Lisää Kotivertailuun

Asunnon myyntihinta: Oikein hinnoiteltu koti on puoliksi myyty

Asunnon myyntihinta: Oikein hinnoiteltu koti on puoliksi myyty

Asunnon myyntihinta kannattaa asettaa heti myynnin alussa ostajien näkökulmasta mahdollisimman oikealle tasolle. Alalla pitkään toimineet tai useampia asuntokauppoja tehneet tietävät, että asuntokaupassa ei yleensä kannata olla liian ahne ja kokeilla kepillä jäätä, ainakaan pitkään.

Liian korkea myyntihinta alussa voi pelottaa potentiaalisimmat ostajat ensimetreiltä ja ostajia ei yleensä riitä loputtomiin. Liian korkea asunnon hintapyyntö myös pidentää yleensä myyntiaikaa ja aiheuttaa pahimmillaan vain naureskelua naapurustossa.

Asunto, joka myynnin alkaessa komeilee asuntoportaaleissa hakutulosten kärjessä putoaa muutaman viikon jälkeen hakutulosten häntäpäähän. Siellä se ei enää herätä entisenlaista huomiota ja kiinnostusta. Vaikkei asunnoissa olekaan parasta ennen -päivämääriä, ostajaehdokkaat alkavat helposti epäillä, että asunnossa on jotakin oikeasti vikana, kun se ei ole mennyt. Jotkut asunnot ovat myynnissä vuosia, vaikkei niissä ole mitään muuta vikaa kuin myynnin alkaessa ollut liian korkea hintapyyntö. Liian halvallakaan ei tosin kannata myydä, ellei ole pakko, kiire tai ellet ole kovin äveriäs.

Asunnon myyntihinta – Miten määrittää se.

1. VAKOILE MUIDEN ASUNTOKAUPPOJA.

Etsi Oikotieltä ja Etuovesta, onko vastaavia asuntoja juuri nyt julkisessa myynnissä. Jos niitä löytyy, näkyvätkö ne hakutulosten alkupäässä vai loppupäässä? Tämä kertoo siitä, ovatko ne tulleet juuri myyntiin vai olleet jo tovin kaupattavana. Jos sinulla ei ole kiire, voit seurailla muutaman viikon ajan lasketaanko niiden hintaa tai poistuvatko ne myynnistä.

Huomaa kuitenkin, että asunnon poistuminen asuntoportaalista ei aina tarkoita, että se olisi myyty, sillä monet laittavat asunnon myynnin tauolle välttääkseen myyntiajan pidentymisen aiheuttamat ongelmat.

Huomio myös, että harvat asunnot myydään pyyntihinnalla. Yleensä tinkivaraa on 3-7%, mutta koska kaikki asunnot, ostajat ja myyjät ovat ainutlaatuisia, jotkut asunnot myydään selkeästi pyyntihintaa halvemmalla ja jotkut taas pyyntihintaa kalliimmalla.

 

2. TILAA HINTA-ARVIO AMMATTILAISELTA

Hyvä tapa selvittää oman asunnon oikea myyntihinta on tilata KotiKylän maksullinen  puolueeton hinta-arvio, joka ottaa huomioon toteutuneiden kauppahintojen ohella kyseisen asunnon erityispiirteet, alueen hintahajonnan ja seikat, jotka hintaan näyttävät eniten vaikuttavan.

Jos aikasi ei ole rahaa, voit vaihtoehtoisesti kutsua 2-3 osaavaa ja luotettavaa perinteistä välittäjää käymään kotonasi antamassa maksuttoman hinta-arvion. Huomioi kuitenkin, että jokaiseen välittäjän käyntiin pitää varata ainakin tunti ja välittäjien maksuton hinta-arvio on osa heidän uusasiakashankintaansa. Jotkut välittäjistä antavat tarkoituksella liian matalia hinta-arvioita, jolloin he saavat myytyä asunnon ja tienattua palkkionsa minimaalisella työmäärällä. Jotkut taas tapaavat antaa liian optimistisia arvioita, jotta he saavat helpommin asiakkaan tekemään myyntitoimeksiannon.

Lue Omakotitalojen hinnat Helsingissä – mikä niihin vaikuttaa. 

