Lisää Kotivertailuun

Yksiö Helsinki: Sijainnista pitää maksaa.

Yksiö Helsinki: Sijainnista pitää maksaa.

Kaupunkien kerrostaloyksiöt ovat asuntokaupan maitoa. Nopeasti hyllyssä kiertävää, helppoja ostaa ja myydä. Suurten kaupunkien yksiöiden hinnat ja kysyntä askarruttavat kuitenkin yhtä lailla ensiasunnon ostajia kuin asuntosijoittajia ja uudisrakentajia. Mistä yksiön hinta muodostuu? Mikä siihen vaikuttaa? Mistä yksiö kannattaa hankkia? Mitä yksiö Helsingissä maksaa ja ovatko yksiöiden hinnat siellä ja muissa suurissa kaupungeissa edelleen nousseet?

Kodinvaihtajien verkkopalvelu KotiKylä analysoi kesällä 2018 yli 2300 välittäjän kautta Helsingissä tehtyä yksiökauppaa. Jotta analyysi olisi mahdollisimman relevantti, mukana olleet yksiöt olivat kaikki käytettyjä kerrostalokoteja, kooltaan 25-30 m2 ja myyty vuosina 2016-2018 Helsingissä. Tulokset olivat mielenkiintoisia.

Sijainti, sijainti ja rakennusvuosi.

Kun Helsingin omakotitaloissa postinumeroalueen ja asunnon hinnan välinen riippuvuus oli KotiKylän analyysissä vain 23 %, Helsingin yksiöissä riippuvuus on 63%. Toiseksi suurin hintaan vaikuttaja oli talon rakennusvuosi (54%). Ennen vuotta 1945 ja 1985 vuoden jälkeen rakennetut yksiöt olivat muita kalliimpia. Myös tontin pinta-ala (50%) vaikutti yksiön hintaan yllättävän paljon. Asia liittynee eri alueiden erilaiseen asunto- ja tonttikantaan.

Yksiöt Helsingin kivi- tai tiilitaloissa ovat maksaneet 15-20 % muita enemmän. Yhtiövastikkeen koko (33%) ja tontin omistajuuskin (33%) näyttävät vaikuttavan yksiön hintaan. Korkea yhtiövastike lisää asumiskuluja ja vuokratontti puolestaan nostaa vastikkeita, joten omalla tontilla olevasta yksiöstä, jonka yhtiövastike on matala voi maksaa enemmän. Myös yhtiön ja asunnon hyvän kunnon (29%) ansiosta yksiön hinta voi nousta, sillä huono kunto ennakoi  omistajalle maksettavaksi tulevia remonttikuluja.

Mielenkiintoista oli, että parvekkeen ja hissin vaikutus yksiön hintaan Helsingissä oli varsin pieni (12%) ja oma sauna ei vaikuttanut hintaan lainkaan. (1%, merkitsevyyden raja on 5%)

Parveke ja hissi ovat usein ostajalle plussaa ja joillekin niiden puuttuminen voi olla oston este. Varsinaiseen yksiön hintaan ne eivät kuitenkaan juuri näytä vaikuttavan. Saunan vähäinen vaikutus kauppahintaan johtunee siitä, että saunoja on yksiöissä harvoin eivätkä yksiön ostajat niitä useinkaan osaa kaivata. Toiseksi kun neliöitä on muutenkin vähän, moni ei halua antaa niitä saunalle, pohtii KotiKylän perustaja Katja Änkilä.   

Yksiöt maksaneet Kampissa tuplasti sen mitä Mellunmäessä.

Helsingissä myytyjen yksiöiden keskineliöhinta oli 5871€ ja keskimääräinen toteutunut kauppahinta 173 093€.  Eri alueiden keskineliöhinnat vaihtelivat kuitenkin rajusti. Mellunmäessä 30m2 yksiön sai ostettua keskimäärin 3525€ neliöltä eli n. 105 700€:lla. Kampissa ostaja sai maksaa samankokoisesta asunnosta keskimäärin kaksinkertaisen hinnan, 7620€/m2 eli 228 600€. Vaikka sijainti oli ylivoimaisesti suurin yksiön hintaan vaikuttava tekijä, samallakin alueella saattoi olla jopa 2000€:n vaihtelu neliöhinnoissa.

Vertailun halvin käytetty helsinkiläisyksiö maksoi 1656€/m2, kallein 14576€/m2.

Yksiöiden keskihinnat nousseet  6-8 vuoden aikana jopa 50%

Kun käytettyjen yksiöiden keskineliöhintoja verrataan vuosien 2010-2011 vastaaviin lukuihin, huomataan, että keskineliöhinnat ovat nousseet paljon, joillakin alueilla jopa 50%. Poikkeuksellisen korkean hinnan nousun alueita näyttävät olleen mm. Kannelmäki ja Lauttasaari.

Suuria yksiöiden hinnan nousuja selittää mm. alueen yleinen kehittyminen ja uudisrakentamisen lisääntyminen. Vaikka vertailussa ei ole mukana uudiskohteita, vuoden 2011 jälkeen rakennetut uudiskohteet ovat muuttaneet alueen käytettyjen asuntojen kantaa.

Jos vaikkapa ensiasunnon ostajaa olisi hankkinut Kalliosta 30m2 yksiön 2010-2011, hän olisi saanut sen keskimäärin n. 130 000€:lla. Jos hän myisi nyt asuntonsa,  hän saisi siitä tilastojen valossa jopa 36% enemmän eli 180 000€. Aika hyvä diili, ellei ole joutunut maksamaan välissä kalliita yhtiön remontteja. Jos hän vaihtaa nyt isompaan asuntoon, niidenkin hinnat ovat varmasti nousseet, mutta yleensä lisäneliöt ovat suhteessa halvempia. Mitä pienempi asunto, sitä kalliimpi on yleensä yhden neliön hinta, KotiKylän Katja Änkilä toteaa.

Taulukossa näkyy valituilla postinumeroalueilla toteutuneiden yksiökauppojen keskimääräiset velattomat kauppahinnat ja keskineliöhinnat vuosina 2016-2018 ja 2010-2011.

yksiön hinta Helsinki

Ota asunnon hinta haltuun ja käy Hintatohtorimme tuvassa. Siellä on ajantasaista tietoa asuntojen hinnoista ja niihin vaikuttavista tekijöistä.

Samasta aiheesta

Millaisella asuinalueella haluat asua ja miksi?

Monta asiaa kodissasi voit muuttaa jälkeenpäin, mutta asuinalue ja asunnon sijanti siellä...

Lue lisää

Omakotitalot Helsinki – mikä niiden hintaan vaikuttaa?

Asunnon tai kiinteistön arvon määritys on vaikeaa. Erityisen hankalaa hinta-arvioita on tehdä...

Lue lisää

Asuntojen hinnat: Miksi sinun ei pidä huolestua keskineliöhintojen heilahteluista?

Suomalaisten kotitalouksien kaikesta varallisuudesta 53 % on kiinni omassa asunnossa ja  16 %...

Lue lisää