalla tätä vaihtoehtoa kannattaa vakavasti harkita, jos lompakko, pankkisuhde ja pinna vaan kestävät. Mikä olisikaan tätä helpompi tapa hankkia eläketurvaksi  hyvä sijoitusasunto?