Lue Hinta-arvio hakusessa – tiedä tämä

 

3. TESTAA ASUNNON MYYNTIHINTA TOSIELÄMÄSSÄ.

Olisi mahtavaa pystyä testaamaan haluamaasi hintapyyntöä ja asuntosi kiinnostusta tosielämässä ilman sitoumuksia ja riskejä. Tämä on kuitenkin vaikeaa, koska asuntosi voi tulla suuriin markkinapaikkoihin Etuoveen ja Oikotien asuntoihin “uutena” vain kerran.

Yksi vaihtoehto on hankkia KotiKylän Myyntipakki ja testata ihmisten kiinnostusta ensin muutaman viikon kohdennetun somen ja KotiKylän omien kanavien kautta ennen isoihin markkinapaikkoihin menoa.

Kun kotisi julkaistaan ensi kertaa asuntoportaalissa, pidä huoli, että ilmoituksessasi on kaikki kunnossa.  Kotisi komeilee juuri julkaisun jälkeen asuntoportaalien hakutulosten kärjessä ja saa suurimman huomion. Koska uusia ilmoituksia tulee koko ajan, pari viikon kuluttua kotisi alkaa tippua hakutuloslistalla ja sen saama huomio laskee.

Jos saat heti myynnin alkaessa ostotarjouksen, suhtaudu siihen suurella vakavuudella. Usein ensimmäisenä ilmaantuvat ostajat ovat parhaita. Vaikkei ensimmäinen tarjous olisikaan sellainen, johon voisit siltä istumalta suostua, yritä päästä jatkamaan neuvotteluja.

Lue lisää KotiKylän Myyntipakista

 

4. MUISTA, ETTÄ KYSE VOI JOSKUS OLLA VAIN AJOITUKSESTA.

Asuntokauppa on osittain myös tuuripeliä, sillä kotisi ei tarvitse kuin yhden ainoan ostajan. Jos oikeanlaisia ostajia kodillesi on harvassa, voi olla, että yksikään heistä ei ole juuri samaan aikaan etsimässä kotia, kuin sinä olet myymässä. Siksi myyntiin on hyvä varata aikaa ja hermoja. Jos myyntiaika uhkaa venyä eikä hinnan laskeminen ole mahdollinen vaihtoehto, usein kannattaa ottaa koti muutamiksi viikoiksi pois markkinoilta ja tulla uudelleen hippusen parannellulla myynti-ilmoituksella. Tällöin et tosin pääse takaisin portaalien hakutuloslistausten kärkeen maksamatta lisämaksua.

Nelihenkinen tuttavaperhe yritti myydä tyylikästä uudenveroista erillistaloaan kevään ja kesän tuloksetta. Heillä oli tontti varattuna rakentamista varten, mutta he joutuivat luopumaan suunnitelmistaan, kun tarjouksia ei tullut. Puolen vuoden tauon jälkeen, keskellä kylmintä talvea, he laittoivat kodin uudelleen myyntiin. Mikään muu ei ollut muuttunut paitsi ajankohta. Perheen hämmästykseksi ensimmäinen kävijä osti asunnon hyvään hintaan. Kyseessä ei ollut odotetusti lapsiperhe, vaan yksinäinen nainen, joka oli tovi sitten aktivoitunut asunto-ostoksille ja halusi muuttaa juuri sille alueelle ja juuri sellaiseen kotiin.

Lue ohjeemme, joilla asunnon myynti onnistuu.

Samasta aiheesta

Nuhaa, köhää, päänsärkyä – Onko teilläkin sisäilmaongelma?

Aivastelen harva se päivä. Tyttären päätä kivistää liian usein. Pojallakin oli tänä...

Lue lisää

Rakennusvuosi vaikuttaa asunnon hintaan – mutta miten?

70-LUVUN ASUNNOISSA VOI OLLA PARAS HINTA-LAATUSUHDE Talon rakennusvuosi vaikuttaa oleellisesti...

Lue lisää

Asunnon myynti – näin teet elämäsi parhaat kaupat

Asunnon myynti on oston helpottamista. Miten asunnon myynti onnistuu parhaalla mahdollisella...

Lue lisää